Hyppää pääsisältöön

Opi virkkaamaan Leen virkkauskoulun avulla

Virkkukoukut ja virkatur isoäidinneliöt korissa
Virkkukoukut ja virkatur isoäidinneliöt korissa Kuva: Yle/ Lee Esselström virkkaus,Strömsö (tv-ohjelma),käsityöt (tuote),palavirkkaus

Oletko koskaan virkannut? Tai oletko unohtanut, miten oikein piti tehdä? Silloin löydät apua täältä!

Näytän kuvassa samalla, kun kerron, mitä pitää muistaa, kun opettelee virkkaamaan erilaisia perussilmukoita. Tapoja on erilaisia, joten kokeile, mikä ote istuu parhaiten sinun käteesi.

Virkkaan oikealla kädellä, joten vasenkätinen tekee kaiken toisin päin. Hyvä vinkki on katsoa video peilin kautta.

Video 1. Aloitussilmukka

Aloita noin 15 senttimetrin päästä langanpäästä ja tee langasta lenkki, jossa lankakerään menevä lanka on päällä ja menee ristiin langanpään kanssa. Tuo uusi lanka lenkin läpi – pidä lenkkiä oikean etusormen ja peukalon välissä – kun lenkki on pystyssä, pistä vasen etusormi silmukan läpi.

Pidä vasemmanpuoleinen lanka kireällä pikkusormella ja nimettömällä. Irrota oikean käden ote ja vedä langanpäästä oikealla kädellä. Vie virkkuukoukku silmukkaan ja pidä lankaa oikealla pikkusormella ja nimettömällä.

Pidä virkkuukoukkua oikealla peukalolla ja etusormella. Kiristä silmukka vetämällä lankakerään menevästä langasta. Nyt sinulla on aloitussilmukka.

Video 2. Ketjusilmukka

Tee ensin aloitussilmukka. Pidä virkkuukoukkua oikealla kädellä. Anna lankakerään menevän langan kulkea vasemman kämmenen sisällä.

Nosta lanka etusormen taakse. Taivuta vasemman käden nimetön ja pikkusormi ja kiristä lanka niillä. Laita peukalo aloitussilmukan solmun päälle. Vie koukku etusormen päällä olevan langan alta.

Ota langasta kiinni virkkuukoukulla ja vedä se aloitussilmukan läpi.
Muuta otetta vähän niin, että vasen peukalo pitää kiinni juuri muodostuneesta silmukasta.

Nouda lisää lankaa virkkuukoukulla ja vedä läpi, hellitä vähän otetta niin, että saat lisää lankaa, vaihda peukalon paikkaa ja jatka samalla tavalla, kunnes sinulla on haluamasi määrä ketjusilmukoita.

Video 3. Kiinteä silmukka

Virkkaa ensin kiinteitä silmukoita ketjusilmukoihin. Pidä ketjusilmukoista kiinni etusormella ja peukalolla, vie koukku toiseen silmukkaan koukusta lukien, älä siis ensimmäiseen.

Nouda lanka sen läpi niin, että saat koukulle kaksi silmukkaa. Nouda lisää lankaa ja vedä molempien silmukoiden läpi.

Vie virkkuukoukku seuraavan ketjusilmukan läpi, nouda lanka niin, että sinulla on kaksi silmukkaa koukulla, nouda lisää lankaa ja vedä se molempien silmukoiden läpi.

Jatka samalla tavalla kerroksen loppuun, jos haluat kiinteän silmukan jokaiseen ketjusilmukkaan.

Jos haluat jatkaa kiinteitä silmukoita vielä toisen kerroksen, käännä työ.

Aloita kerros yhdellä ketjusilmukalla ja vie sitten koukku alla olevan kerroksen silmukan molempien silmukanpuoliskojen alta.

Nouda lanka molempien silmukanpuoliskojen alta niin, että koukulle tulee uusi silmukka, nouda lisää lankaa ja vedä molempien koukulla olevien silmukoiden läpi.

Jatka samalla tavalla kerros loppuun kiinteitä silmukoita.

Video 4. Puolipylväs

Kiepauta lanka koukun ympäri. Vie koukku alla olevan silmukan molempien silmukanpuoliskojen alta ja nouda lanka, niin että koukulla on kolme silmukkaa. Ota lankaa ja vie se kaikkien kolmen läpi. Puolipylväs on valmis.

Video 5. Pylväs

Kiepauta lanka koukun ympäri, vie koukku työn läpi ja nouda lanka niin, että koukulla on kolme silmukkaa. Nouda lisää lankaa ja vedä se kahden ensimmäisen silmukan läpi.

Nyt koukulla on kaksi silmukkaa. Nouda lisää lankaa ja vedä se molempien silmukoiden läpi. Pylväs on valmis.

Video 6. Pitkä pylväs

Teet pitkän pylvään niin, että kiepautat langan kahdesti koukulle. Vie sitten koukku työn läpi ja nouda lanka, niin että koukulla on neljä silmukkaa.

Nouda lisää lankaa ja vedä kahden ensimmäisen läpi. Nyt koukulla on kolme silmukkaa. Nouda lisää lankaa ja vedä kahden ensimmäisen läpi. Nyt koukulla on kaksi silmukkaa. Nouda lisää lankaa ja vedä kahden viimeisen läpi. Pitkä pylväs on valmis.

Strömsö

Strömsö Instagramissa

Ruudussa