Hyppää pääsisältöön

Ei enää Segerstamin sinfonioita, kiitos

Levy-yhtiö Alba on saattanut julki jo kolmannen osan sarjassa, jossa Turun filharmoninen orkesteri soittaa Johannes Brahmsin ja Leif Segerstamin sinfonioita. Yhdistelmän pontimena lienee paitsi säveltäjien identtiset kokoparrat myös Segerstamin valta-asema ylikapellimestarina. Sarjan aiempien levyjen yhteydessä olen parhaani mukaan yrittänyt ymmärtää hänen umpimähkäisiä sinfonioitaan, mutta nyt joudun tunnustamaan, että olen kyllästynyt niihin kerta kaikkiaan, sekä kriitikkona että ihmisenä.

Brahms / Segerstam
Brahms / Segerstam Uudet levyt

Ylikapellimestari Segerstam on ilmeisen tasapuolisen harkinnan jälkeen valinnut kaiken maailman musiikin joukosta levytettäväksi oman sinfoniansa nro 294 "Songs of a UNICORN heralding...". Kyseessä lienee hänen laajan sinfoniatuotantonsa helmi, mutta minusta kuulostaa, että Segerstam on vääntänyt samaa kampea kuin aina. Kaksi pianoa takoo, jouset hinkkaavat, vasket mölisevät, puut ujeltavat ja bassokuminalla peitetään ne rakoset, joihin olisi voinut mahtua harmonisesti tai rytmisesti harkittua musiikintapaista.

Segerstamin muista vapaapulsatiivisista sinfonioista eli suomeksi sanottuna melko umpimähkäisestä joukkosoitannasta tämä sinfonia erottuu sillä, että Segerstam teettää sävelvalintaa myös käyrätorvisti Tanja Nisosella, jonka kiitollisena tehtävänä on soittaa mekkalan päällä jotain solistista. Turun filharmoninen orkesteri toki ansaitsee kiitokset siitä, että on oppinut luomaan Segerstamin aiheuttamaan ristiaallokkoon ajoittaista järjestyksen tuntua. Sinfonian lusimista voi onneksi hieman helpottaa lukemalla Segerstamin esittelytekstitajunnanvirtaa rinnakkain suomeksi ja englanniksi, näkökulmana kontrastiivinen kielitiede tai psykoanalyysi.

Sarjan edetessä on tuntuu alati typerämmältä, että turkulaiset levyttävät Segerstamin sinfonioita, mutta Brahmsin levyttäminen tuntuu alati fiksummalta. Turun filharmoninen orkesteri on elämänsä kunnossa, ja Brahmsin kolmas sinfonia aaltoilee mehevän romanttisena. Etenkin puupuhaltimien puhtaus ja soitinryhmien blendautuminen ilahduttavat, vaikka kolea äänitys hieman häiritsee sointikylpyä. Eniten kehitettävää on hiljaisissa mutta rytmisissä kohdissa, joiden ajallinen klappi saattaa johtua lavan akustiikastakin.

Johannes Brahms: Sinfonia nro 3 F-duuri. Leif Segerstam: Sinfonia nro 294 "Songs of a UNICORN heralding..." - Turun filharmoninen orkesteri/Leif Segerstam sekä Tanja Nisonen, käyrätorvi. (Alba, ABCD 420)

Kuuntele Uudet levyt 9.10.2018, toimittajana Kare Eskola.

 • Monteverdi-valikoima hurmaa kuin pienoisooppera

  Levyarvostelu

  Barokkiguru Rinaldo Alessandrinin johtama laulu- ja soitinyhtye Concerto Italiano on levyttänyt Monteverdia ennenkin. Parin vuoden takainen valikoima Night poimi madrigaalimestarin aarrearkusta musiikkia sotaan ja rakkauteen, kun taas uutuus Daylight keskittyy lauluun, tanssiin ja flirttailuun. Kun näistä aiheista kasataan vetävä, pienoisoopperan kaltainen kokonaisuus, joka vieläpä esitetään kertakaikkisen makoisasti, on kevätkauden voimasoittolevy selvillä.

 • Belle époquen loistavaa laulutaidetta patriarkaatin varjoista

  Levyarvostelu

  Sopraano Laetitia Grimaldi ja pianisti Ammiel Bushakevitz ovat laatineet BIS-yhtiön uutuuslevylle ohjelmiston, joka erottuu edukseen taidemusiikin tasa-arvoistumisen tuottamassa levyvirrassa. Ombres-otsikon alla kokonaisuus esittelee Ranskan Belle époque -aikakauden naissäveltäjien laulutuotantoa, joka on jäänyt varjoihin taidemusiikkikulttuurin keskittyessä suurmiesten suurteoksiin. Joskus tällaisten levyjen parasta antia on moniarvoistumisen ilo, mutta nyt iloa tuo myös herkullisen suoraviivainen musiikki.

 • Mezzo Melis Jaatisen profiililevyllä Skandinavia kohtaa Pariisin

  Levyarvostelu

  Norjassa ja Suomessa opiskellut, Oslossa asuva mezzosopraano Melis Jaatinen on vakiinnuttanut paikkansa etenkin pohjoismaiden oopperalavoilla, mutta omaa levyä on jouduttu odottamaan - tähän asti. Alban julkaisema uutuus "Impressions du nord" esittelee paitsi pätevän laulajan myös kiinnostavan ohjelmistonurkkauksen: Skandinaavisen kansallisromantiikan ranskalaiset vaikutteet ovat tuottaneet intensiivistä, tumman sävykästä musiikkia, joka sopii Jaatisen äänelle.

 • Kotimaiset Vasks-tulkinnat kestävät vertailun

  Levyarvostelu

  Latvialainen säveltäjä Peteris Vasks on noussut mystisen minimalismin kansainväliseksi kärkinimeksi immersiivisellä tunnemusiikillaan. Alban uutuuslevyllä Vasks-tarjontaa lisää säveltäjän ystävä, kapellimestari Juha Kangas, joka Tallinnan kamariorkesterin kanssa on taltioinut kaksi Vasksin suosittua konserttoa. Solisteina sellisti Marko Ylönen ja alttoviulisti Lilli Maijala joutuvat kovaan kansainväliseen vertailuun - mutta pärjäävät hyvin, päätellen siitä että oma sieluni liikahtaa, ja vieläpä Vasksin tarkoittamaan suuntaan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua