Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Tapaus Interpol – Miten yksityinen rahoitus vaikuttaa kansainväliseen poliisijärjestöön?

Kansainvälinen poliisijärjestö on solminut uusia kumppanuuksia. Miten organisaatio säilyttää riippumattomuutensa?
Interpolin tehtävänä on koordinoida jäsenmaidensa poliisivoimien tietojenvaihtoa. Kansainvälinen poliisijärjestö on solminut uusia kumppanuuksia. Miten organisaatio säilyttää riippumattomuutensa? Yle TV1,Ulkolinja: Tapaus Interpol

TV1 torstaina 11.10.2018 klo 22.00 - 22.55, uusinta sunnuntaina 14.10. klo 22.50
Katsottavissa Areenassa

Prostituutio, elinkauppa, huumeet, savukkeet, ongelmajäte, lääkkeet, aseet. Korruptio, veronkierto, rahanpesu, terrorismi. Talouden globalisaatio on tehnyt rikollisuudesta kansainvälistä. Digitaalinen vallankumous on tuonut mukanaan myös kyberrikollisuuden.

Kansainvälinen poliisijärjestö Interpol yhdistää viiden maanosan poliisit ja johtaa taistelua kaikkia rikollisuuden muotoja vastaan. Ranskalainen dokumentti kysyy, mitä tiedämme Interpolista, tästä arvostetusta organisaatiosta.

Interpolilla 192 jäsenmaata

Interpolin tehtävänä on koordinoida 192 jäsenmaan poliisivoimien tietojenvaihtoa. Koordinointi voi olla vaikeaa, kun eri jäsenvaltioiden edut saattavat olla ristiriidassa.

Ulkolinjan dokumentissa haastatellaan muun muassa Interpolin toimitusjohtajaa Tim Morrisia ja järjestön entistä pääsihteeriä Raymond Kendallia.

”Todellisuudessa ei ole Interpolin etsivää, joka hyppii katolta toiselle ja pidättää ihmisiä Tom Cruisen tapaan. – Todellisuus on mekaanisempi ja mutkikkaampi”, kuvailee toimitusjohtaja Morris.

”Interpolilla on oma myyttinsä. Siitä on hyötyä”, sanoo entinen pääsihteeri Kendall.

Järjestö solminut kumppanuuksia

Interpol on on riippuvainen jäsenmaidensa rahoituksesta, mutta se ei riitä. Järjestö on solminut vuonna 2011 kumppanuuksia monikansallisten yhtiöiden, laitosten ja hallitusten kanssa.

Viime vuosina Interpol on hakenut rahoitusta yksityisiltä yrityksiltä ja yhteisöiltä. Sopimuksia on tehty muun muassa kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n, tupakkayritys Philp Morrisin ja lääketeollisuuden kuten Sanofi-yhtiön kanssa.

Miten kumppaneilta saatuja varoja käytetään? Miten yksityinen rahoitus vaikuttaa Interpoliin? Miten kansainvälistä rikollisuutta tutkiva poliisijärjestö voi säilyttää riippumattomuutensa ja välttää eturistiriitoja?

The Interpol Case. Ohjaus: Samuel Lajus. Tuotanto: Cocottesminute Productions/ARTE France, Ranska, 2018.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.