Hyppää pääsisältöön

Elina Ravantti: Uusi Journalismin akatemia auttaa muutoksessa, jossa journalismin idea on myytävä uudelleen

Henkilökuva, jossa Elina Ravantti
Henkilökuva, jossa Elina Ravantti Kuva: Jyrki Valkama / Yle henkilökuvat (valokuvat)

Maailman muuttuminen haastaa journalismin ja sen tekijät. Me Ylessä olemme käärineet hihat laadukkaan ja merkityksellisen journalismin puolesta. Apuna työssä on Journalismin akatemia.

80 prosenttia on kansainvälisesti katsottuna todella korkea luku. Sen Yle saa, kun suomalaisilta kysytään, luotatteko Ylen journalismiin. Vuodesta 2015 luottamus on kasvanut kolme prosenttiyksikköä. Oxfordin yliopiston vuosittaisessa tutkimuksessa Yle on Suomen luotetuin uutislähde. Me Ylessä olemme näistä tuloksista iloisia ja kiitollisia.

Jotta säilyy luottamuksen arvoisena, pitää tehdä kovasti töitä joka päivä.

Luotettavan lisäksi pitää osata olla ihmisille tärkeä ja hyödyllinen. Koko alan suuri haaste on nimittäin journalismin idean myyminen uudelleen.

Internet ja sosiaalinen media ovat vieneet journalisteilta yksinoikeuden julkaisuun. Nykyään kuka vain voi julkaista mitä vain.

Yleisön näkökulmasta näyttää helposti siltä, että mikä tahansa julkaisu on samanarvoinen. Huhujen levittäminen alkaa tuntua oikealta, tosiasioihin pohjautuva työskentely vaikealta ymmärtää. Ja miksi pitäisi yrittää etsiä totuutta tai punnita asioita faktojen avulla, kun on mielipiteitä?

Meidän journalistien pitää kyetä kaikissa oloissa tekemään journalismia kestävillä pelisäännöillä ja kertomaan ihmisille selkokielellä, mitkä nuo pelisäännöt ovat. Meidän täytyy myös opetella tekemään journalismia, jolla on merkitystä niille, jotka eivät nyt koe sitä tarpeelliseksi. Se voi olla aika erilaista kuin ammattikuntamme ajattelee.

Meidän pitää oppia nykyistä paremmin olemaan hyödyksi ihmisille, kuunnella heitä ja ottaa heidät mukaan.

Akatemiassa puhumme siitä, mistä hyvä, luotettava ja merkityksellinen journalismi on tehty.

Jotta yleläiset pysyisivät muuttuvan maailman vauhdissa ja osaisivat varautua tulevaan, Yle perusti oman Journalismin akatemian. Akatemiassa puhumme siitä, mistä hyvä, luotettava ja merkityksellinen journalismi on tehty.

Journalismin akatemian rakentaminen alkoi helmikuussa 2018 kysymällä niin pomoilta kuin tekijöiltäkin, minkälaisissa asioissa yleläiset tarvitsevat tukea.

Vastauksista piirtyy selkeä kuva. Siinä näkyvät asiat, joista journalismin tekijät ja tutkijat puhuvat myös kansainvälisessä keskustelussa.

Yleläiset tarvitsevat tukea, kun journalisti miettii etiikan peruskysymyksiä oikeasta ja väärästä, pyrkii hankkimaan luotettavaa tietoa hankalissakin tilanteissa ja haluaa olla fiksusti vuorovaikutuksessa yleisöjen kanssa.

Hyvin moni mietti myös sitä, kuinka Yle voisi journalismilla vaikuttaa siihen, etteivät viha ja vastakkainasettelu rikkoisi suomalaista yhteiskuntaa.

Journalistit pohtivat niin ikään sitä, kuinka he pystyisivät ymmärtämään erilaisia yleisöjä ja heidän tarpeitaan paremmin. Jos työn lopputulos on tärkeää vain tekijälleen, muttei yleisölle, se on ollut turhaa työtä.

Hyvin moni mietti myös sitä, kuinka Yle voisi journalismilla vaikuttaa siihen, etteivät viha ja vastakkainasettelu rikkoisi suomalaista yhteiskuntaa.

Vastauksissa näkyi halu varautua tulevaisuuteen. Kuinka teknologian muutos vaikuttaa siihen, minkälaisilla härveleillä suomalaiset kuluttavat journalismia tulevaisuudessa? Mitä se tarkoittaa oman työn kannalta? Miten tekoäly muuttaa työtä? Näemmekö ja haluammeko nähdä uusia asioita?

Journalismin akatemia tarttui aiheisiin.

Nyt Akatemian ensimmäisenä syksynä koulutamme yleläisiä paremmiksi tiedonhaussa, opetamme tutkivan journalismin menetelmiä kaikille halukkaille, etsimme käytännön keinoja, joilla voimme varmistaa journalismimme luotettavuuden entistäkin paremmin ja löydämme tapoja hyvään vuorovaikutukseen yleisön kanssa. Kerran kuussa suuntaamme katseen erityisesti tulevaisuuteen.

Meneillään on myös työ, jossa pohdimme yhdessä journalistisia periaatteitamme ja kirjaamme ne. Ne täydentävät arjessa sääntöjä, joihin Ylen journalistit ovat lakien, Journalistin ohjeiden ja Ylen Ohjelmatoiminnan ja sisältöjen eettisten ohjeiden kautta sitoutuneet. Ne myös auttavat meitä kertomaan yleisöille ymmärrettävästi, millä pelisäännöillä journalismimme syntyy. Nämä kaikki ohjeistot erottavat luotettavan median työn mutu-periaatteella toimivista julkaisuista.

Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnassa periaatetyö on jo valmis, muualla yhtiössä journalismia tekevät saavat oman työnsä valmiiksi vuoden loppuun mennessä.

Yli puolet yleläisistä tekee journalismia työkseen sanan, kuvan, äänen, grafiikan ja koodin avulla. Iso osa Ylen journalismista käsittelee uutisia ja ajankohtaisaiheita, mutta se on paljon muutakin.

Se on tutkivaa journalismia moninaisista aiheista, kulttuuri-, urheilu-, viihde-, musiikki-, tiede-, terveys- ja ympäristöjournalismia sekä journalismia oppimisesta. Se on keskusteluja, dokumentteja, somevideoita. Se on myös valintoja, missä välineessä, milloin ja minkälaisena pakettina jokin juttu tai ohjelma julkaistaan.

Yli puolet yleläisistä tekee journalismia työkseen sanan, kuvan, äänen, grafiikan ja koodin avulla.

Journalistien kannalta rohkaisevaa on, että journalismin perusidea on edelleen myymisen arvoinen. On fiksua tarjota ihmisille tosiasioihin perustuvaa tietoa, jonka turvin he pystyvät tekemään oman elämänsä, yhteisönsä ja yhteiskunnan kannalta mahdollisimman hyviä ratkaisuja sekä viihtymään ja oppimaan.

Elina Ravantti
Journalismin akatemian päällikkö, Yle

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua