Hyppää pääsisältöön

Tee puukärry ja puuteline romusta

Kottikärrystä tehty polttopuukärry
Kottikärrystä tehty polttopuukärry Kuva: Yle/Maria Lång Strömsö (tv-ohjelma),Jim Björni,Kärry

Jos omistaa ehjät ja hyvät kottikärryt, niitä voi käyttää puiden kuljettamiseen hakkuupölkyltä puuliiteriin. Jos kärrystä on jäljellä vain runko, voi tehdä paljon hauskemman puidenkuljetusvälineen.

Saimme katsojalta vinkin kottikärryn alaosan käyttämisestä uudelleen puukärrynä ja tukevan puutelineen tekemisestä vanteesta – ja siitä se lähti.

Kierrätys on halpaa, viehättävää ja konstikasta

Joskus löytää inspiroivaa romua, jota mielellään käyttäisi ja keksisi siitä jotakin, mutta toisinaan juuri se on vaikeinta, siis se keksiminen. Mitä keksisi?

Koska materiaalia useimmiten löytää tai saa, se on harvoin kallista. Tavara on useimmiten käyttökelvotonta varsinaiseen käyttötarkoitukseensa.

Juuri näin oli sekä kottikärryn rungon ja yksinäisen vanteellisen autonrenkaan kanssa - hiekkaa ei kuljetella pelkällä rungolla eikä auto rullaa yhdellä pyörällä.

Polttopuiden käsittely on ihanaa ja raskasta puuhaa

Sanotaan, että puu lämmittää moneen kertaan, ja se on totta. Polttopuita pitää siirrellä ja pinota moneen kertaan.

Kun puut on kaadettu, ja rungot on saatu kotipihaan, ne pitää sahata ja halkoa. Sen jälkeen puiden pitää kuivua monta kuukautta, kunnes ne kesällä heitetään puuliiteriin.

Puuliiteristä ne kannetaan sisään, ja yleensä se vaihe hoidetaan aivan liian raskaalla ja suurella puukorilla.

Parempi rullata kuin kantaa

Puukärryllämme on matala lastauskorkeus maasta. Siinä on iso ja hyvä rengas, joten sillä pääsee runkojen ja kivien yli, ja ellei halua latoa puita kärryyn, voi laittaa puukorin kärryyn ja kuljettaa koko komeuden.

Puunkuljettimen tekemiseen kottikärrystä tarvitaan:

 • kottikärryn runko
 • puulistoja, noin 40 x 20 mm
 • metallipora
 • peltiruuveja, noin 35 mm
 • ruuviväännin

Vannepuuteline sopii sekä ulos että sisälle

Jos on joskus myynyt auton tai tehnyt autokauppoja, ulkorakennukseen on ehkä jäänyt kulunut talvirengassarja.

Vannepuutelineiden valmistaminen on tapa pienentää rengaskasaa ja samalla saada hyvä paikka puille, kun tuo niitä sisään sylillisen.

Vannepuutelinettä tarvitaan myös savustusuunin ja saunan luona. Puukori tai puuteline, joka on tehty vanhasta autonvanteesta on painava, eikä se lähde heti tuulen mukaan.

Vannesta tehty puukori
Vannesta tehty puukori Kuva: Yle/Maria Lång Strömsö (tv-ohjelma),Jim Björni,Halkokori

Puutelineen tekemiseen vanteesta tarvitaan:

 • vanne
 • lattaterästä, noin 40 mm x 5 mm x 1 600 mm
 • hitsauspoltin

Mikäli käytössäsi ei ole hitsausvälineitä, voit kiinnittää lattateräksen vanteeseen pultilla. Reikien poraamiseen putteja ja muttereita varten tarvitset metalliporan.

Jos haluat piristää telinettä, voit hyvin maalata sen spraymaalilla.

Tällaiseen kierrätykseen ja puukärryn ja puutelineen valmistamiseen romusta saa helposti kulumaan yhden päivän.

 • Tee yksinkertainen amppeli kuparipellistä

  Näin teet kannattimen

  Yksinkertaisen amppelin ja siihen kuuluvan kannattimen tekemiseen tarvitset paksun pyörötangon, kaksi ohuempaa pyörötankoa, nahkanauhoja ja palan kuparipeltiä.

 • Puolapuut – venyttelyn paikka

  Jim rakentaa puolapuut.

  Puolapuut ovat yksinkertainen liikuntaväline, josta on sekä hyötyä että huvia. Lapsista on mukava kiipeillä, ja aikuinen voi käyttää tilaisuutta hyväkseen ja riippua hetken ja venytellä arjen keskellä.

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa

 • Vegevalinta – viikkomenu 1

  Parhaat arjen kasviruokaohjeenne.

  On aika esitellä Vegevalintakampanjan ensimmäinen viikkomenu. Kampanjassa olette jakaneet parhaat arjen kasviruokaohjeenne. Kiitos Päivi Lähtevänojalle, Judith Almille, Frida Allbergille sekä Katriina Lahtoselle, jotka ovat tämän viikon Vegevalintakokit.

 • Paahdettu myskikurpitsakeitto kera täyteläisen kookosmaidon

  Sopii myös hiilihydraattitietoiseen ruokavalioon.

  Paahdettu myskikurpitsakeitto kera täyteläisen kookosmaidon Tämä keitto on samettisen sileä. Sen maku on herkullinen ja chili antaa ihanasti lämpöä. Keitto on myös upean värinen. Lisäksi se on vähäkalorinen ja sopii hiilihydraattitietoiseen ruokavalioon. Päivi Lähtevänoja Ainekset 1 myskikurpitsa kuorittuna ja paloiteltuna noin tulitikkurasian kokoisiksi paloiksi.

 • Kermainen lehtikaali-perunaviipalegratiini

  Hyvää arkiruokaa pienellä työpanoksella.

  Kermainen lehtikaali-perunaviipalegratiini Tämä ruoka syntyi alun perin jääkaapintyhjennyksen tuloksena, mutta siitä on kehkeytynyt maukas ja tosi helppotekoinen arkiruokasuosikki. Lempeää, pehmeää ja täyttävää talviruokaa, joka pienten esivalmistelujen jälkeen kypsyy itsekseen uunissa. Judith Alm Ainekset 8 keskikokoista kiinteää luomuperunaa 1 pkt savustettua tofua.

 • Intialaisen keittiön klassikko uudessa muodossa – täältä tulee Butter Halloumi

  Helppo valmistaa niin isolle kuin pienelle porukalle.

  Intialaisen keittiön klassikko uudessa muodossa – täältä tulee Butter Halloumi Lapset, ystävät ja vanhemmat rakastavat. Minä rakastan. Helppo valmistaa niin isolle kuin pienemmällekin poppoolle. Zeinan resepti (Zeinas Kitchen) on helppo kaikkien valmistaa ja lopputulos on aina yhtä maukas ja tasainen.