Hyppää pääsisältöön

Lapin luonto ja kalastus viettelivät neurologian ylilääkärin

Kuva: Mika Hirvonen

Eränkävijöiden kolmannen tuotantokauden uusi kasvo Riitta Ahmasalo työskentelee Lapin keskussairaalassa neurologian ylilääkärinä. Aina kun vaativa työ antaa myöten, Riitta lähtee luontoon – kalastamaan tai moottorikelkkailemaan.

Perinnekalastaminen ja luonnossa liikkuminen ovat aina olleet olennainen osa Riitan elämää. Kalastamaan hänet opetti isä. Riitta on myös Lappian ammattiopistosta valmistunut kalastusopas.

Riitta Ahmasalo lapsena
Riitta on kalastanut ja liikkunut luonnossa lapsesta saakka. Riitta Ahmasalo lapsena Kuva: Riitta Ahmasalon kotialbumi Eränkävijät

Inarijärvi yhdisti ylilääkärin ja snowcross-mestarin

Tärkein paikka Riitan elämässä on kuitenkin Inarijärvi, myyttien ja tarinoiden Saamenmeri, jossa hän on opetellut pyytämään taimenta.

Vuodesta 2005 saakka järvi on kutsunut Riittaa luokseen, ja tutustutti hänet myös aviomieheensä, kilpamoottorikelkkailijana tunnettuun Tomi Ahmasaloon. Häitä juhlittiin – missäpä muualla kuin Inarijärvellä – vuonna 2017.

Täyttä elämää Lapin luonnossa

Vaativan työnsä vastapainoksi Riitta rakastaa luonnossa liikkumista suksilla, moottorikelkalla, kävelemällä, melomalla tai veneellä.

Lohensoutu sekä siian ja lohen lippoamisen perinteen jatkaminen viidennessä sukupolvessa Matkakoskella ovat minulle tärkeitä.

Riitan mukaan luonto ei ole koskaan samanlainen, vaan joka päivä luonnossa on uusi seikkailu. Luonnon kiertokulkua seuratessaan hän on ymmärtänyt, että suuressa mittakaavassa, luonnon ikiaikaisuuden edessä ihmisen elämä on lyhyt ja katoavainen.

Ajatus luonnon pysyvyydestä rauhoittaa mielen: ihminen on täällä oman lyhyen hetkensä, ja se hetki on arvokas.

Riitta ja Tomi Ahmasalo Torniojoella
Riitta ja Tomi Ahmasalo Tornion Matkakoskella. Riitta ja Tomi Ahmasalo Torniojoella Kuva: Mika Hirvonen Eränkävijät

Sillon kun ei karkaa Inarille, pariskunta liikkuu berninpaimenkoiriensa kanssa Kemijoen rantamaisemissa. Kolmannella kaudella tutustutaan siis myös perheen koiriin - kokeneisiin eräilijöihin Cerroon ja Háldiin ​sekä Koonjâl-pentuun.​

Eränkävijöiden kolmas kausi 14.10. Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa.