Hyppää pääsisältöön

Avaruusromua: Se on todella olemassa!

Elektronisen äänisyntesoijan käyttösäätimet
Elektronisen äänisyntesoijan käyttösäätimet syntesoija

Kun ensimmäistä kertaa kuulin, että on olemassa perulainen syntesoija nimeltä Atomosynth Mochika XL, ajattelin että se oli vitsi.

Perulainen syntikka. Outo härveli. Onkohan sellaista oikeasti olemassa. Kuulostaa vähän keksityltä jutulta. Ehkä se onkin vitsi. Syntikkaporukoissa ja heidän nettisivuillaan ja somessa nimittäin törmää joskus aika omalaatuiseen huumoriin.

Mutta netti kertoi toista. Laite todella oli olemassa ja sitä paitsi se oli aika näkyvästi huomioitu laite. Hieman marginaalinen ja olemukseltaan jotenkin vaikeasti hahmotettava laite, mutta olemassa oleva härveli kuitenkin.

Ja uskaliaimmat olivat jopa hankkineet tuollaisen laitteen ja alkaneet käyttää sitä. Parisen vuotta sitten suomalainen Heikki Lindgren löysi itselleen etsimänsä, nimittäin käytetyn perulaisen Atomosynth Mochika XL -syntesoijan. Ja kuten odottaa saattoi, härveli osoittautui kiinnostavaksi, jopa paljon kiinnostavammaksi kuin ennalta olisi uskaltanut odottaa.

Heikki Lindgren alkoi tutustua laiteen sielunelämään ja huomasi sen elävän omaa elämäänsä. Sen toimintaa ja äänien rakentumista oli usein melkeinpä mahdotonta arvella etukäteen. Se oli todella haastava, mutta palkitseva laite. Tai ainakin yllättävä.

Heikki Lindgren esitteli laitteen toiselle suomalaiselle elektronisen musiikin tekijälle, kollegalleen Esa Ruoholle.

Ja yhdessä he päättivät tutkia laitteen mahdollisuuksia livetilanteissa. Sehän oli kuin luotu eläviin ja yllättäviin musiikin tekemisen hetkiin. Se ohjasi ennalta arvaamattomiin suuntiin, se suorastaan pakotti ottamaan riskejä. Se siis sopi oikein mainiosti konserttikäyttöön, tilanteisiin, joissa esittäjät saattavat olla yhtä yllättyneitä musiikista kuin kuulijatkin.

HLER Heikki Lindgren & Esa Ruoho lavalla
HLER (Heikki Lindgren & Esa Ruoho) HLER Heikki Lindgren & Esa Ruoho lavalla Esa Ruoho

Tästä lähdettiin. Jo ensimmäisen harjoittelusession aikana muotoutui toimintamalli tai roolijako, jossa molemmilla muusikoilla oli oma tehtävänsä.

Aluksi Heikki Lindgren soittaa äänen. Esa Ruoho äänittää sen tietokoneelleen, muokkaa ääntä ja soittaa sen takaisin: väärinpäin, oikeinpäin, monta oktaavia alempaa tai ylempää, pienen osan äänestä tai koko äänen tai jotakin aivan muuta. Ja sinä aikana Heikki Lindgren on jo soittanut lisää ääniä, jotka Esa Ruoho taas ottaa käsittelyynsä ja niin edelleen. Näin syntyy musiikkia.

Kaksikko esiintyy nimellä HLER, eli nimi on yhdistelmä Heikki Lindgrenin ja Esa Ruohon nimikirjaimista ja samalla se kuvaa hyvin tämän duon luomisprosessia ja sen etenemistä. Heidän improvisoidun elektronisen musiikkinsa syntyä.

Ja kun tämä edellä kuvattu äänen synnyttämisen ja käsittelyn prosessi on lähtenyt käyntiin, on pian meneillään elektronisesti kokoon parsittu, kaiken aikaa rakentuva ja muuttuva äänikollaasi, jota molemmat kuuntelevat ja ohjailevat omien intuitioidensa pohjalta.

"Me olemme aina yhtä yllättyneitä niistä suunnista, joista me yhtäkkiä löydämme itsemme", miehet sanovat ja kertovat, etteivät he edes voisi toistaa mitään tapahtumaa täysin samanlaisena, vaikka yrittäisivätkin, sillä jo esimerkiksi virran katkaiseminen Atomosynth Mochika XL:stä muuttaa kaiken. Kun laitteen käynnistää uudelleen, se ei enää ole entisellään, vaan tuottaa uudenlaisia, muuttuneita ääniä.

"Prosessin ennalta-arvaamattomuus on todella virkistävää", sanoo HLER-kaksikko ja toteaa, että koko prosessi pohjaa improvisaatioon ja äänellisiin löydöksiin. Ja tältä pohjalta on toteutunut myös HLER-duon Avaruusromulle tekemä Avaruusromua Special 2018.

Tässä kaksikko lavalla. Heikki Lindgren & Esa Ruoho live at EM:F HKI 2018, Harjun Nuorisotalo, Helsinki, Finland:


AVARUUSROMUA 7.10.2018 - OHJELMAN MUSIIKKI:

HLER: Live at Lovi Ambientklubi Helsinki 20.9.2018 - osa - (Liveäänitys)
HLER: Avaruusromua Special 2018 (julkaisematon)
AARNISEPPÄ: Käärmeenpesä (Tuntu)
JARGUNA AND FRIENDS: Way of the Bronze - osa - (Trapped Vol. 2)

 • Bertsolari yhdistää ja voimaannuttaa baskit

  Kilpalaulanta on baskien omaperäisen kulttuurin kulmakivi.

  Pohjois-Espanjassa Atlantin rannikolla sijaitseva Espanjan itsehallintoalue Baskimaa on omaperäinen sanan kaikissa merkityksissä. Alueen kieli on mahdollisesti viimeinen jäänne Länsi-Euroopassa ennen indoeurooppalaisten kielten leviämistä puhutusta kieliryhmästä. Baskin kieli, eli euskara on alueen kulttuurin säilymisen perusta.

 • Avaruusromua: Kieli, jota emme ymmärrä

  Voiko tekoäly kehittää oman koneiden välisen kielen?

  Koneet kuuntelevat meitä. Ne ymmärtävät meitä yhä paremmin. Koneet myös puhuvat meille. Ne puhuvat tosin vielä melko alkeellisin tavoin, mutta kuinka kauan? Mikä on puhutun kielen rooli yhä elektronisemmaksi ja digitaalisemmaksi muuttuvassa tulevaisuudessa? Oletko kuullut kielestä nimeltä darkvoice? Kielestä, jota me emme ymmärrä. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Teollista kansanmusiikkia

  Onko piano kone? Entä viulu? Tai huilu?

  Me teemme teollista kansanmusiikkia. Industrielle Volksmusik. Näin kuvaili Kraftwerkin toinen perustajajäsen Ralf Hütter yhtyeen musiikkia 1970-luvun alussa. Hän kuvaili maailmaa, joka käyttää koneita. Sivilisaatiota, joka perustuu teknologian kehitykseen. Taidetta, joka käyttää teknologiaa. Musiikkia, jossa soivat koneet. Onko piano kone? Entä viulu? Tai huilu? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Mitä kieltä koirasi ymmärtää parhaiten?

  Koiralle äänenpaino ja eleet ovat tärkeämpiä kuin sanat.

  Lässytätkö ja leperteletkö koirallesi, vai puhutko sille selkeästi artikuloiden? Kumpikaan ei ole väärin. Koira lukee taitavasti äänensävyjä ja ymmärtää lepertelevän ihmisen olevan suopealla tuulella. Toimintaohjeita se ottaa mielellään vastaan selkeällä ja yksiselitteisellä kielellä.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri