Hyppää pääsisältöön

Mennään metsään -kampanja huipentuu suoraan lähetykseen Evolta sunnuntaina Yle TV1:ssä klo 18.15 – metsäkäyntilaskuri sulkeutuu klo 20!

Kaksi ihmistä kävelee metsässä.
Suomen vanhin puu. Sarja Elävät puut Yle Areenassa. Kaksi ihmistä kävelee metsässä. Mennään metsään (kampanja)

Jokamiehenoikeudet on arvostettu perinne ja tapa, joka on aktiivisesti käytössä. Se on nyt todistettu, kun suomalaiset ovat kahden viikon ajan kirjanneet luontokäyntejään laskuriin yle.fi/mennaanmetsaan-sivulla.

Jokamiehenoikeuksia juhlien ja arvostaen on Mennään metsään -kampanjan aikana muistutettu eri tavoin oikeudesta mennä luontoon, oikeudesta nauttia metsästä ja voida hyvin.

Suomalaisten metsäsuhde vaihtelee paljolti asuinpaikan mukaan: suurella osalla metsä ja luonto ovat läsnä koko ajan tai saatavilla helposti – osalla lähteminen luontoon vaatii milloin pientä, milloin suurempaa vaivannäköä tai vapaa-ajan järjestämistä niin että luontoon pääsee.
Mennään metsään -laskurilla on kiinnitetty kahden viikon ajan huomioita upeistakin upeimpiin mahdollisuuksiimme liikkua luonnossa. Metsään on menty Ylen ohjelmissa tv:ssä, radiossa ja verkossa Suomen luonnon päivästä 25.8. alkaen. Nyt on aika summata, miltä ”metsäsuomalaisuus” näyttää ja mitä metsä meille merkitsee.

Katso suora Mennään metsään -juhlalähetys Evolta Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa sunnuntaina 7.10. klo 18.15– 20.30.

Lähetyksessä nähdään tarinoita suomalaisten suhteesta metsään ja puihin sekä matkataan ruskan mukana halki Suomen.

Luontoaiheista keskustelemassa luontotoimittaja Minna Pyykkö vieraineen - saamme muun muassa nauttia kokki Sami Tallbergin taidonnäytteistä. Elävät puut -sarjan toimittajat Minttu Heimovirta ja Markku Sipi keskustelevat vieraiden kanssa puista ja niiden elämästä.

Musiikkina kuullaan mm. Kalevauva.fi:n uusi metsäaiheinen biisi ja Anssi Kelalta kuullaan lauluja leirinuotiolle sovitettuna. Suoran lähetyksen aikana kuullaan myös puoli vuotta kestäneen Mennään metsään -polkujuoksukiertueen tunnelmista ja tuloksista sekä Mennään metsään -laskurin lopputulos.

Jokamies. Jokanainen. Jokahenkilö. Käytä oikeuttasi mennä metsään! Metsä tekee onnelliseksi!

Stig genom mossig mark i blandskog i vackert sidoljus
Stig genom mossig mark i blandskog i vackert sidoljus Kuva: Yle / Mostphotos. Alexanderphoto. Mennään metsään (kampanja),metsät,puut,Stig (Serbia)

Mennään metsään

Mennään metsään -viikon erikoislähetykset Evolta

#minäjamunpuu

 • Syksyn herkullisin kakku syntyy kaarnikasta

  Bloggaaja Annin variksenmarjakakku - täydellinen makuelämys!

  Leivontablogia pitävä Anni sai haastavan tehtävän. Hänen piti suunnitella ja leipoa Ylen Mennään metsään -kampanjaa varten helppo, herkullinen ja näyttävä kakku variksenmarjasta eli kaarnikasta – marjasta, jota ei juurikaan poimita. Liekö syynä se, että marja maistuu monen suussa vähän oudolta. Mutta kaarnikka on ihmemarja, ja sen Annikin sai kokea!

 • Mennään metsään -kolumni: Kuvataiteilija Jaakko Kahilaniemi pitää yksilöiden ja valtion suhtautumista luontoon kaksinaismoralistisina

  "Myös oma metsäsuhteeni on ristiriitainen."

  "Luonnon omistaminen on absudri ajatus 29-vuotiaalle taiteen maisterille." Kuvataiteilija Jaakko Kahilaniemi kirjoittaa kolumnissaan luonnosta ja sen omistamisen aiheuttamista ristiriidoista. Ristiriidoista sai alkunsa palkittu 100 Hectares of Understanding -taidekuvasarja, jossa Kahilaniemi on kuvannut perinnöksi saamansa metsän ominaisuuksia.

 • Tutkija: ”Ilman sieniä Suomessa ei olisi metsiä"

  Maapallo olisi hyvin erilainen paikka ilman sieniä

  Ilman sieniä Suomessa ei ehkä olisi metsiä, sillä männyt, kuuset ja muut puumme esiintyvät aina yhdessä sienikumppanin kanssa. Sienet pysäyttivät myös fossiilisten polttoaineiden synnyn: lahottajasienten kehittyminen kivihiilikaudella pysäytti eloperäisen materiaalin kertymisen maanpinnalle.

 • Puut kertovat toisilleen, jos joku hyökkää

  Elävät puut -luontosarja avaa puiden salaperäistä elämää.

  Tiesitkö, että puut viestivät keskenään? Kun toukka hyökkää puun kimppuun ja alkaa nakertaa sen lehtiä, alkaa prosessi, jota ihmisaistit eivät havaitse. Ylen neliosainen Elävät puut -luontosarja avaa puiden salaperäistä ja varsin näkymätöntä elämää uudella tavalla ja upeaa, kuvaaja Jari Salosen tarkkaa, ympärivuotista luontokuvausta hyödyntäen.

 • Metsän viisi vihreää veljestä – Haapa

  Lue Anni Kytömäen koskettava teksti haavasta

  Haapa huomaa tuulen ensimmäisenä. Sen lehdet ovat puunlehdiksi kovat, niin kovanaamaiset että ovat vaatineet oman verbinkin – haavat eivät suhise kuten muut, ne havisevat.

 • Metsän viisi vihreää veljestä – Koivu

  Anni Kytömäen upea teksti koivusta

  Koivu on nuorena vaalea ja heleä, hento ja keveä. Syystä tai toisesta sitä väitetään naiselliseksi, mutta todellisuudessa koivu on koivu, kuten ihmisetkin ovat ensi sijassa ihmisiä.

 • Metsän viisi vihreää veljestä – Pihlaja

  Kirjailija Anni Kytömäen herkkä luonnehdinta pihlajasta.

  Kotipihan pihlaja on lapselle usein ensimmäinen puu: siinä on monta haaraa, oksia alhaallakin, sen syliin on helppo kiivetä. Jos putoaa, putoaa matalalta

 • Metsän viisi vihreää veljestä – Kuusi

  Lue Anni Kytömäen upea teksti kuusesta.

  Kuuset pistelevät ohikulkijaa, levittävät tummia siipiään polun päälle, seisovat apeina auringossakin. Niin meidät on opetettu näkemään, koska se mitä on paljon, on rumaa ja ikävää.

 • Mikä on Mennään metsään -kampanja?

  Suojellaan jokamiehenoikeuksia menemällä metsään.

  Suojellaan jokamiehenoikeuksia menemällä metsään! Yle juhlii metsää ja jokamiehenoikeuksia Mennään metsään -kampanjalla Suomen luonnon päivästä 25.8.2018 alkaen. Tule mukaan viemään jokamiehenoikeuksia Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle.

 • Minne katosivat luonnonlähteet ja metsäpurot?

  Luonnonlähteiden tila on romahtanut Suomessa.

  Jos metsään haluat mennä nyt, ota vesipullo mukaan. Luonnonlähteiden tila on romahtanut, eikä kaikista lähteistä ja metsäpuroista voi enää ottaa juomakelpoista vettä. Lähteiden suojelu voi vielä pelastaa jäljelle jääneet pulputtajat.

 • Katoavat metsäpolut

  Perinteiset polkureitit ovat kovaa vauhtia katoamassa.

  Perinteiset polkureitit ovat kovaa vauhtia katoamassa. Samaan aikaan kansallispuistojen ja retkeilyalueiden suosituimmilla reiteillä polut levenevät, kun retkeilijät väistelevät kovassa kulutuksessa esiin tulleita kiviä ja juuria. Perinteisille poluille tarvittaisiin kipeästi lisää kulkijoita, varsinkaan kun lehmätkään eivät niitä enää ole tallomassa. On aika ryhtyä poluntallaustalkoisiin – maastopyöräillen, ratsastaen, patikoiden.

 • Metsä vastaa sille, joka osaa kuunnella

  Minkä opetuksen voisit metsästä poimia?

  Suomessa ei kovin montaa matkaa voi tehdä ohittamatta metsää tai kulkematta sen läpi. Se tulee kaupunkilaisenkin arkeen vähintään pieninä metsäisinä alueina tai junasta vilisevänä maisemana. Euroopan metsäisin maa kätkee sisäänsä kansan, jolla on pakostakin suhde metsään. Ja vaivihkaa metsä myös hoitaa meitä.

Uusimmat sisällöt - Mennään metsään