Hyppää pääsisältöön

Ei enää Segerstamin sinfonioita, kiitos

Levy-yhtiö Alba on saattanut julki jo kolmannen osan sarjassa, jossa Turun filharmoninen orkesteri soittaa Johannes Brahmsin ja Leif Segerstamin sinfonioita. Yhdistelmän pontimena lienee paitsi säveltäjien identtiset kokoparrat myös Segerstamin valta-asema ylikapellimestarina. Sarjan aiempien levyjen yhteydessä olen parhaani mukaan yrittänyt ymmärtää hänen umpimähkäisiä sinfonioitaan, mutta nyt joudun tunnustamaan, että olen kyllästynyt niihin kerta kaikkiaan, sekä kriitikkona että ihmisenä.

Brahms / Segerstam
Brahms / Segerstam Uudet levyt

Ylikapellimestari Segerstam on ilmeisen tasapuolisen harkinnan jälkeen valinnut kaiken maailman musiikin joukosta levytettäväksi oman sinfoniansa nro 294 "Songs of a UNICORN heralding...". Kyseessä lienee hänen laajan sinfoniatuotantonsa helmi, mutta minusta kuulostaa, että Segerstam on vääntänyt samaa kampea kuin aina. Kaksi pianoa takoo, jouset hinkkaavat, vasket mölisevät, puut ujeltavat ja bassokuminalla peitetään ne rakoset, joihin olisi voinut mahtua harmonisesti tai rytmisesti harkittua musiikintapaista.

Segerstamin muista vapaapulsatiivisista sinfonioista eli suomeksi sanottuna melko umpimähkäisestä joukkosoitannasta tämä sinfonia erottuu sillä, että Segerstam teettää sävelvalintaa myös käyrätorvisti Tanja Nisosella, jonka kiitollisena tehtävänä on soittaa mekkalan päällä jotain solistista. Turun filharmoninen orkesteri toki ansaitsee kiitokset siitä, että on oppinut luomaan Segerstamin aiheuttamaan ristiaallokkoon ajoittaista järjestyksen tuntua. Sinfonian lusimista voi onneksi hieman helpottaa lukemalla Segerstamin esittelytekstitajunnanvirtaa rinnakkain suomeksi ja englanniksi, näkökulmana kontrastiivinen kielitiede tai psykoanalyysi.

Sarjan edetessä on tuntuu alati typerämmältä, että turkulaiset levyttävät Segerstamin sinfonioita, mutta Brahmsin levyttäminen tuntuu alati fiksummalta. Turun filharmoninen orkesteri on elämänsä kunnossa, ja Brahmsin kolmas sinfonia aaltoilee mehevän romanttisena. Etenkin puupuhaltimien puhtaus ja soitinryhmien blendautuminen ilahduttavat, vaikka kolea äänitys hieman häiritsee sointikylpyä. Eniten kehitettävää on hiljaisissa mutta rytmisissä kohdissa, joiden ajallinen klappi saattaa johtua lavan akustiikastakin.

Johannes Brahms: Sinfonia nro 3 F-duuri. Leif Segerstam: Sinfonia nro 294 "Songs of a UNICORN heralding..." - Turun filharmoninen orkesteri/Leif Segerstam sekä Tanja Nisonen, käyrätorvi. (Alba, ABCD 420)

Kuuntele Uudet levyt 9.10.2018, toimittajana Kare Eskola.

 • RSO:n tuleva ylikapellimestari laajoissa sfääreissä

  Levyarvostelu

  Syksyllä 2021 Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina aloittaa brittiläinen Nicholas Collon. Täällä Yleisradiossa odotetaan mielenkiinnolla, mitä tuleman pitää. Vihjeitä voi etsiä DG:n uutuuslevyltä, jolla Collon johtaa perustamaansa Aurora Orchestraa.

 • Soolosellosarjat tunne edellä

  Levyarvostelu

  Ranskalainen pitkän linjan sellisti Sonia Wieder-Atherton tunnetaan monitaiteisista ja kantaaottavista musiikkituotannoistaan, mutta nyt hän on palannut sellomusiikin juurille, Bachin soolosellosarjoihin. Alpha Classicsin trendikkäällä, vinyylilevyn mittaisella uutuudella Wieder-Atherton tarjoilee kaksi ensimmäistä sarjaa tunne edellä.

 • Chen Reiss saa Beethovenin aariat hehkumaan

  Levyarvostelu

  Ludwig van Beethovenin 250-vuotisjuhlavuotta juhlitaan oopperapiireissä hillitysti, koska juhlittavaa on vähän. Beethoven ei ollut omimmillaan oopperasäveltäjänä, ja harva laulaja tuntee olonsa kotoisaksi hänen musiikkinsa parissa. Israelilainen sopraano Chen Reiss onnistuu sentään juhlavuoden kunniaksi osoittamaan, että juuri oikealla äänimateriaalilla Beethovenin laulumusiikkiin saa eloa ja säihkettä.

 • Live-kokonaislevytys Beethovenin sinfonioista todistaa Trevinon varmakätisyyden

  Levyarvostelu

  Amerikkalaissyntyinen kapellimestari Robert Trevino on kovalla työllä ja lahjakkuudella noussut vaatimattomista musiikkioloista Euroopan kapellimestaripörssin kuumaksi kolmekymppiseksi. Hän löi läpi vuonna 2013 tuurauskeikalla Bolshoi-teatterissa, ja on vähitellen keskittänyt uransa Eurooppaan. Toisen vakituisen orkesterinsa Malmön sinfoniaorkesterin kanssa Trevino on nyt tehnyt Ondine-yhtiölle kovimman mahdollisen debyytin - kokonaislevytyksen Beethovenin sinfonioista.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua