Hyppää pääsisältöön

Cembalisti Elina Mustosen lennokas lintulevy

Cembalisti Elina Mustonen tunnetaan esityksistä, joissa hän käyttää näyttelijänkoulutustaan monitaiteisen konserttikokonaisuuden yhteenpunomiseen. Uudella levyllään Birds (Linnut) Mustonen joutuu keskittymään vain musiikkiin, mutta kokemus dramaturgiasta on vahvasti läsnä, ja levystä tulee enemmän kuin osiensa summa.

Elina Mustonen / Birds
Elina Mustonen / Birds Uudet levyt

Ohjelmiston ääripäissä on Couperinin ja Rameaun lievästi lintuaiheisia kappaleita sekä puujalkavitsinä Byrdiä. Levyn keskiöstä löytyy Olli Mustosen myyttisen kalevalainen Sielulintu, jota ympäröi kaksi slovakialaisen Peter Machajdikin kappaletta. Musiikin intensiteetti nousee ohjelman mittaan ja laskee sitten, mikä on onnistunut ratkaisu: levyn yleisvaikutelma pysyy henkevänä, kevyenä ja humoristisena, ja ohjelman moderni ydin pysyy uskollisena cembaloperinteen ilmaisukeinoille.

Mustonen siis suhtautuu lintuteemaansa sopivan ilmavasti. Linturunotutkija Karoliina Lummaan esipuhe tuntuu keinotekoiselta, sen olisi voinut korvata vaikkapa Hannu Linnun kommenteilla, mutta levyn hyvä graafinen suunnittelu sitoo yhteen niitä lankoja, mitä musiikki syystäkin jättää solmimatta. Parempi mennä musiikki kuin teema edellä.

Mustonen soittaa monipuolisen ohjelmansa levollisen henkevästi ja niin luonnollisesti, että huomio kiinnittyy lähes poikkeuksetta musiikkiin, ei sen esittämiseen. Erityisen luontevasti Mustonen selvittää trillit ja heleet - ne todellakin koristavat musiikin linjaa, eivät pysäytä sitä tai nouse pääosaan. Cembalon sisimpään kurkistaa soiton lisäksi myös Mikko Murtoniemen äänitys, joka on intiimi ja täyteläinen, masterointi tosin tuntuu omaan makuuni melko kompressoidulta.

"Birds", cembalomusiikkia, säv. Francois Couperin, Peter Machajdik, Olli Mustonen, William Byrd ja Jean-Philippe Rameau. - Elina Mustonen, cembalo. (FUGA-9447)

Kuuntele Uudet levyt 9.10.2018, toimittajana Kare Eskola.

 • RSO:n tuleva ylikapellimestari laajoissa sfääreissä

  Levyarvostelu

  Syksyllä 2021 Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina aloittaa brittiläinen Nicholas Collon. Täällä Yleisradiossa odotetaan mielenkiinnolla, mitä tuleman pitää. Vihjeitä voi etsiä DG:n uutuuslevyltä, jolla Collon johtaa perustamaansa Aurora Orchestraa.

 • Soolosellosarjat tunne edellä

  Levyarvostelu

  Ranskalainen pitkän linjan sellisti Sonia Wieder-Atherton tunnetaan monitaiteisista ja kantaaottavista musiikkituotannoistaan, mutta nyt hän on palannut sellomusiikin juurille, Bachin soolosellosarjoihin. Alpha Classicsin trendikkäällä, vinyylilevyn mittaisella uutuudella Wieder-Atherton tarjoilee kaksi ensimmäistä sarjaa tunne edellä.

 • Chen Reiss saa Beethovenin aariat hehkumaan

  Levyarvostelu

  Ludwig van Beethovenin 250-vuotisjuhlavuotta juhlitaan oopperapiireissä hillitysti, koska juhlittavaa on vähän. Beethoven ei ollut omimmillaan oopperasäveltäjänä, ja harva laulaja tuntee olonsa kotoisaksi hänen musiikkinsa parissa. Israelilainen sopraano Chen Reiss onnistuu sentään juhlavuoden kunniaksi osoittamaan, että juuri oikealla äänimateriaalilla Beethovenin laulumusiikkiin saa eloa ja säihkettä.

 • Live-kokonaislevytys Beethovenin sinfonioista todistaa Trevinon varmakätisyyden

  Levyarvostelu

  Amerikkalaissyntyinen kapellimestari Robert Trevino on kovalla työllä ja lahjakkuudella noussut vaatimattomista musiikkioloista Euroopan kapellimestaripörssin kuumaksi kolmekymppiseksi. Hän löi läpi vuonna 2013 tuurauskeikalla Bolshoi-teatterissa, ja on vähitellen keskittänyt uransa Eurooppaan. Toisen vakituisen orkesterinsa Malmön sinfoniaorkesterin kanssa Trevino on nyt tehnyt Ondine-yhtiölle kovimman mahdollisen debyytin - kokonaislevytyksen Beethovenin sinfonioista.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua