Hyppää pääsisältöön

Serena Williams on täydellinen feministi-idoli – mutta hän ei kelpaa meille

Serena Williams
Serena Williams Serena Williams

Serena Williams on kaikkea muuta kuin kiukutteleva diiva. Hän on maailman paras tennispelaaja, feministi ja roolimalli. Mutta maailma kääntyi häntä vastaan, koska me rakastamme draamaa. Ja vihollisia.

Tennistähti Serena Williams kirjoitti noin vuosi sitten äidilleen avoimen kirjeen. Kirjeessä hän kiittää ja ylistää äitiään.

“Rakas äiti, olet yksi vahvimmista naisista jonka tiedän”, liikuttava ja laajasti levinnyt kirje alkaa. Kirjeessä Williams käy läpi elämäänsä väärän näköisenä tyttönä ja naisena.

Williams on todella tarvinnut äitinsä tukea.

Yli 20 vuotta maailman seuratuimpana tenniksen pelaajana ei ole ollut helppoa.

Vaikka Williamsia pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaista naisurheilijoista, hän on saanut kohtuuttoman paljon vihaa osakseen.

Williamsia on haukuttu isokokoiseksi, rumaksi, mieheksi ja apinaksi. On väitetty, että hän olisi syntynyt poikana, ja että hänen pitäisi pelata miesten sarjassa. Hänet on haluttu nähdä kiukuttelevana ja äkkipikaisena. Hänelle on buuattu äänekkäästi, kun hän on onnistunut.

Williams on viime vuonna sadan parhaiten tienanneen urheilijan joukossa ainoa nainen.

On häntä myös rakastettu. Hän on houkutellut tenniksen pariin ihmisiä, joita ei muuten kiinnostaisi urheilu. Hän on määrätietoinen ja vahva.

Mutta se juuri jakaa meidät.

Serena Williams on hyvä esimerkki siitä minkälaisena haluamme nähdä ihmiset: hyvinä tai pahoina. Menestyjinä tai häviäjinä. Emme halua kuulla tarinaa, jonka päähenkilö hämmentää meitä.

Ja kuten Yhdysvaltain avoimesta turnauksesta tänä syksynä noussut keskustelu osoittaa, rakastamme draamaa ja puolien ottamista. Sitä, kun saa ilmaista oman mielipiteensä.

Serena Williams ei ole tyytynyt kiltin tytön rooliin.

Hän on ollut yksi äänekkäimmistä pelaajista, joka on puhunut tennismaailman tasa-arvo-ongelmista ja vaatinut naisille yhtä suuria palkintosummia kuin miehille. Suurimmissa otteluissa eli Grand Slam -turnauksissa palkkiot ovatkin jo tasa-arvoiset, monen mielestä juuri Serena Williamsin ja hänen siskonsa Venuksen ansioista.

Serena Williams on taistellut pilke silmäkulmassa. Kun Williamsin ihoamyötäilevä kokovartaloasu eli catsuit kiellettiin Ranskan avoimissa, vastasi hän pelaamalla seuraavat pelit balettimekko tutussa.

Tasa-arvovaatimukset ovat lietsoneet vastustajien huutoja. Jopa eriarvoisia palkkioita on puolustettu raivolla.

Vaikka Williamsin rahapussissa menestys jo näkyy, tasa-arvoa se ei ole tuonut. Serena Williams oli viime vuonna Forbesin 100 parhaiten tienanneen urheilijan joukossa ainoa nainen.

Tennismaila ja tennispallo
Tennismaila ja tennispallo Kuva: Johanna Aulén tennismaila,tennispallo

“Hänellä on minun käteni ja jalkani”, kirjoittaa Williams Alexis Olympia -tyttärestään. Sama vartalo kuin hänellä. Sama taistelu edessä. Juuri se sai hänet kirjoittamaan kirjeen äidilleen. Hän toivoo voivansa olla omalle tyttärelleen yhtä tärkeä tuki kuin oma äiti hänelle.

Kirjeessä Williams ihmettelee, miten äiti on pystynyt pitämään malttinsa kaikkien vihaajien ja toimittajien edessä.

Lapsesta asti seurattu tähti on joutunut kasvattamaan kovan kuoren ja sietämään vihapuhetta jo silloin, kun koko termiä ei oltu keksitty.

Kiusaajia ovat olleet sekä yleisö että tennispiirit. Vuonna 2001 Indian Wellsissä täysin valkoinen yleisö buuasi ennennäkemättömällä julmuudella 19-vuotiaalle Williamsille ja hänen valmentajaisälleen Richard Williamsille, kun he kävelivät katsomon läpi portaita alas. Tästä seurasi Serenan ja hänen siskonsa Venuksen uralla 14 vuoden Indian Wells -boikotti. ”Kadotin siellä jotain itsestäni”, on Williams sanonut myöhemmin.

Vuonna 2014 Venäjän tennisliiton puheenjohtaja kutsui sisaruksia haukkumanimellä “Williams brothers”.

Serena Williams on halunnut silti pitää elämänsä julkisena. Jopa tyttärellä on oma Twitter-tili.

Tieto Williamsin raskaudesta lipsahti julkiseksi vahingossa pikaviestipalvelu Snapchatissa.

Serena Williams on musta nainen valkoisten miesten kentillä.

Vaikka raskaus ei ollut suunniteltu, ja Serena sanoo tehneensä kuusi positiivista raskaustestiä ennen kuin uskoi asian, hän halusi pitää sekä lapsen että uransa. Hän ei pohtinut pelaamisen lopettamista.

Toisin kuin juoruja janoava yleisö.

Heti raskauden alussa alkoivat epäilyt siitä, voiko Williams palata pelaamaan synnytyksen jälkeen 36-vuotiaana.

Williams on itse sanonut iän tuovan entistä enemmän taistelutahtoa. Kymmenen Grand Slam -voittoa yli 30-vuotiaana on sekin poikkeuksellinen suoritus. Yhteensä Williamsilla on hallussaan 23 Grand Slam -turnausmestaruutta.

Kun raskaus paljastui 20. viikolla, voitiin laskea, että Serena voitti Australian avoimen tennisturnauksen ollessaan kahdeksannella raskausviikolla. Tämä oli monelle näyttö siitä, kuinka voittamaton hän todella on.

Huvittavaa kyllä, tästäkin löydettiin ase Williamsia vastaan. Joissain kirjoituksissa spekuloitiin jopa sitä, miten varhaisen raskauden hormonit saattavat parantaa suoritusta. Voiko raskautta verrata dopingin käyttöön?

Kuulostaa vähän kaukaa haetulta, mutta Serena Williamsin kohdalla pitkälle menevät spekuloinnit ovat peruskauraa.

Serena Williams ärsyttää, teki hän mitä tahansa.

Hän on ottanut tilan, joka ei ole häntä varten. Hän on musta nainen valkoisten miesten kentillä.

Tennispalloja
Tennispalloja Kuva: Johanna Aulén tennispallo

Tänä syksynä ärsytys on saanut uudet mittasuhteet.

Koko maailman seuraama Yhdysvaltain avoimen tennisturnauksen ottelu ja siitä alkanut väittely meni näin: Williams sai varoituksia käytöksestään ja menetti lopulta koko pelin. Yleisö jakautui kahtia. Toiset pitivät Williamsia kiukuttelevana kakarana, toiset oikeutensa puolesta taistelevana sankarina.

Sitten australialainen Herald Sun -lehti julkaisi pilakuvan, joka tuomittiin laajasti rasistisena. Yleisö jakautui kahtia. Toiset pitivät kuvaa rasistisena, toiset pitivät reaktioita osoituksena Williamsin kyvyttömyydestä ottaa vastaan kritiikkiä.

Ottelu ja erityisesti siitä seurannut keskustelu oli täydellistä viihdettä, jota koko maailma seurasi popkornikulhot käsissään.

Eikä pelkästään rakkaudesta tennikseen.

Kaikilla oli mielipide ottelusta ja Serena Williamsin käytöksestä.

Naispelaajien järjestö WTA ja USA:n tennisliitto ovat myöntäneet tenniksen seksismin.

Williamsin mukaan ongelma on siinä, että miespelaajille sallitaan enemmän kuin naisille. Jos kyseessä olisi ollut mies, samanlaisia rangaistuksia ei olisi tullut. Toisten mielestä Williams käyttäytyi huonosti ja ansaitsi kaikki rangaistukset.

Tuomarin puolustelijoita löytyi, mutta moni oli asiasta myös Williamsin kanssa samaa mieltä. Tennistähti Billie Jean King kiitti Twitterissä Williamsia asian nostamisesta esiin. King on vastustanut 70-luvulta lähtien tenniksen epätasa-arvoisuutta. Hän oli mukana liikkeessä, joka vaati naisille ja miehille samoja palkkiosummia. Hänen feministiset kannanottonsa ja epänaisellinen käytöksensä aiheuttivat aikoinaan vastustusta yleisössä ja tennispiireissä.

Yhdysvaltalainen miespelaaja James Blake sanoi kohun aikana, että hän on sanonut pahempia juttuja tuomarille ja selvinnyt ilman rangaistuksia.

Naispelaajien järjestö WTA ja USA:n tennisliitto ovat myöntäneet tenniksen seksismin.

Myös tenniksen misogynia tunnustetaan.

Rikkinäinen tennismaila
Rikkinäinen tennismaila Kuva: Johanna Aulén tennismaila

Tuntuu, että joillekin Williamsin epäonni on riemun aihe. Hänet halutaan nähdä epäonnistumassa, kiukuttelemassa ja loukkaantumassa.

Kun Williams syytti hänestä tehtyä pilapiirrosta rasistiseksi, alkoi loputon vääntö siitä, onko kuva rasistinen vai ei. Williamsin oma kokemus ei ollut tarpeeksi merkittävä. Jopa Helsingin Sanomat selvitti asiaa gallupin avulla.

Monen mielestä keskustelu on yhtä absurdi kuin miehet puhumassa siitä, onko naisten tasa-arvo mennyt liian pitkälle. Ikään kuin koulukiusatun luokkatovereilta voisi kysyä, oliko kiusatun kokemus kiusatuksi tulemisesta todellinen.

”Valkoiset eivät voi määritellä, mikä mustia loukkaa tai ei loukkaa, vaan on kuunneltava representaation kohteita itseään”, sanoo tutkija Leena-Maija Rossi Nyt.fi:n tekemässä jatkojutussa. Historia ja valtarakenteet on otettava huomioon.

Serena Williamsin kohdalla merkittävää on myös häneen vuosien saatossa kohdistunut rasismi. Sitä ei voi kiistää.

“Lupaa minulle äiti, että jatkat auttamista. En ole vielä yhtä nöyrä ja vahva kuin sinä. Toivon, että jonain päivänä olen”, lopettaa tennistähti kirjeen äidilleen.

Serena Williams ei ole missään tapauksessa uhri.

Serena Williams on täydellinen urheilumaailman supertähti. Hän on kaunis, voimakas ja määrätietoinen. Hän on roolimalli rodullistetuille tytöille. Hän on roolimalli naisille, jotka eivät sovi heille annettuun muottiin. Hän on roolimalli naisille, jotka haluavat yhdistää äitiyden ja ammatillisen kunnianhimon. Hän on roolimalli kaikille, jotka haluavat menestyä vaikeista lähtökohdista huolimatta.

Mutta hän on liian lihaksikas, liian äänekäs ja liian musta.

Keskustele