Hyppää pääsisältöön

Opri on inhimillisyyden ja sydämen lämmön ylistysnäytelmä

Näyttelijät Elna Hellman, Rakel Laakso ja Elsa Turakainen Opri-elokuvassa vuonna 1954.
Näyttelijät Elna Hellman, Rakel Laakso ja Elsa Turakainen Opri-elokuvassa vuonna 1954. Näyttelijät Elna Hellman, Rakel Laakso ja Elsa Turakainen Opri-elokuvassa vuonna 1954. Kuva: Suomen Filmiteollisuus Elsa Turakainen,1954,Opri,Elna Hellman,Rakel Laakso,Suomen Filmiteollisuus

Kirjailija Kyllikki Mäntylän vuonna 1953 ilmestynyt elämänmakuinen teos Opri sovitettiin kuunnelmaksi Radioteatteriin vuonna 1954. Koskettavan näytelmän on sanottu kohentaneen aikoinaan huomaamattomasti kunnalliskotien huonoa mainetta ja vähentäneen ennakkoluuloja niitä kohtaan.

Kuunnelman on ohjannut teatterineuvos Eino Salmelainen esittäjänään Tampereen Työväen Teatterin näyttelijät.

Mäntylän luoma Opri-kuunnelma on sympaattinen ja lämminhenkinen komedia, jossa hyväsydäminen karjalaisevakko, eläkeläinen ja enneunia näkevä Opri muuttaa asumaan kunnalliskotiin.

Niin Miina, Tiina ja Akviliina kuin kunnalliskodin "huru-ukot" Otto ja Alpertti ovat urautuneita vanhainkodin asukkaita, jotka ovat jo luovuttaneet elämänilonsa kanssa. Vaikka alussa Opri joutuu kokemaan asukkaiden ja henkilökunnan ennakkoluuloja sekä epäileviä asenteita, hänen elämänmyönteisyytensä ja valoisuutensa hurmaa asukkaat ja muuttaa heidän elämäänsä.

Ajalle ominaista huumoria sisältävä kuunnelma on kertomus ihmisen tahdosta, luopumattomuudesta ja eteenpäin menemisestä.

Kuunnelman nimiroolia esittää Rakel Laakso, joka teki merkittävän teatteriuran 1923–1970 muun muassa Tampereen Työväenteatterissa. Suurelle yleisölle Laakso tuli tutuksi Heikki ja Kaija -tv-sarjasta vuosina 1962–1970. Rakastetussa televisiosarjassa hän näytteli roolin Kaijan äitinä.

Kun Kyllikki Mäntylän Oprilla oli ensi-iltansa syksyllä 1953 Tampereen Työväen Teatterissa, arvostelu määritteli näytelmän yksituumaisesti epäitsekkyyden, inhimillisen hyvyyden ja sydämen lämmön ylistykseksi.

Kiitelty teos sovitettiin teatterin ja radion lisäksi valkokankaalle. Sama näyttelijäkaarti nähtiin myös Edwin Laineen ohjaamassa elokuvassa, joka sai ensi-iltansa 1954. Vuonna 1955 elokuva palkittiin kolmella Jussi-palkinnolla. Rakel Laakso palkittiin parhaasta naispääosasta, Elsa Turakainen parhaasta naissivuosasta ja Ossi Kostia parhaasta miessivuosasta.

Opri-kuunnelman näyttelijät

Rooleissa:

Opri - Rakel Laakso
Miina - Elna Hellman
Tiina - Liisa Pakarinen
Akviliina - Aino Mattila
Otto - Ossi Kostia
Alpertti - Reino Kalliolahti
Johtajatar - Sylvi Salonen
Heinäsirkka - Eila Roine
Jussi - Kosti Klemelä
Mannolan nuori isäntä - Veikko Sinisalo
Toinen mies - Arvo Kalleinen
Ylikonstaapeli - Esko Vettenranta
Anttilan emäntä - Saimi Vuolle
Kertoja - Toivo Lehto

Käsikirjoitus ja sovitus - Kyllikki Mäntylä
Ohjaus - Eino Salmelainen

Lisää ohjelmasta

Kommentit
 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto