Hyppää pääsisältöön

Rikos murtautuu maailmalle - nordic noirin voittokulku jatkuu Suomi-sarjojen voimin

Vuosi 2018 jää historiaan Suomalaisten rikossarjojen kansainvälisen läpimurron vuotena. Muun muassa Sorjonen ja Karppi leviävät Netflixissä ja lukuisilla ulkomaisilla tv-kanavilla. Nyt myös Elisa-Viihteen uutuussarjat Bullets ja Ivalo ovat herättäneet kansainvälisten jakelijoiden ja rahoittajien mielenkiinnon ja niihin on asetettu suuria odotuksia.

Ylellä viime kevättalvella alkanut Karppi-sarja (engl. Deadwind) napattiin elokuussa Netflixille ja se sai saman tien sopimuksen lähes koko maailman kattavasta levityksestä. Samoin on käynyt myös Sorjonen -sarjalle (engl. Bordertown), jonka toinen tuotantokausi on kokonaan katsottavana Areenassa. Sorjosta pidetäänkin suomalaisten tv-sarjojen kansainvälisen uran avaajana. Netflixin kautta Sorjonen on nähtävissä 180:ssä maassa ja se on lisäksi ostettu tv-kanaville moniin eri maihin.

Suomalaisten rikossarjojen maailmasta ja maailmanvalloituksesta kerrotaan tuoreessa dokumentissa Rikoksen musta pohjoinen (Yle Teema tiistaina 9.10. klo 20).

Sofia Karppi pitelee käsissään asetta ja taskulamppua ja osoittaa niitä uhkaavan näköisessä tilanteessa ylöspäin.
Yle / Karppi Sofia Karppi pitelee käsissään asetta ja taskulamppua ja osoittaa niitä uhkaavan näköisessä tilanteessa ylöspäin. Kuva: Dionysos Films Oy / Yle Pihla Viitala,rikossarjat,yle draama
Making of: kuvaaja Mikael Gustafson ja Ville Virtanen
Sorjonen -sarjan kuvaukset Making of: kuvaaja Mikael Gustafson ja Ville Virtanen Kuva: © Fisher King / Kalle Laukkanen Sorjonen,Ville Virtanen

Tanska ja Ruotsi ovat dominoineet nordic noirin eturintamassa jo vuosia. Monista pohjoismaisista menestyssarjoista on tehty Englannissa ja USA:ssa omia versioita, kuten Ylelläkin nähty brittiversio Silta-sarjasta nimellä The Tunnel. Norjan ja Islannin jälkeen Suomikin on nyt pääsemässä kansainväliseen imuun ja sarjoja tehdään nyt paljon. Taustalla on suoratoistopalveluiden kautta tapahtunut viihdeteollisuuden valtava murros, joka on avannut myös pienten maiden ja kielialueiden tuotannoille pääsyn globaaliin jakeluun.

Bullets tv -sarja
Bullets tv sarja / Elisa-Viihde & Vertigo Oy Bullets tv -sarja Kuva: Vertigo Oy Krista Kosonen,Tommi Korpela,Sibel Kekilli

Krista Kososen tähdittämä Bullets voitti Cannesissa

Elisa-Viihteen ja Vertigo -tuotantoyhtiön uutuussarja Bullets on herättänyt paljon huomiota jo ennen valmistumistaan. Bullets vie rikosdraaman niille tyypillisisten murhatutkimusten sijaan enemmän kansainvälisen trilleri-genren suuntaan. Suomi näyttäytyy Bulletsissa kansainvälisen huumekaupan ja terrorisminkin tapahtumapaikkana. Pääosissa ovat etsivä Mari Saari (Krista Kosonen), entinen tsetseeniterroristi Madina Taburova (Sibel Kekilli, mm. Game of Thrones) ja poliisi Timo Viitana Tommi Korpela.

Sarjaa on kuvattu Belgiassa ja Suomessa, ja se voitti huhtikuussa Cannesin MipTV tapahtuman yhteydessä järjestettyssä MipDrama Buyers Summitissa kansainvälisten draamaostajien antaman Coup de Coeur -tittelin vuoden kiinnostavimpana uutena sarjana. Tapahtumaan oli valikoitu 450:n keskeisen draamaostajan nähtäväksi näytteet kuudesta uudesta vuonna 2018 tuotannossa olevasta draamasarjasta. Himoitulle listalle pääsi Suomesta peräti kaksi rikossarjaa, Bulletsin lisäksi Yellow Film & TV:n ja Elisa-Viihteen Ivalo (engl. Arctic Circle).

On osattu löytää aihe, jota ei vielä ole tehty

Cannesissa mukana ollut Yle Draaman päällikkö Jarmo Lampela uskoo tapahtuneen olevan merkittävä avaus, joka kääntää katseen Suomeen ja suomalaisiin tv-sarjoihin. “Noissa hankeissa on uutta näkökulmaa jonkun genren sisällä pyörivään tarinaan ja se tekee niistä mielenkiintoisia. On osattu löytää aihe, jota ei vielä ole tehty,” kertoo Lampela.

Jarmo Lampela poseeraa puuhun nojaten, katseen suunta kamerasta oikeaan viistoon.
Ylen draamapäällikkö Jarmo Lampela Jarmo Lampela poseeraa puuhun nojaten, katseen suunta kamerasta oikeaan viistoon. Kuva: Yle/Ilmari Fabritius yle draama
Cannesseries -festivaali Cannesissa
Ensimmäinen Cannesseries -draamasarjafestivaali Cannesissa huhtikuussa 2018 Cannesseries -festivaali Cannesissa Kuva: Juha Suomalainen / Yle Cannes,MIPTV Media Market

Näiden uusien rikossarjojen taustalla on jo 1970-luvulla Ruotsista käynnistynyt kirjallisuuden dekkariboomi. Sen menestys on poikinut jo aiemmin lukuisia sarjoja ja elokuvia, yhtenä tunnetuimpana ruotsalainen Millennium-trilogia. TV-sarjoissa dekkarit saivat uuden muodon tanskalaisten tuottajien ja käsikirjoittajien kehitettyä 2000-luvun alussa termin nordic noir.

Tummanpuhuvasta nordic noir -tyylilajista on tullut valtava kansainvälinen ilmiö, joka tuottaa sen tyyliä ja kerrontaa imitoivia sarjoja ympäri maailman. Nordic noir -ilmiön vanavedessä myös Suomessa tehdään nyt rikossarjoja enemmän kuin koskaan. Myös rahaa käytetään niiden tekemiseen enemmän kuin koskaan.

Näyttelijä Ville Virtanen
Sorjosen 3. kauden kuvaukset Lappeenrannassa Näyttelijä Ville Virtanen Kuva: Juha Suomalainen / Yle Sorjonen

Dokumentti Rikoksen musta pohjoinen seuraa uusien rikossarjojen tekoa Suomessa ja selvittää, mistä nordic noir -ilmiöstä on kyse. Mistä tulevat huippusuositut tarinat, joissa pohjoisen hyvinvointivaltion pinnan alta nousevat murhat, ruumiit ja synkät salaisuudet? Mitä kertovat meistä totiset ja omia traumojaan kantavat rikostutkijat? Entä mitä on pohjoinen rikosdraama mediabisneksenä?

Dokumentissa käydään Cannesissa maailman suurimmassa tv-alan myyntitapahtumassa, jossa rikosdraamoja kilpailutetaan. Siinä seurataan myös Sorjosen, uunituoreen kotimaisen Bulletsin -sekä Aallonmurtaja -sarjan kuvauksia. Haastateltavina ovat mm. näyttelijät Ville Virtanen, Krista Kosonen ja Pihla Viitala sekä käsikirjoittaja Miikko Oikkonen ja tuottaja Minna Virtanen. Dokumentin on ohjannut Juha Suomalainen..

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa