Hyppää pääsisältöön

Avara luonto: Alaskan monet kasvot – dokumenttisarja karun erämaan lajeista

Luontodokumenttisarjassa tutustutaan Alaskaan – erämaahan, jossa olosuhteiden vaihtelu on äärimmäistä.
Valkopäämerikotka tähystää suupaloja Alaskan ankarassa talvessa. Luontodokumenttisarjassa tutustutaan Alaskaan – erämaahan, jossa olosuhteiden vaihtelu on äärimmäistä. Kuva: Milo Burcham 2015 Yle TV1,Avara luonto,Avara luonto: Alaskan monet kasvot

TV1 lauantaisin 20.10. - 3.11.2018 klo 18.45 - 19.35, uusinta sunnuntaisin klo 8.05
Katsottavissa Areenassa

Yhdysvaltain luoteisinta osaa kutsutaan viimeiseksi rajamaaksi. Sen alueella on yli miljoona neliökilometriä erämaata. Kyseessä on Alaskan osavaltio.

Alaskan eläimistöön kuuluu erittäin karuihin oloihin sopeutuneita lajeja. Vuodenaikoja leimaavat nopeat ja rajut muutokset. Alaska on maa, jolla on monet kasvot.

BBC:n kolmiosaisessa luontodokumenttisarjassa tutustutaan Alaskaan – erämaahan, jossa olosuhteiden vaihtelu on äärimmäistä.

Erämaan kevät, talvi ja kesä

Sarjan aloitusjaksossa seurataan, kuinka Alaska käy keväisin läpi uskomattoman muodonmuutoksen. Lumen sulaminen näyttää maagiselta, ja se tuo mukanaan kovaa kilpailua luonnon herätessä.

Toisessa jaksossa kesä tuo mukanaan yllätyksiä. Arktisilta alueilta paljastuu autiomaita, ja metsäpalot roihuavat, kun alue kylpee auringossa ympäri vuorokauden.

Alaskan pinnanmuodot ja sijainti takaavat, että talvi on siellä poikkeuksellinen. Sarjan kolmannessa jaksossa tutustutaan, miten alueen eläinten on selvittävä kylmyydestä ja loputtomasta pimeydestä.

Wild Alaska. Tuotanto: BBC, Britannia, 2015. Lukijana on Jukka Pitkänen.

Keskustele
 • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

  Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

  Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.

 • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

  Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

  Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

 • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

  Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

  Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.