Hyppää pääsisältöön

Viikon 41 vinkit: Eränkävijät jatkuu ja Kotiin takaisin sarjan viimeinen kausi alkaa!

Australialainen hittisarja Kotiin takaisin palaa vielä kerran Ash Parkin kartanon maille. Miten päättyy koskettava sukutarina?
Australialainen hittisarja Kotiin takaisin palaa vielä kerran Ash Parkin kartanon maille. Miten päättyy koskettava sukutarina? Yle TV1,Kotiin takaisin

Viikolla 41 tv-estradille astuvat jälleen Eränkävijät, jotka sukeltavat yhä syvemmälle erämaahan. Eränkävijöiden kolmas tuotantokausi syventää käsitystä luontoa kunnioittavista elämäntavoista sekä arvoista murtaen ennakkoluuloja ja stereotypioita. Pitkän maamme luonnon monimuotoisuus korostuu, kun päähenkilöt seikkailevat ympäri Suomea Käsivarren syrjäisimpiä kolkkia myöten. Eränkävijät valittiin vuoden tv-ohjelmaksi 2017 Kultainen Venla -gaalassa.

Kotiin takaisin -sarjalle jätetään puolestaan haikeita jäähyväisiä, kun sarjan viimeinen tuotantokausi starttaa. Sarjan viimeiseksi jäävällä kaudella eletään jo 1960-lukua. Doctor Who -sarjasta nähdään uusi, 11. tuotantokausi. Kun universumi kutsuu, Tohtori vastaa siihen. BBC:n jo yli viisikymppisen scifi-sarjan upouusi kausi nähdään meillä aivan tuoreeltaan. Mitä tiedämme kauden tarkoin varjelluista salaisuuksista nyt? Kolmastoista Tohtori havahtuu uudentumisensa jälkeen poikkeusolosuhteissa. Hän huomaa olevansa naisenkasvoinen, ensimmäistä kertaa tuhansia vuosia kestäneen elämänsä aikana. Mitä hän tuntee, kuinka nopeasti hän sopeutuu jälleen uuteen vartaloon ja ihka uuteen sukupuoleen?

Dokumenttipuolella sukelletaan rikossarjojen syövereihin. Rikoksen musta pohjoinen on tuore kulttuuridokumentti, joka seuraa uusien rikossarjojen tekoa Suomessa ja selvittää, mistä nordic noir -ilmiöstä on kyse. Mistä tulevat huippusuositut tarinat, joissa pohjoisen hyvinvointivaltion pinnan alta nousevat murhat, ruumiit ja synkät salaisuudet? Mitä kertovat meistä totiset ja omia traumojaan kantavat rikostutkijat? Entä mitä on pohjoinen rikosdraama mediabisneksenä?

Teemalauantaisssa juhlistetaan legendaarista Ryhmäteatteria. Lisäksi viikon ohjelmassa on jälleen laaja kattaus elokuvia, dokumentteja, historiaa ja urheilua! Katso viikon tv- ja radio-ohjelmatärpit alta!

MAANANTAI 8.10.

Historia: Magda Goebbels (12)

Yle TV1 klo 19.00
(Magda Goebbels, Ranska, 2017) Venäläisarmeijan pommittaessa Berliiniä Magda Goebbels tekee itsemurhan myrkytettyään ensin kuusi lastaan Hitlerin bunkkerissa. Miten juutalaisen isäpuolen kasvattamasta tytöstä tuli natsi-Saksan keulakuva? Yle Areena 91 päivää

Miten juutalaisen isäpuolen tyttärestä Magda Goebbelsista tuli natsivaikuttaja?
Historia: Magda Goebbels. Miten juutalaisen isäpuolen tyttärestä Magda Goebbelsista tuli natsivaikuttaja? Kuva: akg-images / Interfoto / Heinrich Hoffmann Yle TV1,Adolf Hitler,Joseph Goebbels,Magda Goebbels,Historia: Magda Goebbels

Dokumenttiprojekti: Wheels of Freedom (S)

Yle TV1 klo 21.30 ja Yle Areena Dokkarimaanantai 8.10.
Nivelrappeumaa sairastava Ville Jaaranto elättelee suurta unelmaa vapaudesta. Hän haluaa elää omaa elämään, määräten itse tahdin ja suunnan. Suuri unelma, matka Oulusta Lissaboniin omalla sähköpyörätuolilla, pitää toteuttaa ennen kuin on liian myöhäistä: hänen sairautensa etenee ja lopulta liikkuminen edes pyörätuolissa tulee mahdottomaksi. Ville saa suostuteltua mukaansa kolme avustajaa pähkähullulle matkalle halki Suomen ja kohti Portugalia.

Matka alkaa kangertaa heti alkuvaiheessa, ja sen olematon suunnittelu paljastuu avustajille pitkin matkaa. Vetovastuu ja liika stressi aiheuttavat kipinöitä myös Villelle. Lopulta ryhmän yhteinen päämäärä alkaa karata käsistä - Lissabon tuntuu etäiseltä haaveelta pitkin Suomea matelevalle ryhmälle. Lopulta koko hanke kaatuu omaan mahdottomuuteensa. Matkan päämäärä ei aina ole tärkeintä: joskus myös kokemukset, rohkeasti päin ongelmia meneminen ja ystävyys ovat tärkeintä. Ohjaus: Aleksi Puranen. Tuotanto: Pohjola-Filmi Oy. Yle Areena 90 päivää

Rajoitteet ovat vain hidasteita Ville Jaarannolle, kun hän lähtee avustajineen hullunrohkealle matkalle.
Dokumenttiprojekti: Wheels of Freedom. Rajoitteet ovat vain hidasteita Ville Jaarannolle, kun hän lähtee avustajineen hullunrohkealle matkalle. Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Wheels of Freedom

TIISTAI 9.10.

Toivomus 1/10 - Uusi sarja alkaa

Yle Fem klo 18.30
(En önskan) Juontaja Ira Hammerman tapaa sarjassa kymmenen tunnettua suomenruotsalaista, jotka ovat luoneet näyttävän ja menestyksekkään uran esimerkiksi taiteen, politiikan, tieteen ja urheilun alalla. He kaikki tekevät työtään suurella intohimolla, mutta mikä oikeastaan on heidän voimavaranaan? Mitä henkilökohtaisia uhrauksia menestyminen on vaatinut? He eivät ole saaneet mitään ilmaiseksi – kaikki kymmenen vierasta ovat joutuneet tekemään vaikeita valintoja elämänsä risteyskohdissa. Mistä he ovat erityisen kiitollisia ja katuvatko he ehkä jotakin? Odottamattomat vastoinkäymiset, takaiskut ja henkilökohtaiset menetykset ovat muovanneet heistä vahvoja, mutta samalla hauraita.

Vierain nähdään Marco Bjurström, Maria Sid, Peter Nyman, Eva Biaudet, Mark Levengood, Monica Groop, Nicke Lignell, Mirjam Kalland, Henrik Dettmann ja Tommy Hellsten. Tuotanto: Tuotantotehdas, 2018. Suomenkielinen tekstitys. Yle Areena toistaiseksi

Ira Hammermann dricker kakao på Café Carusel.
Toivomus. Ira Hammermann dricker kakao på Café Carusel. Kuva: Svenska Yle / Lasse Grönroos juontaja,Yle Fem

Koko maailman kuningatar 1/2

Yle TV1 klo 19.00 ja Yle Areena, osa 2/2 nähdään tiistaina 16.10.
(Queen of the World) Elisabet II on toiminut Iso-Britannian ja brittitaustaisen Kansainyhteisön kuningattarena ennätykselliset 65 vuotta, joten häntä voi epävirallisesti kutsua koko maailman kuningattareksi. Vuosi 2018 on ollut brittihoville merkityksellinen, sillä prinssi Harryn ja Meghan Marklen toukokuisten häiden myötä kuningashuone on saanut historian ja kokemuksen vastapainoksi myös nuoruutta ja kansainvälisyyttä - kiitos amerikkalaissyntyisen Meghanin. Dokumentissa ovat mukana Harryn ja Meghanin lisäksi myös prinssi Charles ja Camilla, prinsessa Anne, prinssi William ja Kate. Dokumentin yllä leijuu ääneensanomaton kysymys: milloin vallanvaihto tapahtuu ja miten kuninkaallisen perheen nuoret jäsenet muuttavat monarkiaa? Yle Areena 90 päivää

Uusi kaksiosainen dokumentti kuvaa kuningatar Elisabetin ja kuninkaallisen perheen elämää.
Koko maailman kuningatar, Uusi kaksiosainen dokumentti kuvaa kuningatar Elisabetin ja kuninkaallisen perheen elämää. Yle TV1,Elisabet II,Koko maailman kuningatar

Rikoksen musta pohjoinen

Yle Teema klo 20.00
Tuore kulttuuridokumentti seuraa uusien rikossarjojen tekoa Suomessa ja selvittää, mistä nordic noir -ilmiöstä on kyse. Mistä tulevat huippusuositut tarinat, joissa pohjoisen hyvinvointivaltion pinnan alta nousevat murhat, ruumiit ja synkät salaisuudet? Mitä kertovat meistä totiset ja omia traumojaan kantavat rikostutkijat? Entä mitä on pohjoinen rikosdraama mediabisneksenä?

Televisio ja suoratoistopalvelut pursuavat rikossarjoja. Niistä on tullut draamatarjonnan hallitseva laijityyppi. Tanskalaiset ja ruotsalaiset olivat eturintamassa synnyttämässä nordic noir -boomia, joka näyttää tulleen jäädäkseen, eikä vain Eurooppaan. Nordic noir -henkisiä draamasarjoja tehdään nyt Latinalaisesta Amerikasta Kaakkois-Aasiaan. Ilmiö on muuttamassa myös suomalaista tv-tuotantoa, kun kotimaiset sarjat leviävät suoratoistoissa ympäri maailman tuoden alalle rutkasti lisää rahaa. Lokakuussa kakkoskaudelle ehtivä Ylen sarja Sorjonen on myyty jo yli 180 maahan. Ylellä nähty Karppi-sarja on myyty maailmanlaajuisesti Netflixiin.

Haastateltavina ovat mm. näyttelijät Ville Virtanen, Krista Kosonen ja Pihla Viitala sekä käsikirjoittaja Miikko Oikkonen ja tuottaja Minna Virtanen. Ohjaaja: Juha Suomalainen. Yle Areena toistaiseksi

Dokumentin ohella rikosaihetta käsitellään laajasti Ylen kulttuuriohjelmien "Rikollisessa lokakuussa" 4.-11.10. Radio 1:n ohjelma Kulttuuriykkönen (klo 15.02) käsittelee rikosten ilmenismuotoja kulttuurissa peräti neljänä päivänä 8.-11.10. Keskiviikkona 10.10. Aristoteleen kantapää -ohjelman (klo 17.10) aiheena on Aleksis Kiven näytelmä Canzio suhteessa nordic noir -rikossarjoihin. Television puolella torstaina 11.10. TV1:n Aamun kirjassa (klo 8.45) on haastateltavana kansainvälistäkin mainetta saanut dekkaristi Antti Tuomainen ja aiheena hänen uusin kirjansa Pikku Siperia. Samana iltana Yle Teeman Elävässä arkistossa (klo 22.40) on vieraana dekkaristi ja uutismies Matti Rönkä. Haastattelun jälkeen sukelletaan arkisto-ohjelmien kautta suomalaiseen rikoshistoriaan: legendaariseen Tillanderin koruliikkeen ryöstöön ja Tulilahden kaksoismurhaan. Kaikki ohjelmat kuunneltavissa ja katsottavissa myös Yle Areenassa.

Näyttelijä Ville Virtanen
Rikoksen musta pohjoinen. Näyttelijä Ville Virtanen Kuva: Juha Suomalainen / Yle Ville Virtanen,Rikoksen musta pohjoinen

Docventures: Drib

Yle TV2 klo 21.15
(DRIB, Norja 2017) Drib on Docventuresin historian ensimmäinen mokumentti. Ohjaaja Kristoffer Borglin ja koomikko Amir Asgharnejadin leffassa mainostetaan väkivaltaisilla videoilla kuvitteellista energiajuomabrändiä DRIBiä. Tosi, liioiteltu, keksitty ja näytelty sekoittuvat absurdiksi satiiriksi nykymaailmasta, jossa väkivalta sopii energiajuoman kaupitteluun. Mainokset ovat ottaneet median niskalenkkiin, kun internet on mullistanut koko medialukutaidon - tai oikeastaan -lukutaidottomuuden. Totuus on korvattu foliohattuteorioilla ja kokemusasiantuntijoilla, luotettavat lähteet klikkiotsikoilla. Yle Areena 30 päivää

Kaksi miestä istuu auton takapenkillä. Toisella on epämääräisesti muotoutuneet kasvot.
Docventures: Drib. Kaksi miestä istuu auton takapenkillä. Toisella on epämääräisesti muotoutuneet kasvot. Kuva: Yle Kuvapalvelu Docventures,Drib

Kino Suomi: Il Capitano (16)

Yle Teema klo 21.55
(1991) Jan Troellin elokuva suomalaisnuorten päämäärättömästä ryöstömatkasta, joka päättyy järkyttyttävään kolmoissurmaan Pohjois-Ruotsissa. Perustuu tositapahtumiin. Päärooleissa Antti Reini ja Maria Heiskanen. Yle Areena 31 päivää

Antti Reini nuorisorikollisena elokuvassa Il Capitano (1991).
Kino Suomi: Il Capitano. Antti Reini nuorisorikollisena elokuvassa Il Capitano (1991). Kuva: Yle Il Capitano (Elokuva),Antti Reini,Jan Troell

KESKIVIIKKO 10.10.

Prisma: Ruoan anatomia 1/3 - Uusi sarja alkaa

Yle TV1 klo 19.00
(Food Delicious Science) Mistä syntyy kokemus herkullisesta ruoasta? Dokumentti tutkii ruokaa ja sen ihmeellisiä ominaisuuksia aina molekyylitasolle asti. Miten jäätelön vastustamaton koostumus saadaan aikaan, ja miten suklaan maku syntyy? Ensimmäisessä jaksossa pohditaan, miten ruoka vaikuttaa terveyteemme ja kehoomme? Toisen jakson aiheena on makujen maailma. Miten maut syntyvät ja onko niillä merkitystä hyvinvointiimme? Viimeinen jakso käsittelee aivojemme vaikutusta ruokasuhteeseemme. Miten mielihalut ja addiktiot syntyvät? Tuotanto: BBC, Iso-Britannia. Yle Areena 14 päivää

Kolmiosainen sarja Ruoan anatomia paljastaa, miten ruoka vaikuttaa terveyteemme ja kehoomme.
Prisma: Ruoan anatomia. Kolmiosainen sarja Ruoan anatomia paljastaa, miten ruoka vaikuttaa terveyteemme ja kehoomme. Kuva: BBC 2016 Yle TV1,Michael Mosley,James Wong,Prisma: Ruoan anatomia

Akuutti: Lahjaksi elämä

Yle TV1 klo 20.00
Pohjoismaissa tehdään vuosittain yli 350 munuaisen siirtoa eläviltä luovuttajilta. Mistä johtuu, että Suomessa vastaava luku on vain noin kymmenen? Dokumentissa seurataan alusta loppuun munuaisensiirto, siinä Terhi luovuttaa puolisolleen Markukselle terveen munuaisen. Tapaamme myös 25-vuotiaan Miikan, joka odottaa uutta sydäntä. Mistä löytyy uusia keinoja lisätä elinluovutuksia? Voisiko siirtoja lisätä sallimalla aivokuolleen luovuttajan omaisten ja saajan kohtaaminen? Sopivista siirrännäisistä on pulaa. Yle Areena toistaiseksi

Koukussa (16) 1/10

Yle TV2 klo 21.00
Oletko koskaan rakastunut väärään ihmiseen? Koukussa on kymmenosainen draamasarja ihmisten riippuvuuksista - ja rakkaudesta - tunteesta, joka on vahvempi kuin järki ja moraali. Nyt nähdään uusintana sarjan ensimmäinen tuotantokausi ennen toisen alkua joulukuussa. Pääosissa: Matleena Kuusniemi ja Tommi Eronen. Uusinta. Yle Areena toistaiseksi

Nainen ja mies katsovat toisiaan.
Koukussa. Nainen ja mies katsovat toisiaan. Kuva: Dan Castledine / Yle Kuvapalvelu. Koukussa

Simon Reeve Kolumbiassa

Yle Teema klo 21.05
(Colombia with Simon Reeve) Seikkaileva toimittaja Simon Reeve matkustaa Kolumbiaan, joka yrittää pyristellä irti 50 vuotta jatkuneesta brutaalista sisällissodasta. Hän vierailee Cartagenassa, missä maan hallitus ja sissiarmeija Farc allekirjoittivat historialllisen rauhansopimuksen vuonna 2016. Sieltä matka jatkuu pääkaupunki Bogotaan ja pahamaineiseen Medelliniin. Huumekartellien keskuspaikkana tunnettua Medelliniä pidettiin aikoinaan maailman vaarallisimpana kaupunkina, mutta onko se sitä yhä? Yle Areena 30 päivää

Kino: Pasolini

Yle Teema klo 22.00
Abel Ferraran kollaasi kirjailija ja ohjaaja Pier Paolo Pasolinin elämän viimeisistä päivistä ja keskeneräisistä töistä. Pasolinia yhteiskuntakriitikkona ja elokuvataiteen rajojen rikkojana esittää Willem Dafoe. Muissa rooleissa Maria de Medeiros, Riccardo Scamarcio. Italia 2014. Yle Areena 15 päivää

Mies istuu työhuoneessa työpöydän äärellä.
Kino: Pasolini. Mies istuu työhuoneessa työpöydän äärellä. Kuva: NonStop Entertainment AB / Yle Kuvapalvelu elokuvat,Pasolini

TORSTAI 11.10.

Doctor Who 1/10 (12) - Uusi 11. tuotantokausi alkaa

Yle TV2 klo 19.00
(Doctor Who, S11) Kun universumi kutsuu, Tohtori vastaa siihen. BBC:n jo yli viisikymppisen scifi-sarjan upouusi 11. kausi nähdään meillä aivan tuoreeltaan. Mitä tiedämme kauden tarkoin varjelluista salaisuuksista nyt? Kolmastoista Tohtori havahtuu uudentumisensa jälkeen poikkeusolosuhteissa. Hän huomaa olevansa naisenkasvoinen, ensimmäistä kertaa tuhansia vuosia kestäneen elämänsä aikana. Mitä hän tuntee, kuinka nopeasti hän sopeutuu jälleen uuteen vartaloon ja ihka uuteen sukupuoleen? Kenet hän ottaa rinnalleen matkakumppanikseen, onko heitä yksi vai useita? Millaisiin vaaroihin hän matkakumppaninsa johdattaa, millaisia avaruushirviöitä hän kohtaa, ja tarvitseeko häntä suojelijakseen vain Maa, vai onko vaarassa koko maailmankaikkeus?

Sarjan faneilla on tällä kertaa paljon sulattelemista – uusi pääosanesittäjä (Jodie Whittaker), uusi showrunner (Chris Chibnall), jopa uusi musiikkivastaava (nouseva kyky Segun Akinola). Tohtorilla on kuitenkin aina tapana yllättää, ja rohkeuden ja raikkauden puutteesta sarjaa ei voi moittia. Jo pitkään arvuuteltiin koska Tohtorin ihonväri vaihtuisi uudentumisen yhteydessä, joten sukupuolen vaihtuminen oli kaiketi vain ajan kysymys. Mutta onko valkoihoinen ja mies Tohtorina ainoa oikea? Siitä päättäköön yleisö, sillä sarjalla on miljoonia erilaisia faneja paitsi Britanniassa myös maailmanlaajuisesti. Rooleissa: Jodie Whittaker, Bradley Walsh, Tosin Cole, Mandip Gill, Sharon D. Clarke. Tuotanto: BBC Studios, BBC America, 2018. Yle Areena 30 päivää

Doctor Who-tieteissarjan yhdestoista tuotantokausi, Tohtori (Jodie Whittaker).
Doctor Who. Doctor Who-tieteissarjan yhdestoista tuotantokausi, Tohtori (Jodie Whittaker). Kuva: Yle/BBC Doctor Who,Yle Areena,Yle TV2

Läpileikkaus Paulon sellokilpailun historiaan

Yle Radio 1 ja Yle Areena klo 19.02
Lokakuun puolivälissä alkava Paulon sellokilpailu on kansainvälinen huipputason kilpailu 16-30-vuotiaille sellisteille ja kuuluu tärkeimpien kansainvälisten sellokilpailujen joukkoon. Kilpailua voi seurata alkueristä finaaliin Yle Radio 1:stä ja Yle Areenasta. Vuonna 1991 ensimmäistä kertaa järjestetyssä kilpailussa on historian saatossa esiintynyt lukuisia lahjakkaita sellistejä, joista moni luo hienoa kansainvälistä uraa konserttilavoilla ja tärkeissä opetustehtävissä. Tässä ohjelmassa kuunnellaan vanhojen kisojen huippuhetkiä ja otetaan selvää missä aiempien vuosien menestyjät ovat nyt. Toimittajana on Heikki Takkula.

Kino Klassikko: Saint-Paulin kelloseppä (S)

Yle Teema klo 21.00
(L'horloger de Saint-Paul, Ranska 1974) Georges Simenonin aiheeseen perustuva elokuva hiljaista elämää viettävästä lyonilaisesta kellosepästä, jonka aikuistuva poika joutuu poliisin etsimäksi tehtaanomistajan murhasta epäiltynä. Bertrand Tavernierin läpimurto-ohjaus palkittiin Berliinin festivaaleilla. Yle Areena 8 päivää

Philippe Noiret elokuvassa Saint-Paulin kelloseppä.
Kino Klassikko: Saint-Paulin kelloseppä. Philippe Noiret elokuvassa Saint-Paulin kelloseppä. Bertrand Tavernier,Ranskalainen elokuva,The Clockmaker,Philippe Noiret,Saint-Paulin kelloseppä

Ulkolinja: Tapaus Interpol

Yle TV1 klo 22.00
(The Interpol Case) Interpol on riippuvainen 192 jäsenmaansa rahoituksesta, se ei riitä. Viime vuosina Interpol on hakenut rahoitusta yksityisiltä yrityksiltä ja yhteisöiltä, sopimuksia on tehty mm FIFA:n, tupakkayritys Philp Morrisin ja lääketeollisuuden kanssa. Miten yksityinen rahoitus vaikuttaa Interpoliin?

Kansainvälinen poliisijärjestö on solminut uusia kumppanuuksia. Miten organisaatio säilyttää riippumattomuutensa?
Ulkolinja: Tapaus Interpol. Kansainvälinen poliisijärjestö on solminut uusia kumppanuuksia. Miten organisaatio säilyttää riippumattomuutensa? Yle TV1,Ulkolinja: Tapaus Interpol

PERJANTAI 12.10.

Kotiin takaisin 1/10 (12) - Uusi 6. ja viimeinen tuotantokausi alkaa

Yle TV1 klo 17.10. maanantaista perjantaihin
(A Place to Call Home) Palaamme vielä kerran Ash Parkin kartanon maille seuraamaan Bligh’n perheen ja heidän läheistensä elämänvaiheita. Jaksot ovat jälleen aivan uunituoreita, ja tällä sarjan viimeiseksi jäävällä kaudella eletään jo 1960-lukua. Sarah ja on ollut toivioretkellä Israelissa yhdessä Georgen ja poikansa kanssa. Perheen matriarkka Elizabeth on pelännyt, että matka kibbutsille muuttaa heitä, mikä voisi tuoda uusia ristiriitoja perheeseen. Niitä näet on koettu jo kylliksi.

Nyt Sarah ja George palaavat kotiin - tuoko Sarahin halu kasvattaa poikansa juutalaisen tradition mukaan pelättyä muutosta? Jälleennäkemisen päivä on riemukas sillä myös kovasti kaivattu perheenjäsen palaa kotiin. Päivä ei kuitenkaan ole pelkkää auvoa, sillä onni voi vaihtua murheeksi hyvin nopeasti. Koskettavan sarjan viimeinen kausi sitoo yhteen perheenjäsenten polveilevat tarinat. Päättyykö rakastettu sarja onnen vai surun kyyneliin? Pääosissa: Marta Dusseldorp, Brett Climo, Craig Hall, Noni Hazlehurst. Alkuperäisidea ja käsikirjoitus: Bevan Lee. Tuotanto: Seven Network, Australia, 2018. Yle Areena 7 päivää

Australialainen hittisarja Kotiin takaisin palaa vielä kerran Ash Parkin kartanon maille. Miten päättyy koskettava sukutarina?
Kotiin takaisin. Australialainen hittisarja Kotiin takaisin palaa vielä kerran Ash Parkin kartanon maille. Miten päättyy koskettava sukutarina? Yle TV1,Kotiin takaisin

Lentopalloliiga

Yle TV2 klo 18.00
Naisten lentopallon mestaruusliiga on käynnissä. Yle näyttää viime kauden kärkikaksikon HPK:n ja LP Viestin ottelun Hämeenlinnasta. Selostus Mikko Hannula. Yle Areena 31 päivää

Dok: Kiekkoa ja korkokenkiä

Yle Fem klo 18.30
(Hockey och höga klackar) Mikke on tavallinen lapsiperheen isä. Hänellä on kuitenkin salaisuus, jota hän on varjellut koko ikänsä. Eräänä päivänä hän päättää olla rehellinen itselleen ja elää vastedes ilman kulissia, ja sukulaisille esitellään salsasta ja jääkiekosta pitävä Micaela. Yle Areena 91 päivää

FTW Live

Yle TV2:ssa ja Yle Areena klo 22.00
FTW Live tuo suositun FTW-pelitiimin televisioon. Perjantaisin suorissa lähetyksissä nähdään selostettua kilpailumuotoista pelaamista: katsojista ja tubesta taitavimmat sekä pelikentiltä tutut kasvot pelaavat keskenään. Kilpailullista, viihteellistävää ja yhteisöllistä peliohjelmaa luotsaa Aleksi "MrJallu101" Koli.

MrJallu101:n lisäksi jokaisessa lähetyksessä on mukana vaihtuva tunnettu asiantuntijavieras, joka avaa pelattavan pelin syvempiä tasoja. Syksyn vieraita ovat mm. Jenny Kåla, Tom "Stonde" Glad ja ZoneVD. Ensimmäisen jakson vieras on Pauli "M00nForrest" Anttila. Syksyn aikana lähetyksissä pelataan joka kerta eri peliä, jonka osallistujat ovat valikoituneet FTW:n ja eri peliyhteisöjen järjestämistä karsinnoista.

LAUANTAI 13.10.

Oopperailta: Pikaparantola

Yle Radio 1 ja Yle Areena klo 19.02
Iiro Rantalan ja Minna Lindgrenin uusi ooppera Pikaparantola on komedia nykyajan neurooseista. Aidon 1800-lukulaisen koomisen oopperan hengessä etenevä hauska teos tarttuu reippaasti nykyihmistä piinaaviin kysymyksiin: Miten laihtua? Miten saada mielenrauha? Miten jaksaa somettaa? Voihan avioerosta toipua viikonlopussa? Miten tästä häpeästä selviää?

Pikaparantola tarjoaa vastauksia ja hoitoa omintakeisella otteella. Ohjaus Maria Sid ja musiikinjohto Kalle Kuusava. Rooleissa mm. Johanna Rusanen, Waltteri Torikka, Hannu Niemelä, Markus Nykänen ja Päivi Nisula.

Teemalauantai: Ryhmiksen puoli vuosisataa

Yle Teema klo 21.00 alkaen

Teatteri-ilta legendaarisen Ryhmäteatterin seurassa.
Ryhmäteatteri (12)
Älä itke Iines (16)

Ryhmäteatteri
(Suomi 2018) Mika Kaurismäen dokumenttielokuva 50 vuotta vastikään täyttäneestä legendaarisesta helsinkiläisteatterista. Ryhmiksen kantava ajatus on ollut alusta asti ja on yhä, että kaikki osallistuvat taiteellisten päätösten tekoon. Teatterin vaiheita ja sattumuksia esiripun molemmin puolin ovat muistelemassa mm. Kari Heiskanen, Pirkka-Pekka Petelius, Martti Suosalo, Ulla Tapaninen, Vesa Vierikko, Mika Myllyaho ja Susanna Kuparinen. Tv-ensi-ilta. Yle Areena puoli vuotta

Älä itke Iines
(Suomi 1987) Ryhmäteatterin ja ohjaaja Janne Kuusen yhteistyönä syntynyt anarkistinen elokuvailottelu kertoo kerrostalon vintillä kommuunissa asuvasta sopeutumattomasta nelikosta. Komedia sai nimensä Tuomari Nurmion laulusta, dialogin kehittelivät
näyttelijät. Mukana Eija Vilpas, Sari Mällinen, Pirkka-Pekka Petelius, Kari Väänänen, Kari Heiskanen, Vesa Vierikko, Maija Leino ja Pertti Sveholm. Uusinta. Yle Areena 31 päivää

Sylvesteri ja Tipi eli Kari Väänänen ja Sari Mällinen mopon kyydissä elokuvassa Älä itke Iines.
Älä itke Iines. Sylvesteri ja Tipi eli Kari Väänänen ja Sari Mällinen mopon kyydissä elokuvassa Älä itke Iines. Älä itke Iines,Ryhmäteatteri,Janne Kuusi,Teemalauantai,kotimaiset elokuvat,Kari Väänänen,Sari Mällinen,Suomalaiset näyttelijät

Barely Lethal (12)

Yle TV2 klo 21.05
(USA 2015) Salainen teiniagentti alkaa kaivata normaalia elämää ja lavastaa oman kuolemansa - mutta onko lukiolaistytön elämä vielä petollisempaa kuin kansainvälisten salamurhien maailma? Pääosissa Hailee Steinfeld, Jessica Alba, Sophie Turner ja Samuel L. Jackson. Ohjaus: Kyle Newman. Yle Areena 14 päivää

SUNNUNTAI 14.10.

Radio Variaatio: Kummia kaikuja - Äitini on alien

Yle Radio 1 ja Yle Areena klo 18.00
Radio Variaatio -sarjassa alkaa lokakuussa kuratoitujen ohjelmakokonaisuuksien sarja. Sarjan aloittaa Saara Kanerva Tammisen kuratoima kolmen äänellisen esseen kokonaisuus Kummia kaikuja.

”Pitkään kuvittelimme, että länsimaisen tieteen kautta löydämme vastaukset perimmäisiin kysymyksiin ja tekniikan kehityksen avulla ratkaisut ongelmiin. Nyt näyttää siltä, että nämä keinot ovat tuottaneet uudenlaisia haasteita. Olemme tuntemattoman äärellä”, kertoo Tamminen.

Sarjan aloittaa sunnuntaina 14.10. teos ’Äitini on alien’, joka kysyy millaiseen suuntaan ihmiskäsityksemme on muuttumassa ekologisen murroksen myötä, ja miten se vaikuttaa ajatuksiimme lisääntymisestä. Dramaturgi Elina Minnin (s. 1984) omakohtainen teksti hankalasta naiseudesta laajenee sukupolvikokemukseksi ilmastoahdistuksesta ja pätkätyöläisyydestä, löytäen rakkauden kompostista. Kummia kaikuja -kokonaisuus kuullaan Yle Radio 1:ssä sunnuntaisin 14. - 28.10. klo 18.00, uusinnat torstaisin klo 22.05. Teokset ovat 30 vrk:n ajan Yle Areenassa radiolähetyksen jälkeen.

Eränkävijät 1/10 - Uusi 3. tuotantokausi alkaa

Yle TV1 klo 18.15
Eränkävijät 3 - Syvemmälle erämaahan

Pohjoisen kirkkaat vedet sekä Käsivarren erämaajoet näyttäytyvät nyt uusien seikkailujen parissa. Katsojien suosikit Äijä-koira, Aki Huhtanen ja Emilia Laitinen jatkavat seikkailujaan syvemmälle erämaahan, kauas jopa kilpisjärveläisten mittakaavassa. Metsästyksen Pelle Peloton, Manu Soininmäki, jatkaa suuruudenhullujen keksintöjensä testaamista. Verstas jää kuitenkin hetkeksi rauhaan, kun kekseliäs biologi lähtee etsimään äärimmäisen harvinaisia perhoslajeja.

Eränkävijöiden uusi päähenkilö, rovaniemeläinen ylilääkäri Riitta Ahmasalo tuntee suuren Inarijärven kodikseen. Puolisonsa Tomin sekä pariskunnan berninpaimenkoirien johdolla aukeavat myyttisen Saamenmeren henkeäsalpaavat maisemat ja tarinat niiden takaa. Koirien kanssa riittää touhua myös Pudasjärvellä, kun Sanna ja Antti jatkavat Hopin kouluttamista. Hopi pääsee todistamaan taitojaan kanakoirakokeissa, ja nuoresta saksanseisojasta on kasvamassa oikea riistapeto. Intohimoisella perhokalastajalla Riikka Aaltosella on edessään uusi elämänvaihe - hän on rakentanut avopuolisonsa Jaakon kanssa yhteisen kodin, jonka läheltä aukeavat oivat metsämaastot.

Eränkävijöiden kolmas tuotantokausi syventää käsitystä luontoa kunnioittavista elämäntavoista sekä arvoista murtaen ennakkoluuloja ja stereotypioita. Pitkän maamme luonnon monimuotoisuus korostuu, kun päähenkilöt seikkailevat ympäri Suomea Käsivarren syrjäisimpiä kolkkia myöten. Eränkävijät valittiin vuoden tv-ohjelmaksi 2017 Kultainen Venla -gaalassa. Yle Areena toistaiseksi

Riikka Aaltonen jänismetsällä
Eränkävijät. Riikka Aaltonen jänismetsällä Kuva: NTRNZ Media Eränkävijät

Lumiauramies (16)

Yle Fem klo 22.00
(En iskall jävel, Norja 2014) Stellan Skarsgårdin tähdittämässä elokuvassa poikansa murhaa kostamaan lähtevä hyväntahtoinen lumiauran kuljettaja Nils sytyttää sodan norjalaisen rikosjengin ja sen serbialaisen kilpailijajengin välillä. Ohjaus: Hans Petter Moland. Pääosissa: Stellan Skarsgård, Pål Sverre Hagen, Bruno Ganz. Yle Areena toistaiseksi

Karaktären Nils sitter i hytten på plogbilen och omgivningen spelad i vindrutan.
Lumiauramies. Karaktären Nils sitter i hytten på plogbilen och omgivningen spelad i vindrutan. Kuva: Paradox Film Yle Fem,elokuvat,Stellan Skarsgård

Professor Green: Köyhät lapset (7)

Yle TV2 klo 22.10
(Professor Green: The Truth About Child Poverty) Brittiläinen muusikko ja dokumentaristi Professor Green perehtyy kotimaansa häpeäpilkkuun eli lukemattomien lapsiperheiden äärimmäiseen köyhyyteen. Vaikka Iso-Britannia on yksi maailman vauraimmista kansakunnista, sosiaaliturvan surkea taso uhkaa pilata monen lapsen elämän ja tulevaisuuden. Jatkuvat muutot tilapäisasunnosta toiseen, suoranainen nälkä ja vanhempien mielenterveysongelmat altistavat lapset myös rikollisuudelle. Yle Areena 31 päivää

Lue myös - yle.fi:stä poimittua