Hyppää pääsisältöön

Pehr Henrik Nordgren elegisenä

Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin, Juha Kankaan ja levy-yhtiö Alban suhde Pehr Henrik Nordgrenin musiikkiin on entisestään tiivistynyt sen jälkeen kun säveltäjä kuoli vuosikymmen sitten. Ryhmän uuden Nordgren-levyn otsikko "Suomalainen elegia" osuu kohdalleen - Nordgrenin tummasävyisessä ja raskaassa tuotannossa neljäs viulukonsertto, käyrätorvikonsertto ja orkesterifantasia Kallioon piirretty edustavat elegisempää ja lyyrisempää melankoliaa.

A Finnish Elegy / Nordgren
A Finnish Elegy / Nordgren Uudet levyt

Neljännen viulukonserton sijoittaminen levyn alkuun on hyvä taktinen veto - kuulijalla on vielä voimia seurata kaoottisen villiä ja ahdistavaa prosessia, joka onneksi vie kohti katarsista ja toivonpilkahdusta. Solisti Jari Valo joutuu aluksi paahtamaan kromaattisia pariääniä sointinsa ja tekniikkansa äärirajoilla, mutta saa orkesterilta jykevää tukea. Loppuvaiheen runollisen melodiikan Valo lataa täyteen kuulijallekin välittyvää melankoliaa hyvin yksinkertaisilla keinoilla, joista tärkein lienee säveltäjän tunteminen ja kunnioittaminen.

Seuraava teos, Kaustisen kansantaiteenkeskuksen vihkiäisiin sävelletty Kallioon piirretty vakuuttaa minut taas kerran siitä, että Nordgrenia kannattaa kuunnella, vaikka se välillä käy voimille. Plastisesti muotoiltu, kansanmusiikkiin vilpittömästi ja tyylikkäästi viittaileva, tunneavaruudeltaan laaja ja jousitekstuureiltaan monipuolinen kappale innoittaa Juha Kankaan orkestereineen hallittuun ja äärimmäisen värikkääseen tulkintaan.

Jousiorkesterisoinnin mestarillinen hallinta leimaa myös levyn päätösteosta, käyrätorvikonserttoa. Nordgren käyttää käyrätorvea hyvin ymmärtäväisesti, ja solisti Jukka Harju tuntuu nauttivan henkevästä ja lohdullisesta vuoropuhelusta jousiorkesterin kanssa. Kappaleessa on niin paljon siniseksi sävyttyvää syyskauneutta, että Nordgrenin säveltäjäkuva tämänkin levyn myötä laajenee ja lavenee, ja seuraavaa levyä odottaa taas innolla. Musertavan masentavan Nordgren-metelin kestää urheammin, kun osaa jo odottaa myös niitä melankolisen kauneuden hetkiä.

"A Finnish Elegy". Pehr Henrik Nordgren: Viulukonsertto nro 4; Kallioon piirretty; Konsertto käyrätorvelle ja jousille. - Jari Valo, viulu, ja Jukka Harju, käyrätorvi, sekä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri/Juha Kangas. (Alba, ABCD 425)

Kuuntele Uudet levyt 9.10.2018, toimittajana Kare Eskola.

 • Yle Klassisessa yli 40 konserttia BBC Proms -festivaalilta

  Maailman mittavin klassisen musiikin festivaali

  Maailman mittavin klassisen musiikin festivaali BBC Proms viettää tänä vuonna 125-vuotisjuhlaansa. Samalla promien perustajan Sir Henry Woodin syntymästä on kulunut 150 vuotta. BBC Proms 2019 on juhlavuonna konserttitarjonnaltaan ylenpalttisen runsas. Esiintyjinä maailman huippuorkestereita, artisteja ja kapellimestareita sekä runsaasti uusia tuttavuuksia.

 • Gabriellin soolosellomusiikista uutta suuntaa myös Bachiin

  Levyarvostelu

  Kokenut italialainen barokkisellisti Mauro Valli on työstänyt Bachin soolosellosarjoja koko ikänsä, mutta hänen uuden kolmois-CD:nsä tuoreus ei perustu tulkinnalle vaan ohjelmistolle. Valli rinnastaa Domenico Gabriellin oikukkaat eteläeurooppalaiset ricercaret Bachin linjakkaisiin, saksalaisiin soolosellosarjoihin, ja tulos on monestakin syystä enemmän kuin osiensa summa.

 • Kati Raitisen sellossa syvyyttä ja sävyjä

  Levyarvostelu

  Sellisti Kati Raitista ei Suomessa tunneta kovin hyvin, koska hänellä on kiire olla Ruotsin paras sellisti. Raitinen soittaa Tukholman kuninkaallisen oopperan orkesterin soolosellistinä, kerää palkintoja ZilliacusPerssonRaitinen-triossa, levyttää, konsertoi ja heittäytyy välillä moderniin näyttämömusiikkiin. Raitisen uusi soololevy sisältää oudon valikoiman uutta sellomusiikkia, mutta hänen eleettömän koskettava, tummasävyinen soittonsa yhdistää kokonaisuuden vaikuttavaksi.

 • Meta4 löytää ECM-soinnin

  Levyarvostelu

  Johannes Brahmsin myöhäinen klarinettituotanto on pelkkää herkkyyttä ja melankoliaa ilman huippukohtia, ja sopii siksi levy-yhtiö ECM:n harmaasävyiseen katalogiin. Samaa voi sanoa kuulassointisesta klarinetisti Reto Bieristä, mutta kuinka joukkoon sopeutuu suomalainen Meta4-kvartetti, jonka tyylissä painottuu intensiteetti ja romantiikka?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua