Hyppää pääsisältöön

Pehr Henrik Nordgren elegisenä

Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin, Juha Kankaan ja levy-yhtiö Alban suhde Pehr Henrik Nordgrenin musiikkiin on entisestään tiivistynyt sen jälkeen kun säveltäjä kuoli vuosikymmen sitten. Ryhmän uuden Nordgren-levyn otsikko "Suomalainen elegia" osuu kohdalleen - Nordgrenin tummasävyisessä ja raskaassa tuotannossa neljäs viulukonsertto, käyrätorvikonsertto ja orkesterifantasia Kallioon piirretty edustavat elegisempää ja lyyrisempää melankoliaa.

A Finnish Elegy / Nordgren
A Finnish Elegy / Nordgren Uudet levyt

Neljännen viulukonserton sijoittaminen levyn alkuun on hyvä taktinen veto - kuulijalla on vielä voimia seurata kaoottisen villiä ja ahdistavaa prosessia, joka onneksi vie kohti katarsista ja toivonpilkahdusta. Solisti Jari Valo joutuu aluksi paahtamaan kromaattisia pariääniä sointinsa ja tekniikkansa äärirajoilla, mutta saa orkesterilta jykevää tukea. Loppuvaiheen runollisen melodiikan Valo lataa täyteen kuulijallekin välittyvää melankoliaa hyvin yksinkertaisilla keinoilla, joista tärkein lienee säveltäjän tunteminen ja kunnioittaminen.

Seuraava teos, Kaustisen kansantaiteenkeskuksen vihkiäisiin sävelletty Kallioon piirretty vakuuttaa minut taas kerran siitä, että Nordgrenia kannattaa kuunnella, vaikka se välillä käy voimille. Plastisesti muotoiltu, kansanmusiikkiin vilpittömästi ja tyylikkäästi viittaileva, tunneavaruudeltaan laaja ja jousitekstuureiltaan monipuolinen kappale innoittaa Juha Kankaan orkestereineen hallittuun ja äärimmäisen värikkääseen tulkintaan.

Jousiorkesterisoinnin mestarillinen hallinta leimaa myös levyn päätösteosta, käyrätorvikonserttoa. Nordgren käyttää käyrätorvea hyvin ymmärtäväisesti, ja solisti Jukka Harju tuntuu nauttivan henkevästä ja lohdullisesta vuoropuhelusta jousiorkesterin kanssa. Kappaleessa on niin paljon siniseksi sävyttyvää syyskauneutta, että Nordgrenin säveltäjäkuva tämänkin levyn myötä laajenee ja lavenee, ja seuraavaa levyä odottaa taas innolla. Musertavan masentavan Nordgren-metelin kestää urheammin, kun osaa jo odottaa myös niitä melankolisen kauneuden hetkiä.

"A Finnish Elegy". Pehr Henrik Nordgren: Viulukonsertto nro 4; Kallioon piirretty; Konsertto käyrätorvelle ja jousille. - Jari Valo, viulu, ja Jukka Harju, käyrätorvi, sekä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri/Juha Kangas. (Alba, ABCD 425)

Kuuntele Uudet levyt 9.10.2018, toimittajana Kare Eskola.

 • Bachia vereslihalla mutta puhuttelevasti

  Levyarvostelu

  Thomas Zehetmair levytti Johann Sebastian Bachin sooloviulusonaatit ja -partitat ensimmäisen kerran vuonna 1983, nuorena miehenä, huikean uransa alussa. Nyt hän on palannut saman ohjelmiston pariin, mutta soittaa barokkiviulua, ja on villimpi ja vapaampi kuin osasi nuorena olla.

 • Janne Marja-ahon laulukarisma kantaa Brelistä barokkiin

  Levyarvostelu

  Janne Marja-aho on näyttelijä, tanssija ja koreografi, mutta barokkiyhtye Cornucopian kanssa hän on tehnyt uuden levyn laulajana. Otsikolla "Minä olin yö" Marja-aho yhdistää Jacques Brelin lauluja barokin lauluihin - ja onnistuu.

 • All male panel täyttää akustisen tilan

  Levyarvostelu

  Pianisti Joonas Ahonen, viulisti Antti Tikkanen ja sellisti Markus Hohti muodostavat all male panelin nimeltä Rödberg-trio. Kolmikko osallistuu Suomen taidemusiikkielämää kuohuttaneeseen tasa-arvokeskusteluun Alban julkaisemalla uutuuslevyllä, jolla kuullaan pianotriot sekä Fanny että Felix Mendelssohnilta. Levyn eräänä tarkoituksena on antaa kuulijalle eväät patriarkaatin saneleman kaanonin uudelleenarvioimiseen, mutta eväitä mutustellessa huomio kiinnittyy etenkin vuoden 1828 wieniläiseen Böhm-flyygeliin.

 • Pianotriolla Vasksin musiikki viiltää terävämmin

  Levyarvostelu

  Peteris Vasks on Latvian ja varmasti myös levy-yhtiö Ondinen soitetuin nykysäveltäjä. Vasksin mystisen minimalismin sointuisa pehmeys sopii suuren yleisön makuun, mutta sen kovasta ytimestä löytyy materialismin ja henkisen tyhjyyden kritiikkiä. Uudella levyllä Vasksin musiikkia soittaa pianotrio Palladio, ja karuudellaan kokoonpano varmistaa, ettei Vasksin ydin peity höttöisten sointikenttien alle.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua