Hyppää pääsisältöön

Prisma: Ruoan anatomia – Miten jokainen suupala rakentaa terveyttä ja kehoa?

Kolmiosainen sarja Ruoan anatomia paljastaa, miten ruoka vaikuttaa terveyteemme ja kehoomme.
Lääkäri Michael Mosley (oik.) ja kasvitieteilijä James Wong syövät kilpaa chiliä. Kolmiosainen sarja Ruoan anatomia paljastaa, miten ruoka vaikuttaa terveyteemme ja kehoomme. Kuva: BBC 2016 Yle TV1,Michael Mosley,James Wong,Prisma: Ruoan anatomia

TV1 keskiviikkoisin 10. - 24.10.2018 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaisin klo 14.05 ja tiistaisin klo 23.45
Areenassa 14 päivää

Ruoka ruokkii kehoamme, kutkuttaa makunystyröitämme ja ravitsee aivojamme. Lääkäri Michael Mosley ja kasvitieteilijä James Wong tutustuvat BBC:n dokumenttisarjassa ruokaan huipputieteen keinoin.

Parivaljakko lähtee huimalle kulinaariselle ja tieteelliselle seikkailulle eri puolille maailmaa. Kolmiosainen sarja tutkii ruokaa ja sen ihmeellisiä ominaisuuksia aina molekyylitasolle asti. Miten ruoan kemia sekä makujen ja ravinnon maailma vaikuttavat ihmisen terveyteen ja kehoon?

10.10. Osa 1: Olet mitä syöt

Sarjan aloitusjaksossa perehdytään ravintoaineisiin, joita ilman ihminen ei voi elää. Hiilihydraateista saamme energiaa, rasvat pitävät huolta aivosolujemme yhteyksistä. Proteiinit ovat kehon rakennusaineita. Vitamiinit ja kivennäisaineet ovat terveydelle elintärkeitä. Miten saisi kaikkia ravintoaineita tasapainoisesti ja miksi ne ovat meille niin tärkeitä?

17.10. Osa 2: Makujen maailma

Miten maut syntyvät ja onko niillä merkitystä hyvinvointiimme? Mistä syntyy kokemus herkullisesta ruoasta? Miksi rakastamme joitain makuja ja vihaamme toisia? Miten ihmisen aistit ovat kehittyneet niin, että voimme nauttia ruoasta? Miten olemme selvittäneet keinot muuttaa ruokamme ominaisuuksia?

24.10. Osa 3: Ruoka ja aivot

Miten ruoka vaikuttaa aivoihin ja miten aivot vaikuttaa siihen, miten suhtaudumme ruokaan? Miten mielemme muokkaa kokemusta siitä, mitä syömme? Miten mielihalut ja addiktiot syntyvät? Miksi olemme niin persoja tietyille elintarvikkeille? Miten jäätelön vastustamaton koostumus saadaan aikaan, ja miten suklaan maku syntyy?

Food – Delicious Science. Tuotanto: BBC, Britannia, 2017.

Keskustele
 • Lokakuun Riemulauluissa Antti Kleemolan musiikkia

  Lokakuun Riemulaulujen teemana on Sun puolella.

  Sun puolella -Riemulauluissa 24.10. klo 10 Lahden Gospelkuoron valoisa ja voimakas soundi yhdistyy Kleemolan tarinallisiin kappaleisiin. Ohjelmassa keskustellaan erityisesti nuorten auttamisesta ja siitä, mikä luo toivoa elämän heikkoina hetkinä.

 • Mika Ihamuotila aloittaa Toivomus-keskustelusarjan uuden kauden

  Toivomus-keskustelusarja TV1:llä 2.9.2021 alkaen

  Keskustelusarjan Toivomus (En önskan) uuden kauden aloitusjaksossa Mika Ihamuotila kertoo sairastumisestaan, joka rohkaisi hänet vaihtamaan alaa. Sarjan neloskausi esitetään Yle TV1:llä 2.9.2021 alkaen.

 • Trauma - henkirikoksen jäljet kertoo rankoista henkirikoksista uhrien omaisten äänellä

  Yle Areenassa 30.8. ja Yle TV1:llä 5.9. alkaen

  Trauma – henkirikoksen jäljet on kahdeksanosainen sarja ihmisistä, jotka ovat menettäneet läheisensä yllättäen mielivaltaisen henkirikoksen uhrina. Jokainen tarina elämästä trauman jälkeen on henkilökohtainen ja omanlainen. Sarjan juontaja Jere Tiihonen kuljettaa katsojaa rankkojen kertomuksien läpi. Sarjaa esitetään Yle TV1:ssä sunnuntaisin 5.9. alkaen. Yle Areenasta kaikki jaksot voi katsella jo 30.8. alkaen.