Hyppää pääsisältöön

Cembalisti Elina Mustosen lennokas lintulevy

Cembalisti Elina Mustonen tunnetaan esityksistä, joissa hän käyttää näyttelijänkoulutustaan monitaiteisen konserttikokonaisuuden yhteenpunomiseen. Uudella levyllään Birds (Linnut) Mustonen joutuu keskittymään vain musiikkiin, mutta kokemus dramaturgiasta on vahvasti läsnä, ja levystä tulee enemmän kuin osiensa summa.

Elina Mustonen / Birds
Elina Mustonen / Birds Uudet levyt

Ohjelmiston ääripäissä on Couperinin ja Rameaun lievästi lintuaiheisia kappaleita sekä puujalkavitsinä Byrdiä. Levyn keskiöstä löytyy Olli Mustosen myyttisen kalevalainen Sielulintu, jota ympäröi kaksi slovakialaisen Peter Machajdikin kappaletta. Musiikin intensiteetti nousee ohjelman mittaan ja laskee sitten, mikä on onnistunut ratkaisu: levyn yleisvaikutelma pysyy henkevänä, kevyenä ja humoristisena, ja ohjelman moderni ydin pysyy uskollisena cembaloperinteen ilmaisukeinoille.

Mustonen siis suhtautuu lintuteemaansa sopivan ilmavasti. Linturunotutkija Karoliina Lummaan esipuhe tuntuu keinotekoiselta, sen olisi voinut korvata vaikkapa Hannu Linnun kommenteilla, mutta levyn hyvä graafinen suunnittelu sitoo yhteen niitä lankoja, mitä musiikki syystäkin jättää solmimatta. Parempi mennä musiikki kuin teema edellä.

Mustonen soittaa monipuolisen ohjelmansa levollisen henkevästi ja niin luonnollisesti, että huomio kiinnittyy lähes poikkeuksetta musiikkiin, ei sen esittämiseen. Erityisen luontevasti Mustonen selvittää trillit ja heleet - ne todellakin koristavat musiikin linjaa, eivät pysäytä sitä tai nouse pääosaan. Cembalon sisimpään kurkistaa soiton lisäksi myös Mikko Murtoniemen äänitys, joka on intiimi ja täyteläinen, masterointi tosin tuntuu omaan makuuni melko kompressoidulta.

"Birds", cembalomusiikkia, säv. Francois Couperin, Peter Machajdik, Olli Mustonen, William Byrd ja Jean-Philippe Rameau. - Elina Mustonen, cembalo. (FUGA-9447)

Kuuntele Uudet levyt 9.10.2018, toimittajana Kare Eskola.

 • Monteverdi-valikoima hurmaa kuin pienoisooppera

  Levyarvostelu

  Barokkiguru Rinaldo Alessandrinin johtama laulu- ja soitinyhtye Concerto Italiano on levyttänyt Monteverdia ennenkin. Parin vuoden takainen valikoima Night poimi madrigaalimestarin aarrearkusta musiikkia sotaan ja rakkauteen, kun taas uutuus Daylight keskittyy lauluun, tanssiin ja flirttailuun. Kun näistä aiheista kasataan vetävä, pienoisoopperan kaltainen kokonaisuus, joka vieläpä esitetään kertakaikkisen makoisasti, on kevätkauden voimasoittolevy selvillä.

 • Belle époquen loistavaa laulutaidetta patriarkaatin varjoista

  Levyarvostelu

  Sopraano Laetitia Grimaldi ja pianisti Ammiel Bushakevitz ovat laatineet BIS-yhtiön uutuuslevylle ohjelmiston, joka erottuu edukseen taidemusiikin tasa-arvoistumisen tuottamassa levyvirrassa. Ombres-otsikon alla kokonaisuus esittelee Ranskan Belle époque -aikakauden naissäveltäjien laulutuotantoa, joka on jäänyt varjoihin taidemusiikkikulttuurin keskittyessä suurmiesten suurteoksiin. Joskus tällaisten levyjen parasta antia on moniarvoistumisen ilo, mutta nyt iloa tuo myös herkullisen suoraviivainen musiikki.

 • Mezzo Melis Jaatisen profiililevyllä Skandinavia kohtaa Pariisin

  Levyarvostelu

  Norjassa ja Suomessa opiskellut, Oslossa asuva mezzosopraano Melis Jaatinen on vakiinnuttanut paikkansa etenkin pohjoismaiden oopperalavoilla, mutta omaa levyä on jouduttu odottamaan - tähän asti. Alban julkaisema uutuus "Impressions du nord" esittelee paitsi pätevän laulajan myös kiinnostavan ohjelmistonurkkauksen: Skandinaavisen kansallisromantiikan ranskalaiset vaikutteet ovat tuottaneet intensiivistä, tumman sävykästä musiikkia, joka sopii Jaatisen äänelle.

 • Kotimaiset Vasks-tulkinnat kestävät vertailun

  Levyarvostelu

  Latvialainen säveltäjä Peteris Vasks on noussut mystisen minimalismin kansainväliseksi kärkinimeksi immersiivisellä tunnemusiikillaan. Alban uutuuslevyllä Vasks-tarjontaa lisää säveltäjän ystävä, kapellimestari Juha Kangas, joka Tallinnan kamariorkesterin kanssa on taltioinut kaksi Vasksin suosittua konserttoa. Solisteina sellisti Marko Ylönen ja alttoviulisti Lilli Maijala joutuvat kovaan kansainväliseen vertailuun - mutta pärjäävät hyvin, päätellen siitä että oma sieluni liikahtaa, ja vieläpä Vasksin tarkoittamaan suuntaan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua