Hyppää pääsisältöön

Cembalisti Elina Mustosen lennokas lintulevy

Cembalisti Elina Mustonen tunnetaan esityksistä, joissa hän käyttää näyttelijänkoulutustaan monitaiteisen konserttikokonaisuuden yhteenpunomiseen. Uudella levyllään Birds (Linnut) Mustonen joutuu keskittymään vain musiikkiin, mutta kokemus dramaturgiasta on vahvasti läsnä, ja levystä tulee enemmän kuin osiensa summa.

Elina Mustonen / Birds
Elina Mustonen / Birds Uudet levyt

Ohjelmiston ääripäissä on Couperinin ja Rameaun lievästi lintuaiheisia kappaleita sekä puujalkavitsinä Byrdiä. Levyn keskiöstä löytyy Olli Mustosen myyttisen kalevalainen Sielulintu, jota ympäröi kaksi slovakialaisen Peter Machajdikin kappaletta. Musiikin intensiteetti nousee ohjelman mittaan ja laskee sitten, mikä on onnistunut ratkaisu: levyn yleisvaikutelma pysyy henkevänä, kevyenä ja humoristisena, ja ohjelman moderni ydin pysyy uskollisena cembaloperinteen ilmaisukeinoille.

Mustonen siis suhtautuu lintuteemaansa sopivan ilmavasti. Linturunotutkija Karoliina Lummaan esipuhe tuntuu keinotekoiselta, sen olisi voinut korvata vaikkapa Hannu Linnun kommenteilla, mutta levyn hyvä graafinen suunnittelu sitoo yhteen niitä lankoja, mitä musiikki syystäkin jättää solmimatta. Parempi mennä musiikki kuin teema edellä.

Mustonen soittaa monipuolisen ohjelmansa levollisen henkevästi ja niin luonnollisesti, että huomio kiinnittyy lähes poikkeuksetta musiikkiin, ei sen esittämiseen. Erityisen luontevasti Mustonen selvittää trillit ja heleet - ne todellakin koristavat musiikin linjaa, eivät pysäytä sitä tai nouse pääosaan. Cembalon sisimpään kurkistaa soiton lisäksi myös Mikko Murtoniemen äänitys, joka on intiimi ja täyteläinen, masterointi tosin tuntuu omaan makuuni melko kompressoidulta.

"Birds", cembalomusiikkia, säv. Francois Couperin, Peter Machajdik, Olli Mustonen, William Byrd ja Jean-Philippe Rameau. - Elina Mustonen, cembalo. (FUGA-9447)

Kuuntele Uudet levyt 9.10.2018, toimittajana Kare Eskola.

 • Maa oli Pietari Brahen luutunsoittoon sangen tyytyväinen

  Levyarvostelu

  1600-luvulla elänyt Pietari Brahe tunnetaan Suomen kuvernöörinä, joka laittoi hallintoa, kulttuuria ja arkielämää kuntoon sivistyneellä otteella ja siksi päätyi kansallisuusaatteen monumentiksi. Nykyajan musiikki-ihmisenä haluan ajatella, että Pietari Brahen suosio poliitikkona johtui siitä, että hän harrasti musiikkia. Brahen taidoista luutunsoittajana on jäänyt todisteeksi nuottikirja, johon hän kopioi suosikkikappaleensa opiskeluaikanaan Saksassa, ja Mikko Ikäheimon uutuuslevyn myötä pääsemme eläytymään nuoren Brahen musiikkimakuun.

 • Valoisa perusvigilia Latvian-tehtaalta

  Levyarvostelu

  Kaikki tietävät että Latvian radiokuoro on taitava, ja kaikki tietävät, että silloin tällöin se levyttää ortodoksista kirkkomusiikkia, jota Ondine innolla julkaisee. Siksi uusien levyjen tulvasta voisi perustellusti poimia jotain aivan muuta. Mutta toisaalta Latvian kuorotehtaan uusin valmiste, Aleksandr Gretshaninovin vigilia, on valonhohtoista, täyteläistä ja yksinkertaista kuoroherkkua, joka mainiosti sopii marraskuun lohtumusiikiksi.

 • Sibeliuksen pientä pianomusiikkia niin hyvin kuin se antaa myöten

  Levyarvostelu

  Suomalaisen kansallisromantiikan pienistä pianokappaleista on joskus vaikea ammentaa musiikkia, mutta pianisti Janne Mertanen on siinä onnistunut. Esimerkiksi Mertasen hiljattainen suursaavutus, viiden levyn Sibelius-boksi, on tyylikkäin, tasapainoisin ja musikaalisin katsaus Sibeliuksen opusnumeroituun eli varsinaiseen pianomusiikkiin. Nyt Mertanen on jatkanut projektia kaapimalla laarinpohjalta mukaan myös Sibeliuksen opusnumeroimattomia pianokappaleita. Mokomaa silppua ei Mertasen taikakosketuskaan muuta kullaksi, mutta musiikkia hän kaivaa esiin niin paljon kuin se on mahdollista.

 • Pehmeän luutun syleilyyn

  Levyarvostelu

  Ruotsalaissyntyinen luuttuguru Jakob Lindberg on saanut käsiinsä harvinaisen, ikivanhan luutun, jonka pehmeää, henkevää sointia olen aiemminkin ylistänyt Uudet levyt -ohjelmassa. Nyt Lindberg luuttuineen on tarttunut Bachin musiikkiin, mikä vaatii näkemyksellistä sovitustyötä. Lindbergin kokemus ja hänen luuttunsa erityinen sointi kuuluvat BISin julkaisemalla levyllä, mutta omassa levyhyllyssäni kilpailu on kovaa tälläkin erikoisalalla.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua