Hyppää pääsisältöön

Prisma: Ruoan anatomia – Miten jokainen suupala rakentaa terveyttä ja kehoa?

Kolmiosainen sarja Ruoan anatomia paljastaa, miten ruoka vaikuttaa terveyteemme ja kehoomme.
Lääkäri Michael Mosley (oik.) ja kasvitieteilijä James Wong syövät kilpaa chiliä. Kolmiosainen sarja Ruoan anatomia paljastaa, miten ruoka vaikuttaa terveyteemme ja kehoomme. Kuva: BBC 2016 Yle TV1,Michael Mosley,James Wong,Prisma: Ruoan anatomia

TV1 keskiviikkoisin 10. - 24.10.2018 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaisin klo 14.05 ja tiistaisin klo 23.45
Areenassa 14 päivää

Ruoka ruokkii kehoamme, kutkuttaa makunystyröitämme ja ravitsee aivojamme. Lääkäri Michael Mosley ja kasvitieteilijä James Wong tutustuvat BBC:n dokumenttisarjassa ruokaan huipputieteen keinoin.

Parivaljakko lähtee huimalle kulinaariselle ja tieteelliselle seikkailulle eri puolille maailmaa. Kolmiosainen sarja tutkii ruokaa ja sen ihmeellisiä ominaisuuksia aina molekyylitasolle asti. Miten ruoan kemia sekä makujen ja ravinnon maailma vaikuttavat ihmisen terveyteen ja kehoon?

10.10. Osa 1: Olet mitä syöt

Sarjan aloitusjaksossa perehdytään ravintoaineisiin, joita ilman ihminen ei voi elää. Hiilihydraateista saamme energiaa, rasvat pitävät huolta aivosolujemme yhteyksistä. Proteiinit ovat kehon rakennusaineita. Vitamiinit ja kivennäisaineet ovat terveydelle elintärkeitä. Miten saisi kaikkia ravintoaineita tasapainoisesti ja miksi ne ovat meille niin tärkeitä?

17.10. Osa 2: Makujen maailma

Miten maut syntyvät ja onko niillä merkitystä hyvinvointiimme? Mistä syntyy kokemus herkullisesta ruoasta? Miksi rakastamme joitain makuja ja vihaamme toisia? Miten ihmisen aistit ovat kehittyneet niin, että voimme nauttia ruoasta? Miten olemme selvittäneet keinot muuttaa ruokamme ominaisuuksia?

24.10. Osa 3: Ruoka ja aivot

Miten ruoka vaikuttaa aivoihin ja miten aivot vaikuttaa siihen, miten suhtaudumme ruokaan? Miten mielemme muokkaa kokemusta siitä, mitä syömme? Miten mielihalut ja addiktiot syntyvät? Miksi olemme niin persoja tietyille elintarvikkeille? Miten jäätelön vastustamaton koostumus saadaan aikaan, ja miten suklaan maku syntyy?

Food – Delicious Science. Tuotanto: BBC, Britannia, 2017.

Keskustele