Hyppää pääsisältöön

Millainen on journalismin tulevaisuus? Yle News Lab kertoo kehitystyöstään uudessa blogissa

kännykkää pitelevä käsi
kännykkää pitelevä käsi Kuva: Yle News Lab Yle Uutiset,yle news lab

Ylen oma journalismin koelaboratorio Yle News Lab kertoo toiminnastaan uudella verkkosivullaan. Blogi antaa kenelle tahansa mahdollisuuden kurkistaa konepellin alle ja nähdä, miten journalismia kehitetään verkossa ja mobiilissa.

Yle News Lab kehittää muun muassa Yle.fi-palvelua, Uutisvahtia, vaalipalveluja ja uusia journalismin muotoja. Lisäksi se tutkii, miten suomalaiset käyttävät median eri muotoja.

“Saitti on ajankohtaistoiminnan takahuone, jolla kerromme tekemistämme huomioista. Ne syntyvät usein ihan vahingossa, kun rakennamme ja parannamme Ylen verkkopalveluja", kertoo Yle News Labin päällikkö Jukka Niva.

Huomiot voivat liittyä siihen, miten ihmiset käyttäytyvät verkossa, miten median käyttö muuttuu tai puhtaasti teknologisiin mahdollisuuksiin.

“Nyt esimerkiksi olemme löytäneet uuden ihmisryhmän, joka ei äänestä, koska pelkää tekevänsä väärän valinnan. Mietimme parhaillaan, miten vaalikoneesta saataisiin sellainen, että se rohkaisee kaikkia ihmisiä äänestämään.”

Yle News Labissa katsotaan, että tärkeintä on lisätä kansalaisten ymmärrystä siitä mitä maailmassa tai omassa naapurissa tapahtuu. Se vaatii uusia tiedon jakamisen muotoja, joihin ei vielä ole totuttu.

“Länsimainen yhteiskunta on muuttumassa radikaalisti. Jotta avoin demokratia toimisi, poliittisen ja taloudellisen vallankäytön muodot on tehtävä näkyviksi uusilla tavoilla. Journalismi on hyvin erilaista tulevina vuosina”, Jukka Niva ennakoi.