Hyppää pääsisältöön

Opri on inhimillisyyden ja sydämen lämmön ylistysnäytelmä

Näyttelijät Elna Hellman, Rakel Laakso ja Elsa Turakainen Opri-elokuvassa vuonna 1954.
Näyttelijät Elna Hellman, Rakel Laakso ja Elsa Turakainen Opri-elokuvassa vuonna 1954. Näyttelijät Elna Hellman, Rakel Laakso ja Elsa Turakainen Opri-elokuvassa vuonna 1954. Kuva: Suomen Filmiteollisuus Elsa Turakainen,1954,Opri,Elna Hellman,Rakel Laakso,Suomen Filmiteollisuus

Kirjailija Kyllikki Mäntylän vuonna 1953 ilmestynyt elämänmakuinen teos Opri sovitettiin kuunnelmaksi Radioteatteriin vuonna 1954. Koskettavan näytelmän on sanottu kohentaneen aikoinaan huomaamattomasti kunnalliskotien huonoa mainetta ja vähentäneen ennakkoluuloja niitä kohtaan.

Kuunnelman on ohjannut teatterineuvos Eino Salmelainen esittäjänään Tampereen Työväen Teatterin näyttelijät.

Mäntylän luoma Opri-kuunnelma on sympaattinen ja lämminhenkinen komedia, jossa hyväsydäminen karjalaisevakko, eläkeläinen ja enneunia näkevä Opri muuttaa asumaan kunnalliskotiin.

Niin Miina, Tiina ja Akviliina kuin kunnalliskodin "huru-ukot" Otto ja Alpertti ovat urautuneita vanhainkodin asukkaita, jotka ovat jo luovuttaneet elämänilonsa kanssa. Vaikka alussa Opri joutuu kokemaan asukkaiden ja henkilökunnan ennakkoluuloja sekä epäileviä asenteita, hänen elämänmyönteisyytensä ja valoisuutensa hurmaa asukkaat ja muuttaa heidän elämäänsä.

Ajalle ominaista huumoria sisältävä kuunnelma on kertomus ihmisen tahdosta, luopumattomuudesta ja eteenpäin menemisestä.

Kuunnelman nimiroolia esittää Rakel Laakso, joka teki merkittävän teatteriuran 1923–1970 muun muassa Tampereen Työväenteatterissa. Suurelle yleisölle Laakso tuli tutuksi Heikki ja Kaija -tv-sarjasta vuosina 1962–1970. Rakastetussa televisiosarjassa hän näytteli roolin Kaijan äitinä.

Kun Kyllikki Mäntylän Oprilla oli ensi-iltansa syksyllä 1953 Tampereen Työväen Teatterissa, arvostelu määritteli näytelmän yksituumaisesti epäitsekkyyden, inhimillisen hyvyyden ja sydämen lämmön ylistykseksi.

Kiitelty teos sovitettiin teatterin ja radion lisäksi valkokankaalle. Sama näyttelijäkaarti nähtiin myös Edwin Laineen ohjaamassa elokuvassa, joka sai ensi-iltansa 1954. Vuonna 1955 elokuva palkittiin kolmella Jussi-palkinnolla. Rakel Laakso palkittiin parhaasta naispääosasta, Elsa Turakainen parhaasta naissivuosasta ja Ossi Kostia parhaasta miessivuosasta.

Opri-kuunnelman näyttelijät

Rooleissa:

Opri - Rakel Laakso
Miina - Elna Hellman
Tiina - Liisa Pakarinen
Akviliina - Aino Mattila
Otto - Ossi Kostia
Alpertti - Reino Kalliolahti
Johtajatar - Sylvi Salonen
Heinäsirkka - Eila Roine
Jussi - Kosti Klemelä
Mannolan nuori isäntä - Veikko Sinisalo
Toinen mies - Arvo Kalleinen
Ylikonstaapeli - Esko Vettenranta
Anttilan emäntä - Saimi Vuolle
Kertoja - Toivo Lehto

Käsikirjoitus ja sovitus - Kyllikki Mäntylä
Ohjaus - Eino Salmelainen

Lisää ohjelmasta

Keskustele