Hyppää pääsisältöön

Virkkaa kaulaliina heijastavasta langasta

Kaulaliinan virkkaaminen on erinomainen projekti aloittelijalle ja ihanaa iltapuuhaa sinulle, joka haluat jotain yksinkertaista tekemistä.

Kaulaliina on virkattu paksusta langasta, jossa on heijastava ominaisuus. Voit valita mieleisesi langan.

Jos olet unohtanut, miten erilaisia silmukoita virkataan, tai et ole virkannut ennen, katso Leen ohjevideot ”Leen pieni virkkauskoulu”. Virkkauskoulusta löydät perusteelliset ohjeet siihen, miten tehdään aloitussilmukka ja virkataan ketjusilmukoita, kiinteitä silmukoita, puolipylväitä, pylväitä ja pitkiä pylväitä. Sinun tarvitsee osata vain kolme ensimmäistä kaulaliinan tekemiseen.

Valmis kaulaliina on 14 cm leveä ja saat noin 65 cm pituutta kerää kohti. Kahdesta kerästä saat siis kaulaliinan, joka on 130 cm pitkä ilman hapsuja ja 154 cm hapsujen kanssa.

130 cm on sopiva mitta miesten kaulaliinalle, joka menee kaksi kertaa kaulan ympäri ja jota ei solmita eteen. Voit kokeilla, mikä on sinulle sopiva pituus.

Nainen ja virkattu kaulaliina
Nainen ja virkattu kaulaliina Kuva: Yle/Esa Saari Strömsö,virkkaus,kaulaliinat,Lee Esselström

Tarvikkeet:

 • Lankaa, jossa on heijastinominaisuus. Valitse mielellään paksua lankaa, jonka puikkosuositus on nro 6. Tähän kaulaliinaan tarvitaan kaksi 100 gramman kerää ja noin neljännes kerä hapsuihin. Jos haluat pidemmän kaulaliinan, tarvitset luonnollisesti enemmän lankaa.
 • Virkkuukoukku nro 6 tai nro 7 käsialasta riippuen. Jos käsialasi on tiukka, käytä paksumpaa koukkua, niin lopputulos on ilmavampi. Jos käsialasi on löyhä ja haluat tiiviimmän tuloksen, vaihda ohuempaan koukkuun.
 • Tarvitset myös sakset, viivaimen ja suuren parsinneulan.
Virkattu kaulaliina
Virkattu kaulaliina Kuva: Yle/Esa Saari kaulaliinat,virkkaus,Strömsö

Tee näin:

 1. Tee ensin aloitussilmukka.
 2. Virkkaa 13 ketjusilmukkaa.
 3. Vie koukku toiseen silmukkaan koukusta lukien. Virkkaa 12 kiinteää silmukkaa, yksi jokaiseen ketjusilmukkaan. Näin virkkaat kiinteän silmukan: Nouda lanka ketjusilmukan läpi, nouda lisää lankaa ja vedä molempien koukulla olevien silmukoiden läpi.
 4. Käännä työ ja virkkaa ketjusilmukka, ennen kuin jatkat kiinteiden silmukoiden virkkaamista viemällä koukun alla olevan kerroksen silmukan molempien silmukanpuoliskojen alta. Jatka kerrosta kiinteällä silmukalla jokaiseen alla olevaan kiinteään silmukkaan.
 5. Toista neljättä kohtaa niin monta kertaa kuin on tarpeen, jotta saat haluamasi mittaisen kaulaliinan.
 6. Kun lankakerä loppuu, jätä noin 15 cm lankaa ja ota uusi kerä. Jätä uudesta langastakin 15 cm virkkaamatta. Voit solmia langat yhteen, mutta jätä pitkät päät, äläkä tee solmusta liian tiukkaa.
 7. Jatka virkkaamista siitä, mihin jäit.
 8. Kun olet saavuttanut halutun pituuden, katkaise lanka, mutta jätä taas 15 cm:n langanpää ja vedä se koukulla olevan silmukan läpi.
 9. Nyt voit avata solmun lankojen jatkopaikasta (voit antaa lankojen olla edelleen yksinkertaisessa solmussa). Pujota langanpäät parsinneulaan. Päättele langat ompelemalla ne kaulaliinan sisään. Tee samalla tavalla muille langanpäille.
 10. Alussa ja lopussa olevia langanpätkiä ei tarvitse päättää, ne voivat jäädä hapsuiksi.
 11. Leikkaa 24 cm pitkiä langanpätkiä hapsuiksi. Yhteen hapsuun tarvitaan 4 langanpätkää ja hapsuja tulee 12 lyhyelle sivulle, mikä tarkoittaa yhteensä 96 pätkää.
 12. Ota kolme langanpätkää ja pistä ne kaulaliinan lyhyen sivun kulmaa lähimpänä olevaan silmukkaan. Taita ne kaksin kerroin.
 13. Ota uusi langanpätkä ja solmi tiukka merimiessolmu noin 1,5 cm:n päähän yläreunasta. Anna langanpäiden mennä hapsujen mukaan.
 14. Jatka samalla tavalla ja solmi 12 hapsua, niin että koko lyhyt sivu tulee täyteen.
 15. Tee hapsut samalla tavalla kaulaliinan toiseen päähän.
Virkattu kaulaliina
Virkattu kaulaliina Kuva: Yle/Esa Saari kaulaliinat,Strömsö,virkkaus
Jokaisen uuden kerroksen alussa on ketjusilmukka, joka tekee reunasta suoran ja siistin.