Hyppää pääsisältöön

"Suru yhdistää meitä kaikkia" - kerro kokemuksiasi surusta ja menetyksistä

Millaisia kokemuksia sinulla on surusta?
Millaisia kokemuksia sinulla on surusta? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle suru,epätoivo,toivottomuus,menetys

Suomalaisessa yhteiskunnassa ei keskustella surusta. Me olemme tottuneet ajattelemaan, että suru tapahtuu surevan pään sisällä.

- Me toistamme, että suru on yksityisasia, mutta suru yhdistää meitä kaikkia. Synnymme kuolevaisiksi ja toisiimme kiintyviksi olennoiksi, joudumme suotumaan siihen, että meidän oma elämämme päättyy ja läheisten elämä päättyy, kertoo surusta väitöskirjan kirjoittanut Mari Pulkkinen.

Mari Pulkkisen mukaan kuoleviin, kuolemaan ja kuolleiden ruumiisiin on totuttu, mutta suru onkin se hankala juttu.

Henry Liukko-Sipin koko perheen ajanlasku alkoi uudelleen, kun Laina-tytär sairastui harvinaiseen leukemiaan.

- On elämä ennen ja jälkeen diagnoosin. Se oli musertava ja kipeä hetki monella tavalla, oman pienen 1,5 vuotiaan tyttären puolesta. Kun kuulin asiasta ensimmäisen kerran, koin epäuskoa, epätoivoa ja massiivista vääryyden kokemusta, kertoo Henry Liukko-Sipi.

Perhe on saanut tukea sairaanhoidon ammattilaisilta sekä ystäviltä, naapureilta ja työkavereilta.

- Olisin kaivannut enemmän kohtaamista ja läsnäoloa arjessa. Meillä Suomessa elää vahvana kulttuuri, jossa annetaan “tilaa surra”. Voin oman kokemuksen kautta sanoa, että tilaa tuppaa olemaan liikaakin, sanoo Henry Liukko-Sipi.

Laina on nyt 4-vuotias. Toisesta kantasolusiirrosta on kulunut 15 kuukautta. Kolmen vuoden hoitosuunnitelmasta on kulunut puoli vuotta. Perhettä auttaa jaksamaan Lainan elämäniloinen asenne elämään.

- Laina itse ei sure mitä on joutunut käymään läpi tai mitä voi olla tulossa. Jos on hyvä päivä niin leikit vaan käyntiin. Jos neljävuotias kestää kaksi kantasolusiirtoa, käänteishyljinnät ja hoidot, niin kyllä meidän aikuisten tulee kestää. Kun Laina jaksaa hymyillä, niin jaksamme mekin, kertoo Henry Liukko-Sipi.

Oletko itse tai läheisesi sairastanut vakavasti? Millaista surua se aiheutti? Millaisia menetyksiä olet elämäsi aikana kohdannut? Millä tavalla suru on muuttanut sinua ihmisenä tai arvojasi? Millä tavalla lähipiiri tai yhteisöt ovat suhtautuneet suruusi? Millaista tukea olet saanut? Millaista vierellä kulkemista olisit kaivannut? Oletko itse ollut läheisen tukena surun tai menetyksen kohdatessa?

Havaintoja ihmisestä Yle Radio 1:ssä torstaina 1.11. klo 12.10 ja Yle Areenassa podcastina.

Täytä lomake.
 • Tarinoita tahattomasta lapsettomuudesta - Havaintoja ihmisestä Pinokkio-klubilla lauantaina 12.10. Tule mukaan!

  Tahaton lapsettomuus on yksi elämän isoimmista kriiseistä.

  Tahaton lapsettomuus on yhä useamman parin ongelma. Vuosittain noin 3 000 uutta paria hakee Suomessa lääketieteellistä apua lapsettomuushoidoista. Havaintoja ihmisestä -ohjelma on mukana Pinokkio-klubilla Helsingissä lauantaina 12. lokakuuta. Tule mukaan kuuntelemaan tai kertomaan omia kokemuksiasi tahattomasta lapsettomuudesta Kansallisteatterin Lavaklubille Helsinkiin.

 • Onko sinulla kokemusta mielenterveyden häiriöistä?

  Mitkä asiat kuormittavat mieltäsi?

  Onko sinulla kokemusta mielenterveyden häiriöistä? Millaisia? Mitkä asiat kuormittavat mieltäsi? Minkä koet vaikuttavat myönteisesti? Millä tavalla pidät huolta mielen hyvinvoinnista? “Viimeisen muutaman kymmenen vuoden aikana meidän elinympäristössämme on tapahtunut muutoksia.

 • Jumalanpalvelukset joulukuussa

  Jumalanpalvelukset joulukuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset joulukuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.

 • Jumalanpalvelukset marraskuussa

  Jumalanpalvelukset marraskuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset marraskuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.