Hyppää pääsisältöön

Mennään metsään -kolumni: Kuvataiteilija Jaakko Kahilaniemi pitää yksilöiden ja valtion suhtautumista luontoon kaksinaismoralistisina

Kuvataiteilija Jaakko Kahilaniemen 100 Hectares of Understanding -taidekuvasarjan lähtökohtana on hänen oma perintömetsänsä. Kolumnissaan Kahilaniemi pohtii suomalaista metsää ja luontoa sekä ristiriitoja, joita kokee suhteessa metsän omistamiseen.

Mustavalkoisessa kuvassa metsää ja punaisia pisteitä.
100 Mistakes Made by Previous Generations, 2017. Mustavalkoisessa kuvassa metsää ja punaisia pisteitä. Kuva: © Jaakko Kahilaniemi, All Rights Reserved Mennään metsään (kampanja),kuvataiteilijat,Jaakko Kahilaniemi, 100 Hectares 100 Mistakes Made By Previous Generations 2017

Pidän luontoa elintärkeänä ekosysteemimme kannalta. Se, kuinka vastuuntunnottomia me ihmiset olemme – myös minä – ärsyttää: kaksinaismoraali näkyy kuluttamisessa ja matkustamisessa. Lennän työni takia enenevissä määrin ja tiedostan sen olevan iso ympäristöhaitta. Ja siitä seuraa ympäristöahdistusta.

Taideprojektini 100 Hectares of Understanding, joka on edelleen työn alla, on saanut minut ajattelemaan laajemmin omistajuutta, metsää, luontoa ja ympäröivää maailmaa. Koen olevani taiteilijana myös tutkija. Perintömetsäni on alue, jonka olen perinyt tutkittavaksi.

Vierailen usein luonnossa, joko tekemässä taiteellista työtä – materiaalien keräystä, inspiraation hakemista, dokumentointia – tai ihan vain vaeltelemassa ympäriinsä ja etsimässä uusia paikkoja, joita kokea ja tallentaa omaan muistiin.

Olin alle kouluikäinen, kun olimme perheemme perintömetsässä istutustalkoissa. Olin ehkä viisi–kuusivuotias, enkä ollut kykenevä ymmärtämään metsänhoidon merkitystä ympäristölle tai luonnolle.
Minulle annettiin tehtäväksi istuttaa toistasataa taimea metsään. Heittelin taimet pitkin poikin, halusin työn äkkiä alta pois. En halunnut tehdä ”oikeita töitä” vaan jotain mielenkiintoisempaa, luovempaa. En tiennyt silloin vielä mitä se olisi.

Nykyään työskennellessäni taiteeni parissa metsässä koetan altistaa itseni lapsenmieliselle kokeilulle ja uteliaisuudelle, joka aikuisilta monesti unohtuu. Koen tämän olevan tärkeä syy, miksi töistäni ollaan kiinnostuneita. Koetan etsiä aina uusia lähestymistapoja työskentely-ympäristöäni ja -materiaaliani tutkimiseen.

Kuvassa metsästä kerättyjä yksityiskohtia.
Picked Fragments #1-21, 2016. Kuvassa metsästä kerättyjä yksityiskohtia. Kuva: © Jaakko Kahilaniemi, All Rights reserved Mennään metsään (kampanja)

Metsäsuhteeni on ristiriitainen. On outoa omistaa luontoa, jotain mikä on ollut ennen sinua ja tulee olemaan kauan sinun jälkeesi. Teoriassa voisi kysyä, omistanko siis myös metsässäni vaeltavat eläimet ja pieneliöt? Entä ilma, voiko sitä omistaa? Tiedän vastauksen, mutta taiteilijana pohdin tällaisia asioita.

Luonnon omistaminen on absurdi ajatus 29-vuotiaalle taiteen maisterille.

Ihmisten ja luonnon hyvinvoinnin ylläpitämiseksi on oleellista, että luonto kuuluu kaikille.

Koen, että kaikkien ihmisten suhde luontoon on ristiriitainen. Asiassa ei ole valkoista ja mustaa vaan harmaan eri sävyjä. Ihmiset liikkuvat luonnossa, mutta ovat kuitenkin valmiit joustamaan luonnon hyvinvoinnin suhteen monissakin arkisissa valinnoissaan.

Mustavalkoinen kuva, metsää ja punaisia pisteitä.
54 Soil Solutions, 2017. Mustavalkoinen kuva, metsää ja punaisia pisteitä. Kuva: © Jaakko Kahilaniemi, All Rights reserved Mennään metsään (kampanja),Jaakko Kahilaniemi, 100 Hectares 54 Soil Solutions 2017

Suomalainen metsä on ristiriitainen termi. Se, miten metsä tuntuu olevan ainoa mainosvaltti Suomen markkinoinnissa, on ärsyttävää. Toisaalta jo laskeutuessa Helsinki-Vantaan kentälle näkyy lentokoneen ikkunasta laajoja metsäalueita. Ei ihme, että metsäsuomalaisuutta mainostetaan. Kuitenkin hallitus on valmis hakkaamaan alueita, joilla ei tarvitsisi metsähakkuita suorittaa ja samalla he myyvät Suomea luontokohteena. Erikoista ja ristiriitaista.

Aika ajoin tuntuu kuin emme muuta olisikaan kuin pelkkä maailman laidalla oleva metsäpläntti, jota Suomeksi kutsumme. Uskon meidän olevan paljon muutakin, kuten edelläkävijöitä innovaatioissa, esimerkiksi.

Ilman ympäristöämme ja luontoamme emme olisi olemassa. Luonto rauhoittaa kiireisen arjen sekä raikas ilma saa aivot toimimaan paremmin, sulavammin.

Luontosuhteeni on parantunut aloitettuani 100 Hectares -työni; aloin liikkua paljon enemmän metsässä ja tutkia luontoa. Nyt koen tarvitsevani luonnossa liikkumista, jotta stressaava ja kiireinen arkeni pysyisi paremmassa tasapainossa. Huomattavasti paremmassa tasapainossa.

Mustavalkoisessa kuvassa metsää ja punaisia viivoja.
100 Planted Saviors Of The Heritage, 2015. Mustavalkoisessa kuvassa metsää ja punaisia viivoja. Kuva: Jaakko Kahilaniemi Photography Mennään metsään (kampanja)

Jaakko Kahilaniemi (s. 1989) on tamperelaislähtöinen valokuvaaja ja kuvataiteiija, joka pyrkii ymmärtämään ympäröivää maailmaa ja ihmisen vaikutusta siihen. Kahilaniemi on kansainvälisesti palkittu ja tunnettu erityisesti 100 Hectares of Understanding -sarjastaan.

Kaikki kuvat sarjasta 100 Hectares of Understanding.

Toimittaja: Ulla Vuorela

Mennään metsään

Mennään metsään -viikon erikoislähetykset Evolta

#minäjamunpuu

 • Syksyn herkullisin kakku syntyy kaarnikasta

  Bloggaaja Annin variksenmarjakakku - täydellinen makuelämys!

  Leivontablogia pitävä Anni sai haastavan tehtävän. Hänen piti suunnitella ja leipoa Ylen Mennään metsään -kampanjaa varten helppo, herkullinen ja näyttävä kakku variksenmarjasta eli kaarnikasta – marjasta, jota ei juurikaan poimita. Liekö syynä se, että marja maistuu monen suussa vähän oudolta. Mutta kaarnikka on ihmemarja, ja sen Annikin sai kokea!

 • Mennään metsään -kolumni: Kuvataiteilija Jaakko Kahilaniemi pitää yksilöiden ja valtion suhtautumista luontoon kaksinaismoralistisina

  "Myös oma metsäsuhteeni on ristiriitainen."

  "Luonnon omistaminen on absudri ajatus 29-vuotiaalle taiteen maisterille." Kuvataiteilija Jaakko Kahilaniemi kirjoittaa kolumnissaan luonnosta ja sen omistamisen aiheuttamista ristiriidoista. Ristiriidoista sai alkunsa palkittu 100 Hectares of Understanding -taidekuvasarja, jossa Kahilaniemi on kuvannut perinnöksi saamansa metsän ominaisuuksia.

 • Tutkija: ”Ilman sieniä Suomessa ei olisi metsiä"

  Maapallo olisi hyvin erilainen paikka ilman sieniä

  Ilman sieniä Suomessa ei ehkä olisi metsiä, sillä männyt, kuuset ja muut puumme esiintyvät aina yhdessä sienikumppanin kanssa. Sienet pysäyttivät myös fossiilisten polttoaineiden synnyn: lahottajasienten kehittyminen kivihiilikaudella pysäytti eloperäisen materiaalin kertymisen maanpinnalle.

 • Puut kertovat toisilleen, jos joku hyökkää

  Elävät puut -luontosarja avaa puiden salaperäistä elämää.

  Tiesitkö, että puut viestivät keskenään? Kun toukka hyökkää puun kimppuun ja alkaa nakertaa sen lehtiä, alkaa prosessi, jota ihmisaistit eivät havaitse. Ylen neliosainen Elävät puut -luontosarja avaa puiden salaperäistä ja varsin näkymätöntä elämää uudella tavalla ja upeaa, kuvaaja Jari Salosen tarkkaa, ympärivuotista luontokuvausta hyödyntäen.

 • Metsän viisi vihreää veljestä – Haapa

  Lue Anni Kytömäen koskettava teksti haavasta

  Haapa huomaa tuulen ensimmäisenä. Sen lehdet ovat puunlehdiksi kovat, niin kovanaamaiset että ovat vaatineet oman verbinkin – haavat eivät suhise kuten muut, ne havisevat.

 • Metsän viisi vihreää veljestä – Koivu

  Anni Kytömäen upea teksti koivusta

  Koivu on nuorena vaalea ja heleä, hento ja keveä. Syystä tai toisesta sitä väitetään naiselliseksi, mutta todellisuudessa koivu on koivu, kuten ihmisetkin ovat ensi sijassa ihmisiä.

 • Metsän viisi vihreää veljestä – Pihlaja

  Kirjailija Anni Kytömäen herkkä luonnehdinta pihlajasta.

  Kotipihan pihlaja on lapselle usein ensimmäinen puu: siinä on monta haaraa, oksia alhaallakin, sen syliin on helppo kiivetä. Jos putoaa, putoaa matalalta

 • Metsän viisi vihreää veljestä – Kuusi

  Lue Anni Kytömäen upea teksti kuusesta.

  Kuuset pistelevät ohikulkijaa, levittävät tummia siipiään polun päälle, seisovat apeina auringossakin. Niin meidät on opetettu näkemään, koska se mitä on paljon, on rumaa ja ikävää.

 • Mikä on Mennään metsään -kampanja?

  Suojellaan jokamiehenoikeuksia menemällä metsään.

  Suojellaan jokamiehenoikeuksia menemällä metsään! Yle juhlii metsää ja jokamiehenoikeuksia Mennään metsään -kampanjalla Suomen luonnon päivästä 25.8.2018 alkaen. Tule mukaan viemään jokamiehenoikeuksia Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle.

 • Minne katosivat luonnonlähteet ja metsäpurot?

  Luonnonlähteiden tila on romahtanut Suomessa.

  Jos metsään haluat mennä nyt, ota vesipullo mukaan. Luonnonlähteiden tila on romahtanut, eikä kaikista lähteistä ja metsäpuroista voi enää ottaa juomakelpoista vettä. Lähteiden suojelu voi vielä pelastaa jäljelle jääneet pulputtajat.

 • Katoavat metsäpolut

  Perinteiset polkureitit ovat kovaa vauhtia katoamassa.

  Perinteiset polkureitit ovat kovaa vauhtia katoamassa. Samaan aikaan kansallispuistojen ja retkeilyalueiden suosituimmilla reiteillä polut levenevät, kun retkeilijät väistelevät kovassa kulutuksessa esiin tulleita kiviä ja juuria. Perinteisille poluille tarvittaisiin kipeästi lisää kulkijoita, varsinkaan kun lehmätkään eivät niitä enää ole tallomassa. On aika ryhtyä poluntallaustalkoisiin – maastopyöräillen, ratsastaen, patikoiden.

 • Metsä vastaa sille, joka osaa kuunnella

  Minkä opetuksen voisit metsästä poimia?

  Suomessa ei kovin montaa matkaa voi tehdä ohittamatta metsää tai kulkematta sen läpi. Se tulee kaupunkilaisenkin arkeen vähintään pieninä metsäisinä alueina tai junasta vilisevänä maisemana. Euroopan metsäisin maa kätkee sisäänsä kansan, jolla on pakostakin suhde metsään. Ja vaivihkaa metsä myös hoitaa meitä.

Uusimmat sisällöt - Mennään metsään