Hyppää pääsisältöön

Kakkaava joutsen, päätön karhu ja kiireetön ilves - luontokuvien taustalla on usein hupaisia tarinoita

Lokki lentää karhun pään edestä
Lokki, joka oli karhujen kanssa samalla lohiperkeillä onnistui täydellisesti tekemään nettislangista tutun "photobombin". Kuvan nimi: "Photobomb level: expert" Lokki lentää karhun pään edestä Kuva: Jarmo Vuorijärvi karhu,kalalokki

Pyysimme teiltä luontokuvia, joihin liittyy tarina. Yllättävää kyllä, usein parhaat tarinat liittyivät juuri niihin epäonnisiin hetkiin. Moni oli myös saanut toteutettua usean vuoden haaveensa ja ikuistettua upean eläimen tai täydellisen taivaan värin.

Usein hyviä kuvia joutuu väijymään päivien tai jopa vuosien ajan. Fiilis on sitä parempi, kun kuva viimein onnistuu.

"Vihdoinkin aikataulu oli sama lumpeen kukalla ja minulla; mökillä Kangasniemellä yhtäaikaa toukokuussa. Useimmiten kyseistä kukkaa ei näkynyt tai kesäkeli oli kehno eikä kuvauksesta tullut mitään. Tänä kesänä sain sen vihdoin kuvattua - todellisessa kesäsäässä."
Niina Vainio

Lumme kesäisessä järvessä
Lumme kesäisessä järvessä Kuva: Niina Vainio lummekasvit

"Tätä kuvaa piti vuosi odottaa, että tuli uusi talven alku, että sai tämän täysin sinisen violetin taivaan kameran linssiin. Kuvaan on jäljestäpäin lisätty vain aavistus valotusta lisää."
Ari kauppinen

Auringonlasku talvisessa maisemassa
Auringonlasku talvisessa maisemassa Kuva: Ari kauppinen maisema

Joskus taas pitkään odotettu kuva meneekin karmealla tavalla pieleen.

"Tätä odotin ja enkä ehtinyt tähdätä, kaikki kävi liian nopeasti. Kuva otettu elokuussa Suomussalmella."
Lena Holmström

Karhu, jonka pää ei mahtunut kuvaan
Karhu, jonka pää ei mahtunut kuvaan Kuva: Lena Holmström karhu

"Peuroja täällä näkee lähes päivittäin, mutta tällä kertaa oli mukana pellolla kävelemässä myös merikotka! Odotti jopa, että pääsin pellonreunaan kameran kanssa, vaan juuri kun sai kameran hollattua lähes kohilleen lensi kotka tiehensä. Kuvasin sitten pelkän peuran…"
Helena

Peura pellolla
Peura pellolla Kuva: Helena peura

Joskus taas eläimet osaavat näyttää parhaat puolensa kuvauksen kohteeksi päästyään.

"Olin maaseutumatkailulla Satakunnassa viime kesäkuussa, kun Porin Reposaaren eteläkärjessä huomasin yksinäisen kyhmyjoutsenen punertavine nokkineen. Lintu ei pitkään jaksanut olla luontopaparazzin armoilla, vaan lähti lentoon, suunnaten yli Reposaaren aallonmurtajan kohti aavaa merta. Annoin sulkimen räpsyä niin kauan kuin lintu oli vielä näköpiirissa ja huvittavasti juuri aallonmurtajaa ylittäessä, siivet ylpeästi levitettyinä, kaunis sorsalintu päätti keventää lentolastia silminnähtävästi. Juuri tämän ansiosta otoksesta tuli mielestäni samalla sekä kaunis että koominen."
Jussi "McJuize" Väinölä

Kakkaava kyhmyjoutsen lennossa
Kyhmyjoutsenen terveiset Kakkaava kyhmyjoutsen lennossa Kuva: Jussi "McJuize" Väinölä kyhmyjoutsen

Tämä joutsen ei tosiaan tykkää kamerasta. Aina kun otin kameran esille kyseinen kyhmyjoutsen käänsi katseensa muualle.
Lassi Svärd

Päänsä pois kääntänyt kyhmyjoutsen
Päänsä pois kääntänyt kyhmyjoutsen Kuva: Lassi Svärd kyhmyjoutsen

Välillä taas eläimet osaavat yllättää kuvatessa positiivisesti.

"Kyllä varmasti tämä kohtaaminen Ilveksen kanssa on ollut suurin kokemus sinä aikana, kun olen luontoa kuvannut. Vahingossa päädyin ilvesemon ja pennun väliin. Emo yritti kaikin tavoin minut houkutella peräänsä. Sain kaikessa rauhassa kuvata sitä noin 15 minuutin ajan."
Kimmo Mäkiranta

ilves hangella
ilves hangella Kuva: Kimmo Mäkiranta ilves

"Olin katsastamassa millainen on hillan kukinta suolla ja huomasin korpin raakkuvan vastapuolella suota. Yllätyksekseni se ei paennutkaan jo kaukaa niinkuin korpit yleensä. Päätin sitten lähestyä sitä ja ottaa muutaman kuvan. Pääsin peräti 20 metrin päähän ennenkuin nuori korppi päätti lähteä räpiköiden lentoon kelon oksalta. Vasta kotona huomasin tietokoneen ruudulta että lentoon lähtökuvassa kelon oksa katkeaa samalla kun korppi hyppää lentoon. Lintukuvat on usein aika tylsiä mutta tässä on jotain äksöniä. Tämä tapahtui 13.6.2012. Sille suolle ei hilloja sinä vuonna tullut."
Reijo Kuosmanen

Korppi lähtee lentoon ja oksa katkeaa
Korppi lähtee lentoon ja oksa katkeaa Kuva: Reijo Kuosmanen korppi

Usein myös aurinko järjestää luonnon keskellä upean valaistuksen.

"Luontokuvausretkellä syysauringossa tänä syksynä satuin vilkaisemaan tiellä kävellessäni metsään ja näin tuollaisen hienon asetelman, jonka aurinko sopivasti valaisi. Ikään kuin spottivalo olisi kohdennettu juuri tuohon asetelmaan. Valo ja varjot sattuivat kohdilleen."
Heidi Laakkonen

Punakärpässieni metsän keskellä autringonvalossa
Punakärpässieni metsän keskellä autringonvalossa Kuva: Heidi Laakkonen Punakärpässieni

"Klo 7:11 kävelin vantaalla luonnossa ja tarkoituksena oli löytää auringonnousun tuomalla valolla jotakin ihmeellistä metsän keskeltä. Hetken päästä silmiini osui pienet sienet joihin auringonsäde osui luoden upean valon sienelle. Samalla kun otin monia kuvia tästä ihmeestä niin mieleeni tuli runo.
Aurinko nousee ja häikäisee,
se pienet sienet valaisee.
Metsän siimeksessä syksy alkaa,
kun sienten kanssa matkaa yhtä jalkaa."
Marko Iloniemi

Sieniä kauniissa valossa
Sieniä kauniissa valossa Kuva: Marko Iloniemi sieni

Lisää kuvia näet suorassa lähetyksessä Yle Areenassa lauantaina 6.10 klo 17-18. Lähetyksessä keskustelemme luontokuvauksesta ja annamme monipuolisia vinkkejä kuvaukseen. Kuvauskokemuksistaan kertovat luontokuvaaja, eräopas Eeva Mäkinen, sisällöntuottaja, luontokuvaaja Joonas Linkola ja kuvaaja, biologi Risto Salovaara. Katso miten rakennetaan vesikirppuakvaarioa makrokuvausta varten, miten revontulet vangitaan tenhoavimmin tai miten kuvaan luodaan wau-efekti.


Mennään metsään -viikolla kerätään metsäkäyntejä, jotta jokamiehenoikeudet saadaan Unescon aineettoman kulttuuriperinnon listalle. Käy sinäkin kuvausreissulla metsässä ja lisää käyntisi laskuriin. Laskuri on auki sunnuntaihin 7.10. klo 20 asti. Jokamiehenoikeudet tarjoavat upeat mahdollisuudet luontokuvaukseen Suomessa.

Mennään metsään

Mennään metsään -viikon erikoislähetykset Evolta

#minäjamunpuu

 • Syksyn herkullisin kakku syntyy kaarnikasta

  Bloggaaja Annin variksenmarjakakku - täydellinen makuelämys!

  Leivontablogia pitävä Anni sai haastavan tehtävän. Hänen piti suunnitella ja leipoa Ylen Mennään metsään -kampanjaa varten helppo, herkullinen ja näyttävä kakku variksenmarjasta eli kaarnikasta – marjasta, jota ei juurikaan poimita. Liekö syynä se, että marja maistuu monen suussa vähän oudolta. Mutta kaarnikka on ihmemarja, ja sen Annikin sai kokea!

 • Mennään metsään -kolumni: Kuvataiteilija Jaakko Kahilaniemi pitää yksilöiden ja valtion suhtautumista luontoon kaksinaismoralistisina

  "Myös oma metsäsuhteeni on ristiriitainen."

  "Luonnon omistaminen on absudri ajatus 29-vuotiaalle taiteen maisterille." Kuvataiteilija Jaakko Kahilaniemi kirjoittaa kolumnissaan luonnosta ja sen omistamisen aiheuttamista ristiriidoista. Ristiriidoista sai alkunsa palkittu 100 Hectares of Understanding -taidekuvasarja, jossa Kahilaniemi on kuvannut perinnöksi saamansa metsän ominaisuuksia.

 • Tutkija: ”Ilman sieniä Suomessa ei olisi metsiä"

  Maapallo olisi hyvin erilainen paikka ilman sieniä

  Ilman sieniä Suomessa ei ehkä olisi metsiä, sillä männyt, kuuset ja muut puumme esiintyvät aina yhdessä sienikumppanin kanssa. Sienet pysäyttivät myös fossiilisten polttoaineiden synnyn: lahottajasienten kehittyminen kivihiilikaudella pysäytti eloperäisen materiaalin kertymisen maanpinnalle.

 • Puut kertovat toisilleen, jos joku hyökkää

  Elävät puut -luontosarja avaa puiden salaperäistä elämää.

  Tiesitkö, että puut viestivät keskenään? Kun toukka hyökkää puun kimppuun ja alkaa nakertaa sen lehtiä, alkaa prosessi, jota ihmisaistit eivät havaitse. Ylen neliosainen Elävät puut -luontosarja avaa puiden salaperäistä ja varsin näkymätöntä elämää uudella tavalla ja upeaa, kuvaaja Jari Salosen tarkkaa, ympärivuotista luontokuvausta hyödyntäen.

 • Metsän viisi vihreää veljestä – Haapa

  Lue Anni Kytömäen koskettava teksti haavasta

  Haapa huomaa tuulen ensimmäisenä. Sen lehdet ovat puunlehdiksi kovat, niin kovanaamaiset että ovat vaatineet oman verbinkin – haavat eivät suhise kuten muut, ne havisevat.

 • Metsän viisi vihreää veljestä – Koivu

  Anni Kytömäen upea teksti koivusta

  Koivu on nuorena vaalea ja heleä, hento ja keveä. Syystä tai toisesta sitä väitetään naiselliseksi, mutta todellisuudessa koivu on koivu, kuten ihmisetkin ovat ensi sijassa ihmisiä.

 • Metsän viisi vihreää veljestä – Pihlaja

  Kirjailija Anni Kytömäen herkkä luonnehdinta pihlajasta.

  Kotipihan pihlaja on lapselle usein ensimmäinen puu: siinä on monta haaraa, oksia alhaallakin, sen syliin on helppo kiivetä. Jos putoaa, putoaa matalalta

 • Metsän viisi vihreää veljestä – Kuusi

  Lue Anni Kytömäen upea teksti kuusesta.

  Kuuset pistelevät ohikulkijaa, levittävät tummia siipiään polun päälle, seisovat apeina auringossakin. Niin meidät on opetettu näkemään, koska se mitä on paljon, on rumaa ja ikävää.

 • Mikä on Mennään metsään -kampanja?

  Suojellaan jokamiehenoikeuksia menemällä metsään.

  Suojellaan jokamiehenoikeuksia menemällä metsään! Yle juhlii metsää ja jokamiehenoikeuksia Mennään metsään -kampanjalla Suomen luonnon päivästä 25.8.2018 alkaen. Tule mukaan viemään jokamiehenoikeuksia Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle.

 • Minne katosivat luonnonlähteet ja metsäpurot?

  Luonnonlähteiden tila on romahtanut Suomessa.

  Jos metsään haluat mennä nyt, ota vesipullo mukaan. Luonnonlähteiden tila on romahtanut, eikä kaikista lähteistä ja metsäpuroista voi enää ottaa juomakelpoista vettä. Lähteiden suojelu voi vielä pelastaa jäljelle jääneet pulputtajat.

 • Katoavat metsäpolut

  Perinteiset polkureitit ovat kovaa vauhtia katoamassa.

  Perinteiset polkureitit ovat kovaa vauhtia katoamassa. Samaan aikaan kansallispuistojen ja retkeilyalueiden suosituimmilla reiteillä polut levenevät, kun retkeilijät väistelevät kovassa kulutuksessa esiin tulleita kiviä ja juuria. Perinteisille poluille tarvittaisiin kipeästi lisää kulkijoita, varsinkaan kun lehmätkään eivät niitä enää ole tallomassa. On aika ryhtyä poluntallaustalkoisiin – maastopyöräillen, ratsastaen, patikoiden.

 • Metsä vastaa sille, joka osaa kuunnella

  Minkä opetuksen voisit metsästä poimia?

  Suomessa ei kovin montaa matkaa voi tehdä ohittamatta metsää tai kulkematta sen läpi. Se tulee kaupunkilaisenkin arkeen vähintään pieninä metsäisinä alueina tai junasta vilisevänä maisemana. Euroopan metsäisin maa kätkee sisäänsä kansan, jolla on pakostakin suhde metsään. Ja vaivihkaa metsä myös hoitaa meitä.

Uusimmat sisällöt - Mennään metsään