Hyppää pääsisältöön

Punkrockin pioneeri Pelle Miljoona – koottuja live-esiintymisiä, musiikkivideoita ja haastatteluja

Pelle Miljoona (oikealta nimeltään Petri Samuli Tiili) on niittänyt mainetta 1970-luvulta alkaneen muusikon uran lisäksi kirjailijana ja runoilijana. Miljoona on tunnettu useista kokoonpanoistaan, joissa hän on säveltänyt, sanoittanut, laulanut sekä soittanut rumpuja, kitaraa ja huuliharppua. Hän on koulutukseltaan peruskoulunopettaja. Elävä arkisto kokosi yhteen Pelle Miljoonan haastatteluja, esiintymisiä ja musiikkivideoita vuosien varrelta.

Haminassa vuonna 1955 syntynyt ja "onnellisissa ympyröissä" lapsuutensa ja nuoruutensa asunut Petri Tiili tykästyi jo varhain rock-musiikkiin. Hän kuunteli muun muassa Beatlesia, kuten kaikilla oli tapana.

Naapurissa asui poika, jota kutsuttiin Lipokkaaksi. Tämän kellarissa pojat rakentelivat puulevystä kitaroita ja peltipurkeista rumpuja. Itse tehdyt välineet saivat väistyä oikeiden soittimien tieltä, kun Tiili oli 12-vuotias.

1970-luvun alussa hevimusiikin valloittaessa maailmaa, Tiili menetti kuitenkin mielenkiintonsa musiikkiin. “Se oli sellaista kuollutta aikaa. En mä päässyt ollenkaan mukaan hevimusaan”, hän pohti 1984 julkaistussa Ylen haastattelussa.

1970-luvun puolissavälin Tiili löysi elämäänsä joogan ja meditoinnin. Mies kertoo jumiutuneensa mietiskelyyn täysin ja sitä jatkui parisen vuotta. Saksassa erään joogaseminaarin yhteydessä Tiili kuitenkin tajusi haluavansa jotain muuta. Sisäisen rauhan sijaan sydämen täytti punk ja loppu on osa suomalaista kulttuurihistoriaa.

Tiilin tunnetuimmat kokoonpanot ovat olleet Pelle Miljoona & N.U.S, Pelle Miljoona & 1980 sekä Pelle Miljoona Oy. Näiden yhtyeiden tuotannosta on syntynyt vuosien varrella useampia hittejä, jotka vielä tänäänkin soivat radioissa ja levylautasilla.

Pelle Miljoona & N.U.S

Sanoin, että nyt tehdään niin, että perustetaan punk-bändi. Mun nimi on Pelle Miljoona ja sä et oo enää Pasi, vaan Bastard.― Pelle Miljoonan taikasanat Pasi Huopalaiselle, jonka jälkeen perustettiin N.U.S-kokoonpano.

Pelle Miljoona & N.U.S oli miehen ensimmäinen levyttänyt yhtye ja se nousi heti suomalaisen punk-kansan tietoisuuteen. 1970-luvun laman kautta syntynyt nuorisotyöttömyys kukoisti ja monet kokivat miehen sanoitusten olevan heidän arkipäivää.

Pelle Miljoona & N.U.S oli avainasemassa suomipunkin nousussa yhtyeen lyhyestä iästään huolimatta. Monet Love Recordsille levytetyt kappaleet nousivat vaihtoehtokulttuurin ääniksi ja saivat aikaan varsinkin nuorisossa uudenlaista säpinää.

Pelle Miljoona & 1980

Seuraava Pelle Miljoonan suurta suosiota niittänyt yhtye oli Pelle Miljoona & 1980. Bändi levytti vuonna 1979 ikonisen jättihitin Tahdon rakastella sinua, jonka lauluosuuksista vastaa Tumppi Varonen. Yhtye oli aktiivinen vuosina 1978–1979 ja se teki comebackin vuonna 2004.

Pelle Miljoona & 1980 jatkoi tuttua yhteiskuntakriittistä linjaa, joka sai liikkeelle suuria määriä nuoria. Keikkapaikat täyttyivät ääriään myöten ja yleisö koki musiikin arvomaailman omakseen.

Toisaalta kaikille punkin suoraviivaisuus ei toiminut. Hetkittäin keikkapaikoilla yleisö käyttäytyi jopa aggressiivisesti yhtyettä kohtaan. Lavalle saattoi lennellä kananmunia ja väkivallan uhka oli läsnä.

"Tietty ryhmä nuorista ei kestä kuulla totuuden sanaa", Pelle uhosi Ylen radiohaastattelussa vuonna 1979.

Edistyksen puolesta ja taantumusta vastaan.― Pelle Miljoona haastattelussa vuonna 1979.

Pelle Miljoona Oy

Pelle Miljoona Oy levytti kolme albumia ja muutaman singlen vuosina 1979–1983. Yhtyeen kenties suurimmaksi hitiksi nousi Moottoritie on kuuma, joka voitti Helsingin Sanomien kesällä 2007 järjestämän Rakkaimmat rokit -äänestyksen. Moottoritien romanttinen irtiotto erottui suoraviivaisesta kolmen soinnun peruspunkista tehden itsestään hitin myös punkkareiden ulkopuolella.

Pelle Miljoona Oy on tehnyt yhtyeen kuoppaamisen jälkeen muutamia esiintymisiä eri kokoonpanoin. Vuonna 2018 yhtye palasi alkuperäisellä rivistöllä kiertueelle sekä julkaisi 38 vuoden tauon jälkeen uutta musiikkia.

Pelle Miljoona on tunnettu ihmisoikeuksien puolustaja ja A-studion haastattelussa 1980 hän kertoi yhtyeensä lähestyvän asioihin humanitäärisesti. Samaisessa haastattelussa Pelle avaa suhdettaan politiikkaan – mies kun usein liitettiin vahvasti politiikkaan yhteiskunnallisisten sanoitustensa ansiosta.

"Henkilönä olen täysin epäpoliittinen. Suorastaan vihaan politiikkaa. Mun mielestä se on naurettavan lapsellista touhua. Se on sellaista virkamiesten hommia, ei se kuulu mulle. Mä en ole missään, en sijoitu minnekään", Pelle Miljoona toteaa miettelijäänä.


Mun persoona on saanut sellaisen tietynlaisen profeetan, opettajan ja saarnamiehen roolin ja mä en koe olevani mitään sellaista ja se häiritsee.― Pelle Miljoona vuonna 1984.

Pelle Miljoona & Rockers

Pelle Miljoonan pitkäikäisin yhtye on Pelle Miljoona & Rockers joka oli toiminnassa 1992–2007. Sen kokoonpano vaihteli vuosien varrella, mutta suurin muutos astui voimaan vuonna 2000, kun legendaarinen Tumppi Varonen jätti yhtyeen Tatu Mannbergin kanssa.

Ensimmäisiä vuosia Pelle Miljoonan musiikki painottui punkkiin vahvoine aatteineen. Sittemmin hän on tuonut esille myös seesteisempää puoltaan ja tehnyt niin folk- kuin reggaevaikutteista musiikkia. Kuulijat ovat saaneet nauttia myös perinteisemmästä rockista jo vuosien ajan.

Vaikka musiikilliset tyylit ovat vaihdelleet vuosien varrella, on kirjailija-muusikko säilyttänyt kappaleissaan yhteiskuntaa havainnoivan otteen ja omiin arvoihin perustuvan lyriikan.

Kaikilla ihmisillä on oikeus ja vapaus elää tällä planeetalla. Elämää pitäisi kunnioittaa.

Pelle Miljoona on saanut tunnustusta urastaan vuonna 2015 Juha Vainio -sanoituspalkinnon myötä. Hänestä on tehty myös patsas kotikaupunkiinsa Haminaan. Porin kaupunki on nimennyt erään kadun Pelle Miljoonantieksi.

Pelle Miljoonan yhtyeet:

Jasmine (1976–77)
Pelle Miljoona & N.U.S. (1977–78)
Pelle Miljoona (1978, 1983, 1986, 1989–90, 1991–92)
Pelle Miljoona & 1978 (Pohjalla-kiertue syksyllä 1978)
Pelle Miljoona & 1980 (1979)
Pelle Miljoona Oy (12/1979–05/1983, 02/2011–08/2011)
Pelle Miljoona & Avoimet Ovet (loppuvuosi 1980)
Miljoonaliiga (1985)
Pelle Miljoona & Linnunlaulu (1986–89)
Rockers (1992)
Pelle Miljoona & Rockers (1993–2007)
Pelle Miljoona & Ylivoima (2002)
Suspenders (2006–)
Pelle Miljoona Unabomber! (2007–2010)
Pelle Miljoona United (2010–)
Pelle Miljoona Acoustokarhut (2010–)
Pelle Miljoona & Haminan Akustiikka (2018–)

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Studio Julmahuvin Lasi vie syvempiin varjoihin

  KGB-veteraanin odysseia ydinsodan jälkeisessä Moskovasssa

  Illan elokuva Lasi on vauhdikas neuvostoliittolaisjännäri entisen KGB-agentin, Mihail Gulashnikovin, odysseiasta ydinsodan jälkeisessä Moskovassa.

 • Studio Julmahuvin moraalisesti arveluttava Hittikimara

  Mainos, jonka esittämisen Jeesuksen Ryhti ry halusi estää

  Missä olit, kun kuulit ensi kertaa tämän klassikon? Entä minkä vuoden listaykkösenä killui tämä lyömätön superhitti? Tilaa heti ja kodissasi soi Hittikimara: ikimuistettavimmat kappaleesi vuosien takaa.

 • Nakkipiirakkaa vai poron peräsuolta? – Testaa, oletko kokkina kuin Jaakko Kolmonen vai Makupalojen parivaljakko!

  Testaa, minkälainen kokki olet.

  Oletko tavallinen kotikokki vai etsitkö jatkuvasi uusia ruokalajeja ja tapoja laittaa ruokaa? Pidätkö ruoanlaitossa tärkeämpänä rentoa meininkiä vai onko terveellisyys kaiken A ja O? Valitse kysymyksistä itseäsi kuvaavin vaihtoehto ja näet, oletko kuin Makupalojen Timo ja Janne, peruskokki vai peräti Jaakko Kolmonen! Nappaa alta reseptit!

 • Andy McCoy kovat piipussa

  Kitaramestari tarinoi leikkaamattomasti vuonna 1995.

  Heli Nevakare jututti huhtikuisessa Helsingissä 1995 Andy McCoyta ja tämän Live Ammo -yhtyettä. Maestron suu käy sujuvasti kolmella kielellä, ja tarinaa tulee heroiininitkuissa soitetusta keikasta rahanahneeseen Mick Jaggeriin. Leikkaamaton haastattelu on lähes kokonaan ennenjulkaisematonta materiaalia.

 • Helei, suomalainen mytologia puri! Hiisivuoressa tavalliset ihmiset muuttuivat näkymättömiksi

  Hui Hai Hiiden kaikki jaksot ovat nyt Areenassa.

  Pienet, jännityksestä hikiset kädet puristivat Hiisivuoren keiju Bereniken kättä, kun lapsisankarit ratkoivat seikkailun arvoituksia. Berenike eli ohjelman käsikirjoittaja Anu Tuomi-Nikula tiesi, että sadun taika oli saavutettu, kun ohjelman muut tekijät muuttuivat lasten silmissä näkymättömiksi ja he näkivät vain Hiisivuoren maailman.

 • Pekka Töpöhännän kadonnut Radiolähetys ja särähtävät neekerikissat

  Pellonpään ja Väänäsen luenta jälleen kokonaisena Areenassa

  Matti Pellonpään ja Kari Väänäsen lastenkirjaluennat Radiomafialle ovat silkkaa kulttikamaa. Veikkoset elävöittivät Nalle Puhin ja Pekka Töpöhännän seikkailut omaan jäljittelemättömään tyyliinsä. Kuulijalle Töpöhännän Amerikan-seikkailun luennasta kuitenkin särähtää korvaan halventava neekerikissa-sana ja sen käyttö. Samaisesta luennasta myös katosi yksi jakso, joka kuullaan nyt ensimmäistä kertaa ensilähetyksensä jälkeen.

 • Kaipaus pukeutuu sanoiksi: Venny ja muut rakkaustarinat nyt Areenassa

  Lokakuu tuo Areenaan rakkautta ja luomisentuskaa.

  "Minä uskon, että toisilleen määrätyt ovat toistensa luona jo ennen kuin kohtaavat", lausui Juhani Aho (Ville Virtanen) rakastetulleen Venny Soldanille (Sara Paavolainen). Nyt Areenaan julkaistavissa ohjelmissa kerrotaan Juhani Ahon ja Venny Soldanin, Eino Leinon ja L. Onervan, Aino ja Oskar Kallaksen sekä muiden vahvojen, mutta eripuraisten pariskuntien tarinat.

 • Miksi vanhempi surmaa lapsensa?

  2003–2014 Suomessa surmattiin 74 lasta vanhemman toimesta.

  Vuosina 2003–2014 Suomessa tehtiin 74 lapsisurmaa, jossa tekijänä oli oma vanhempi. Silminnäkijän dokumentissa syvennytään tekojen taustoihin ja pohditaan, olisivatko kuolemat olleet estettävissä.

 • Radioteatterin Nummisuutareissa Leo Jokela on Esko ja totta vie tyhmä

  Kansalliskomediamme kuunnelmaversio vuodelta 1965.

  Aleksis Kivi julkaisi Nummisuutarit vuonna 1864 pienenä omakustanteena. Näytelmä voitti seuraavana vuonna Suomen senaatin rahoittaman kirjoituskilpailun. Komedian kantaesitys käynnistyi kymmenen vuotta myöhemmin Oulussa. Kansalliskomediamme satavuotisuutta muistettiin Yleisradion Radioteatterissa kuunnelmalla vuonna 1965. Nummisuutarit on pysyvästi kuunneltavissa Areenassa.

 • Punkrockin pioneeri Pelle Miljoona – koottuja live-esiintymisiä, musiikkivideoita ja haastatteluja

  Pelle Miljoona oli suomalaisen punkin ääni 70-luvun lopulla.

  Pelle Miljoona (oikealta nimeltään Petri Samuli Tiili) on niittänyt mainetta 1970-luvulta alkaneen muusikon uran lisäksi kirjailijana ja runoilijana. Miljoona on tunnettu useista kokoonpanoistaan, joissa hän on säveltänyt, sanoittanut, laulanut sekä soittanut rumpuja, kitaraa ja huuliharppua. Hän on koulutukseltaan peruskoulunopettaja.

 • Opri on inhimillisyyden ja sydämen lämmön ylistysnäytelmä

  Opri-kuunnelman ensilähetys oli vuonna 1954.

  Kirjailija Kyllikki Mäntylän vuonna 1953 ilmestynyt elämänmakuinen teos Opri sovitettiin kuunnelmaksi Radioteatteriin vuonna 1954. Koskettavan näytelmän on sanottu kohentaneen aikoinaan huomaamattomasti kunnalliskotien huonoa mainetta ja vähentäneen ennakkoluuloja niitä kohtaan.