Hyppää pääsisältöön

Onko periksiantamattomuus hyve, vai vaiko se olla haitallista? Yle Perjantaissa keskustellaan 12. lokakuuta periksi antamisen vaikeudesta

Paavo Väyrynen Warhol-sävyisessä kuvassa.
Paavo Väyrynen on periksiantamattomuuden grand old man. Vahva tahto ja syvä luottamus itseensä ovat tehneet Paavosta suomalaisen politiikan kulttihahmon. Paavo Väyrynen Warhol-sävyisessä kuvassa. Kuva: Derrick Frilund, Topi Tirri / Yle Perjantai

Yle Perjantai pohtii periksiantamattomuutta ja viisautta antaa periksi.

Miksi periksiantamattomuutta pidetään meillä hyveenä? Miksi puskea läpi harmaan kiven, kun voisi ottaa hiukan rennommin? Milloin saa antaa periksi?

Rosa Kettumäen ja Sean Ricksin vieraina ovat kansanedustaja Paavo Väyrynen, rap-artisti Wille Hyvönen ja tutkija Maria Mäkelä.

Perjantai-dokkarina nähdään Uwa Iduozeen ohjaama Kehän kutsu, joka kertoo showpainija Heimo "Häijy" Ukonselän kaipuusta takaisin kehään.

Paavo Väyrynen on periksiantamattomuuden grand old man. Vahva tahto ja syvä luottamus itseensä ovat tehneet Paavosta suomalaisen politiikan kulttihahmon.

Wille Hyvönen ohjasi Tuntematon-elokuvan, jota hän itse kutsuu metaelokuvaksi Aku Louhimiehen Tuntemattomasta.

Hyvönen on joutunut Suomessa vihan ja raivon kohteeksi herättämällä keskustelua maskuliinisuudesta ja sukupuolesta. Hän jätti Suomen ja elokuvien tekemisen, muutti Lontooseen ja alkoi räpätä alter egonsa Ville Valottoman kautta transnaisen elämästä.

Tampereen yliopiston tutkija Maria Mäkelän mielestä periksiantamattomuus on aikamme suuri tarina, johon uskomme ja jonka varaan rakennamme yhteiskuntaamme.

Mäkelä johtaa Kertomuksen vaarat -projektia, jossa selvitetään, miksi kertomuksesta on tullut yhteiskunnallista osallistumista määrittävä muoto - ja mitä riskejä tähän liittyy.

Perjantai: Milloin saa antaa periksi? Suora lähetys Yle TV1 12. lokakuuta klo 21.05 ja Yle Areenassa.

Tahdotko katsomaan Perjantain suoraa lähetystä paikan päälle?Yleisöohjeet löytyvät täältä.

Uusimmat sisällöt - Perjantain artikkelit