Hyppää pääsisältöön

Hovioikeus: Sähköpyörä joka ei voi syttyä, sytytti tulipalon

Kommenttikuva, jossa näkyy Solifer -merkin sähköpyörä
Kommenttikuva, jossa näkyy Solifer -merkin sähköpyörä MOT,sähköpyörät

MOT kertoi vappupäivänä 2017 ihmeellisen tarinan rivitalon tulipalosta Nurmijärvellä. Hyvinkään käräjäoikeus oli tuominnut sähköpyörän maahantuojan maksamaan vakuutusyhtiölle uuden rivitalon rakentamisesta. Jari Komulaisen maahantuontifirma tuomittiin maksamaan lähes 800 000 euron korvauksia vakuutusyhtiölle.

Tämä siitä huolimatta että sekä Tukes että VTT olivat päätyneet siihen, että vastaavaa lyijyakullista sähköpyörä ei saada millään syttymään tuleen. Ennen hovioikeuden käsittelyä VTT teki vielä lisätutkimuksia, eikä saanut pyörää syttymään tuleen.

Nyt Helsingin hovioikeus on päätynyt samaan ratkaisuun kuin käräjäoikeus. Maahantuoja maksaa tulipalon, mutta summa laskee runsaaseen 500 000 euroon.

Hovioikeus toteaa johtopäätöksessään, että Komulainen on "esittänyt uskottavan näytön siitä, että lyijyakuilla varustetut polkupyörät ovat yleisesti erittäin turvallisia ja että niiden syttyminen itsestään palamaan on erittäin harvinaista. Yhtiö ei kuitenkaan ole osoittanut, että pyörän palaminen on johtunut muusta kuin yhtiön vastuulla olevasta seikasta. Näyttö pyörässä käytetyn tekniikan yleisestä turvallisuudesta tai siitä, että tulipalo ei ole voinut saada alkuaan vakuutusyhtiön esittämällä tavalla eivät osoita, että nyt käsillä olevassa tapauksessa kyseessä ollut polkupyörä ei ole voinut olla tulipalon syynä."

Siis, Komulainen ei pystynyt selvittämään tulipalon syttymissyytä.

Ohjelmassa 2017 kävi ilmi että palosyyntutkimuksessa oli heikkouksia. Palo oli syttynyt rivitaloasunnon täyteen ahdetussa varastossa, kohdassa missä muun muassa pyörä sijaitsi. Poliisi päätyi heti tutkinnan alusta siihen, että pyörä on sytyttänyt tulipalon.

Paloa sammuttanut palomestari Jari Vuoripuro Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta sanoi MOT:ssa: ”Ei ehkä tuolla perusteella vielä voisi sanoa sitä sähköpyörää sen aiheuttajaksi tai pelkästään sähköpyörää.”

Palomestarin puheet palosyyntutkinnan yleisestä tasosta Suomessa jäivät silloin vaivaamaan: ”Mitä nyt esimerkiksi meidän laitoksella, niin kyllähän palontutkinta on lähinnä vitsi minun mielestäni. Siihen ei ole resursoitu, ymmärretty johdon taholta resursoida. Olisin tätä tapausta kyllä halunnut vähän syvemmälle tutkia.”

Kaiken näkemäni aineiston perusteella, en itse uskaltaisi varmuudella sanoa että sähköpyörä olisi sytyttänyt palon.

Nyt hovioikeudessa kävi sitten niin, että vain ja ainoastaan jos Komulainen olisi pystynyt selvittämään tulipalon syttymisen mysteerin, hän olisi selvinnyt ilman tuomiota.

Jos tuomio jää lainvoimaiseksi, onko vakuutusyhtiöiden tutkijoilla jatkossa entistä selkeämpi kannustin etsiä mikä tahansa hiiltynyt laite tulipalon raunioilla syylliseksi - ja maahantuoja tuhojen maksajaksi?

Kuluttaja-aiheet