Hyppää pääsisältöön

"Suru yhdistää meitä kaikkia" - kerro kokemuksiasi surusta ja menetyksistä

Millaisia kokemuksia sinulla on surusta?
Millaisia kokemuksia sinulla on surusta? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle suru,epätoivo,toivottomuus,menetys

Suomalaisessa yhteiskunnassa ei keskustella surusta. Me olemme tottuneet ajattelemaan, että suru tapahtuu surevan pään sisällä.

- Me toistamme, että suru on yksityisasia, mutta suru yhdistää meitä kaikkia. Synnymme kuolevaisiksi ja toisiimme kiintyviksi olennoiksi, joudumme suotumaan siihen, että meidän oma elämämme päättyy ja läheisten elämä päättyy, kertoo surusta väitöskirjan kirjoittanut Mari Pulkkinen.

Mari Pulkkisen mukaan kuoleviin, kuolemaan ja kuolleiden ruumiisiin on totuttu, mutta suru onkin se hankala juttu.

Henry Liukko-Sipin koko perheen ajanlasku alkoi uudelleen, kun Laina-tytär sairastui harvinaiseen leukemiaan.

- On elämä ennen ja jälkeen diagnoosin. Se oli musertava ja kipeä hetki monella tavalla, oman pienen 1,5 vuotiaan tyttären puolesta. Kun kuulin asiasta ensimmäisen kerran, koin epäuskoa, epätoivoa ja massiivista vääryyden kokemusta, kertoo Henry Liukko-Sipi.

Perhe on saanut tukea sairaanhoidon ammattilaisilta sekä ystäviltä, naapureilta ja työkavereilta.

- Olisin kaivannut enemmän kohtaamista ja läsnäoloa arjessa. Meillä Suomessa elää vahvana kulttuuri, jossa annetaan “tilaa surra”. Voin oman kokemuksen kautta sanoa, että tilaa tuppaa olemaan liikaakin, sanoo Henry Liukko-Sipi.

Laina on nyt 4-vuotias. Toisesta kantasolusiirrosta on kulunut 15 kuukautta. Kolmen vuoden hoitosuunnitelmasta on kulunut puoli vuotta. Perhettä auttaa jaksamaan Lainan elämäniloinen asenne elämään.

- Laina itse ei sure mitä on joutunut käymään läpi tai mitä voi olla tulossa. Jos on hyvä päivä niin leikit vaan käyntiin. Jos neljävuotias kestää kaksi kantasolusiirtoa, käänteishyljinnät ja hoidot, niin kyllä meidän aikuisten tulee kestää. Kun Laina jaksaa hymyillä, niin jaksamme mekin, kertoo Henry Liukko-Sipi.

Oletko itse tai läheisesi sairastanut vakavasti? Millaista surua se aiheutti? Millaisia menetyksiä olet elämäsi aikana kohdannut? Millä tavalla suru on muuttanut sinua ihmisenä tai arvojasi? Millä tavalla lähipiiri tai yhteisöt ovat suhtautuneet suruusi? Millaista tukea olet saanut? Millaista vierellä kulkemista olisit kaivannut? Oletko itse ollut läheisen tukena surun tai menetyksen kohdatessa?

Havaintoja ihmisestä Yle Radio 1:ssä torstaina 1.11. klo 12.10 ja Yle Areenassa podcastina.

Täytä lomake.
 • Tänä kesänä Radio 1:ssä on Uuden maailman heinäkuu

  Tarkastelussa Kanadan ja Yhdysvaltojen arki ja historia.

  Sydänkesällä vietetään Uuden maailman heinäkuuta Yle Radio 1:ssä. Teemakuukausi tutkii Kanadan ja Yhdysvaltojen arkea ja historiaa. Yhdysvallat on paljon enemmän kuin Trump tai Hollywood, ja Kanadassa on muutakin kuin metsiä, nuorekas pääministeri ja punapukuisia ratsupoliiseja.

 • Oletko kohdannut epäasiallista kohtelua seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin perusteella? Kerro, millaista?

  Oletko kokenut tai pelännyt syrjintää?

  Onko pelko mahdollisesta syrjinnästä tai huonosta kohtelusta vaikuttanut siihen, mitä työpaikkoja tai koulutus-, harrastus- ja ammattialoja olet pitänyt itsellesi mahdollisena tai sopivana? Kerro tarkemmin, miten? Onko sinulla myönteisiä kokemuksia sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuteen suhtautumisesta työelämässä, koulutuksessa tai harrastuksissa?

 • Kohti sydänkesää - minkälaista musiikkia haluaisit kuulla? Toivoa voi jo nyt

  Juhannusta lähestyttäessä on taas musiikkitoiveiden aika.

  Juhannusta lähestyttäessä on taas musiikkitoiveiden aika. Mitä haluaisit kuulla näin kesällä? Toivemusiikin ei tarvitse olla kesäistä, eikä sen tarvitse muistuttaa lintujen liverrystä. Eikä konsertin pääpaino ole kuoromusiikissa, vaikka vierailevana juontajana onkin kohta Kanadaan muuttava kuoronjohtaja Kari Turunen. Illassa soi konserttimusiikki laidasta laitaan.

 • Hartauspuhujat elokuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat elokuussa 2019

  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta) Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.