Hyppää pääsisältöön

Minä ja mun puu -kampanja keräsi satoja puutarinoita – näin suomalaiset tunnustivat puurakkauttansa

Valokuvia puista.
Valokuvia puista. Kuva: @mummunm, @jaasiiim, @eimarjke, @spellrafael, @tainakaarto, @inasofie, @tiksis_, @petupee, @virpula, @marsinpie, @wildswimmingfinland, @marjakrappe, @vinkupingu, Minna-Mari Sipponen, @paivikkisunray puut

Minä ja mun puu -tarinat kertovat, miksi metsä – ja juuri tietyt puut – merkitsevät suomalaisille niin paljon. Puihin kiinnytään, niiden kasvua seurataan ja ne ovat aina läsnä. Lue upeita tarinoita ja nauti puukuvista!

Upeassa väriloistossa oleva puu.
Upeassa väriloistossa oleva puu. Kuva: Feelings puut

"Vuosia sitten kiinnitin sattumoisin huomiotani satunnaisen ajoreittini varrella olevaan pieneen puuhun. Oli syksy ja puulla oli kaunis syysasu. Näky tuntui puhuttelevan minua vielä myöhemmin illalla ja seuraavana päivänä ajoin varta vasten uudelleen katsomaan, että oliko se yhä kaunis. Menin samalla viikolla jo kolmatta kertaa puun äärelle, ulos autosta, kävelin lähelle aivan. Siitä tuli minulle puu, jonka luokse menen aina näin syksyisin. Puu on kovasti vaatimaton ja välillä käy niin, että kova tuuli riipii lehdet puusta jo ennen syysväriä, mutta viime syksynä se oli ilmestys! Pieni puu oli pinnistänyt pintaansa aivan uskomattoman juhla-asun. Se oli päättänyt kerrankin räjäyttää ja olla kauniimpi kuin yksikään toinen puu. Voi miten sydämeni lauloi, kun se upeana kenotti suurten vielä vihreiden puiden edessä. Vaikka syksyinen retriittini puun luokse tapahtuu niin harvoin, tavoitan tuon puun äärellä ihmeellisiä tuntemuksia." – Nimimerkki Feelings
Käyrä puu.
Käyrä puu. Kuva: Emma Hirsimäki puut

"Metsät ovat täynnä tarinoita ja salaisuuksia. Minun puuni (tai oikeastaan meidän, koko perheeni puu) on puu, jonka on kenties isovaarini isä on vetänyt solmuun ja jättänyt tulevat sukupolvet pohtimaan syytä. Kenties solmun läpi katsomalla on löytänyt metsänpeittoon joutuneen ystävän. Joka on hieman hassua, sillä itse puu on syvällä metsässä ja reittiä sinne on hieman hankala löytää, mutta jo lapsena vaarini on puun paikan näyttänyt. Tämä yksi puu sitoo yhteen monia sukupolvia, ja sen tarinaa aion tulevaisuudessa kertoa eteenpäin." – Emma Hirsimäki

Avaa Instagram postaus
"Luonasi kävimme aina kääntämässä hevosia kärryillä, toimit lenkeillä mittapisteenä, tervehdit ohiajavia matkalaisia. Ahdingossa ja eksyksissä löysin itseni luotasi, sinä avasit sylisi, kuuntelit, ohjasit ja opastit. Avullasi löysin suunnan. Luonasi käyn edelleen, olet voimapaikkani. Jaan hyvät ja huonot hetket, et tuomitse, kehityn, opin ja vahvistun. Sinä olet vahva rakastava energia ja voima. Minulle kovin rakas."

Avaa Instagram postaus
"Nämä puut kasvavat vanhempieni kesämökille. Rakastin lapsena satuja ja leikin usein puiden alla olevalla suurella kivellä. Puut olivat selkeästi rakastuneet prinsessa ja prinssi, jotka eivät viihtyneet ihmisten keskellä vaan halusivat elää osana humajavaa metsää."

Kiven päällä kasvava mänty.
Kiven päällä kasvava mänty. Kuva: Matti Rinne Puu

"Mäntyjättiläinen kasvaa kalliokumpareen päällä ikäänkuin suoraan kalliosta, ruokamultaa ei lähellä näy. Viime talvena lumi katkoi kaksi suurta oksaa, mutta elämä jatkuu. Puun rungossa on useita reikiä, mänty toimii myös monien kotina. Vanha jättiläinen viestii minulle voimakkaasti elämän lahjasta ja sitkeydestä sekä antaa toivoa. Puu elää Rymättylässä Otavan saarella." – Matti Rinne

Avaa Instagram postaus
"Meidän mökin terassin edessä seisoo vanha männynkarahka, jota kutsutaan Paavo Nurmeksi. Se on mulle maailman tärkein puu."

Avaa Instagram postaus
"Viisas vanha puu." – Minna-Mari Sipponen

Avaa Instagram postaus
"Mökkisaaren kalliolla, mun puu."

Avaa Instagram postaus
"First I was a bit scared of you, but then I dived under and swam over you. And then floated and stared. You are a recently found friend, we’ll meet again for sure. Underwater tree is a mystery. Hard to tell how old it is, how long it has been there. A sculpture in space. A surprise and a delight for a swimmer." Kuva: Petri Kinnunen

Avaa Instagram postaus
"Valuva puu."

Pahkainen puu.
Pahkainen puu. Kuva: Sarppa puut

"Aloitimme vakavan sairastumiseni jälkeen mieheni kanssa retkeilyn ja kansallispuistoissa kiertämisen. Puut vaan on hienoja persoonia! Niistä meillä on kertynyt kuvia, kauniita mutta myös humoristisia. Tämä kuva on kesälomani viimeiseltä retkeltä Etelä-Konneveden kansallispuistosta. Kiitos puu, kiitos metsä!" – Sarppa

Avaa Instagram postaus
"Luonto auttaa mua näkemään. Muun muassa kauemmaksi."

Avaa Instagram postaus
"Luonto on paras leikkipaikka."

Mies ja puu.
Mies ja puu. Kuva: Heksa puut

"Tärkeä puu on kuin hyvä ystävä. Heitä ei voi olla kovin monta, muutama kylläkin. Osa heistä on voinut mennä jo mailleen ja jonkun tapaaminen on kenties vielä edessäpäin. Mutta vartavasten etsimällä heitä ei löydä, ilmaantuvat kun aika on.
Näin alkoi myös toveruuteni Pihlajaan, sattuman sanelemana. Eikä tuo toveruus ole kovin vanhakaan, kuuden syksyn mittainen. Nimenomaan syksyn, sillä silloin olemme olleet naapuruksia.
Pihlaja ei ole metsikön korkein eikä tuuhein, mutta sikäli kaunein, että kaikkina syksyinämme kirkkaanpunainen marjasato on ollut huiman runsas. Sydämessä on sykähtänyt ja rinnassa läikähtänyt, kun lintuparvi toisensa perään on saanut eväät muuttomatkalleen.
Nyttemmin naapuruutemme on päättynyt, mutta lupaan käydä sinua katsomassa, aina syksyisin. Kiitos ja voi hyvin, toverini ja ystäväni Pihlaja." – Heksa

Avaa Instagram postaus
"Talven taikaa Aatunkalliolla."

Keinu puussa.
Keinu puussa. Kuva: Heli Saari-Uusimäki Puu

"Lapsuuden sirkuspuu toi iloa kesäisin. Sitä käyn katsomassa joka kesä...on jo sammaloitunut." – Heli Saari-Uusimäki

Kalevauva.fi teki laulun Minä ja mun puu -tarinoista: