Hyppää pääsisältöön

Näkökulma: Yliopistolaki johti ääliömäisyyksiin

Tämä tässä ei ole pelkkä sivistysyliopisto. Tämä on dynaaminen sivistysyliopisto.

Dynaaminen sivistysyliopisto keksittiin eduskunnan sivistysvaliokunnassa. Ja noin kahdeksan vuotta sitten säädettiin uusi yliopistolaki, koska sivistyksestä puuttui dynaamisuutta.

Ennen uutta lakia asiat tapahtuivat yliopistoissa alhaalta ylöspäin: tutkijat tutkivat mitä tutkivat, ja akateeminen vapaus antoi muodon kaikelle toiminnalle.

Uusi laki käänsi tilanteen toisin päin. Valta olikin nyt ylhäällä: se annettiin pomoille.

Tämä on dynaamisuutta.

Sen sijaan, että olisi aikaa tutkimiselle, nyt tehtiinkin yhä yksityiskohtaisempia raportteja siitä, mitä siellä yliopistossa tehdään. Tämä on dynaamisuutta.

Tutkijat ja muu yliopistoväki ovat olleet huolestuneita yliopistolaista jo vuosia, ja pisimmälle tilanne näyttää kriisiytyneen Tampereen yliopistossa, jossa pelätään, että valta lipuu kokonaan yliopiston ulkopuolelle, teknologiateollisuudelle.

Opetus- ja kulttuuriministeriössä on sillä aikaa kaikessa rauhassa tehty selvitystä 8 vuotta sitten voimaan tulleen yliopistolain vaikutuksia. Tämä kaikenkattava selvitys on juuri valmistunut, ja sen mukaan uudistuksen keskeiset tavoitteet eivät ole toteutuneet kovin hyvin.

Päätöksenteon tehokkuus ja nopeus ovat lisääntyneet, mutta sen hintana on ollut, että tutkijoiden ja muun henkilökunnan työhyvinvointi ja työmotivaatio ovat laskeneet.

Päätöksenteon tehokkuus ja nopeus ovat lisääntyneet, mutta sen hintana on ollut, että tutkijoiden ja muun henkilökunnan työhyvinvointi ja työmotivaatio ovat laskeneet. Mikä yllätys!

Pohjimmiltaan kyse on valtataistelusta: missä määrin poliitikot voivat ohjailla tieteen suuntaa ja vaikuttaa siihen, mitä tutkitaan.

Ja tässä tulee toimittajan mielipide: tiedettä sorkkivat poliitikot ovat lähtökohtaisesti huono ajatus. Sama koskee virkamiesten tai teknologiateollisuuden mahdollisuuksia sorkkia tieteellistä tutkimusta.

Ylipäätään ajatus ylhäältä johdetusta akateemisesta toimintakulttuurista vaikuttaa ääliömäiseltä. Minkälainen keskustelu tieteen tekemisestä pitää saada aikaan, että lain turvaama tieteen autonomia toteutuu tarkoituksenmukaisesti tässä maassa?

Kuuntele KulttuuriCocktailin radiokeskustelu yliopistouudistuksen vaikutuksista täältä!

Keskustele