Hyppää pääsisältöön

Punkrockin pioneeri Pelle Miljoona – koottuja live-esiintymisiä, musiikkivideoita ja haastatteluja

Pelle Miljoona (oikealta nimeltään Petri Samuli Tiili) on niittänyt mainetta 1970-luvulta alkaneen muusikon uran lisäksi kirjailijana ja runoilijana. Miljoona on tunnettu useista kokoonpanoistaan, joissa hän on säveltänyt, sanoittanut, laulanut sekä soittanut rumpuja, kitaraa ja huuliharppua. Hän on koulutukseltaan peruskoulunopettaja. Elävä arkisto kokosi yhteen Pelle Miljoonan haastatteluja, esiintymisiä ja musiikkivideoita vuosien varrelta.

Haminassa vuonna 1955 syntynyt ja "onnellisissa ympyröissä" lapsuutensa ja nuoruutensa asunut Petri Tiili tykästyi jo varhain rock-musiikkiin. Hän kuunteli muun muassa Beatlesia, kuten kaikilla oli tapana.

Naapurissa asui poika, jota kutsuttiin Lipokkaaksi. Tämän kellarissa pojat rakentelivat puulevystä kitaroita ja peltipurkeista rumpuja. Itse tehdyt välineet saivat väistyä oikeiden soittimien tieltä, kun Tiili oli 12-vuotias.

1970-luvun alussa hevimusiikin valloittaessa maailmaa, Tiili menetti kuitenkin mielenkiintonsa musiikkiin. “Se oli sellaista kuollutta aikaa. En mä päässyt ollenkaan mukaan hevimusaan”, hän pohti 1984 julkaistussa Ylen haastattelussa.

1970-luvun puolissavälin Tiili löysi elämäänsä joogan ja meditoinnin. Mies kertoo jumiutuneensa mietiskelyyn täysin ja sitä jatkui parisen vuotta. Saksassa erään joogaseminaarin yhteydessä Tiili kuitenkin tajusi haluavansa jotain muuta. Sisäisen rauhan sijaan sydämen täytti punk ja loppu on osa suomalaista kulttuurihistoriaa.

Tiilin tunnetuimmat kokoonpanot ovat olleet Pelle Miljoona & N.U.S, Pelle Miljoona & 1980 sekä Pelle Miljoona Oy. Näiden yhtyeiden tuotannosta on syntynyt vuosien varrella useampia hittejä, jotka vielä tänäänkin soivat radioissa ja levylautasilla.

Pelle Miljoona & N.U.S

Sanoin, että nyt tehdään niin, että perustetaan punk-bändi. Mun nimi on Pelle Miljoona ja sä et oo enää Pasi, vaan Bastard.― Pelle Miljoonan taikasanat Pasi Huopalaiselle, jonka jälkeen perustettiin N.U.S-kokoonpano.

Pelle Miljoona & N.U.S oli miehen ensimmäinen levyttänyt yhtye ja se nousi heti suomalaisen punk-kansan tietoisuuteen. 1970-luvun laman kautta syntynyt nuorisotyöttömyys kukoisti ja monet kokivat miehen sanoitusten olevan heidän arkipäivää.

Pelle Miljoona & N.U.S oli avainasemassa suomipunkin nousussa yhtyeen lyhyestä iästään huolimatta. Monet Love Recordsille levytetyt kappaleet nousivat vaihtoehtokulttuurin ääniksi ja saivat aikaan varsinkin nuorisossa uudenlaista säpinää.

Pelle Miljoona & 1980

Seuraava Pelle Miljoonan suurta suosiota niittänyt yhtye oli Pelle Miljoona & 1980. Bändi levytti vuonna 1979 ikonisen jättihitin Tahdon rakastella sinua, jonka lauluosuuksista vastaa Tumppi Varonen. Yhtye oli aktiivinen vuosina 1978–1979 ja se teki comebackin vuonna 2004.

Pelle Miljoona & 1980 jatkoi tuttua yhteiskuntakriittistä linjaa, joka sai liikkeelle suuria määriä nuoria. Keikkapaikat täyttyivät ääriään myöten ja yleisö koki musiikin arvomaailman omakseen.

Toisaalta kaikille punkin suoraviivaisuus ei toiminut. Hetkittäin keikkapaikoilla yleisö käyttäytyi jopa aggressiivisesti yhtyettä kohtaan. Lavalle saattoi lennellä kananmunia ja väkivallan uhka oli läsnä.

"Tietty ryhmä nuorista ei kestä kuulla totuuden sanaa", Pelle uhosi Ylen radiohaastattelussa vuonna 1979.

Edistyksen puolesta ja taantumusta vastaan.― Pelle Miljoona haastattelussa vuonna 1979.

Pelle Miljoona Oy

Pelle Miljoona Oy levytti kolme albumia ja muutaman singlen vuosina 1979–1983. Yhtyeen kenties suurimmaksi hitiksi nousi Moottoritie on kuuma, joka voitti Helsingin Sanomien kesällä 2007 järjestämän Rakkaimmat rokit -äänestyksen. Moottoritien romanttinen irtiotto erottui suoraviivaisesta kolmen soinnun peruspunkista tehden itsestään hitin myös punkkareiden ulkopuolella.

Pelle Miljoona Oy on tehnyt yhtyeen kuoppaamisen jälkeen muutamia esiintymisiä eri kokoonpanoin. Vuonna 2018 yhtye palasi alkuperäisellä rivistöllä kiertueelle sekä julkaisi 38 vuoden tauon jälkeen uutta musiikkia.

Pelle Miljoona on tunnettu ihmisoikeuksien puolustaja ja A-studion haastattelussa 1980 hän kertoi yhtyeensä lähestyvän asioihin humanitäärisesti. Samaisessa haastattelussa Pelle avaa suhdettaan politiikkaan – mies kun usein liitettiin vahvasti politiikkaan yhteiskunnallisisten sanoitustensa ansiosta.

"Henkilönä olen täysin epäpoliittinen. Suorastaan vihaan politiikkaa. Mun mielestä se on naurettavan lapsellista touhua. Se on sellaista virkamiesten hommia, ei se kuulu mulle. Mä en ole missään, en sijoitu minnekään", Pelle Miljoona toteaa miettelijäänä.


Mun persoona on saanut sellaisen tietynlaisen profeetan, opettajan ja saarnamiehen roolin ja mä en koe olevani mitään sellaista ja se häiritsee.― Pelle Miljoona vuonna 1984.

Pelle Miljoona & Rockers

Pelle Miljoonan pitkäikäisin yhtye on Pelle Miljoona & Rockers joka oli toiminnassa 1992–2007. Sen kokoonpano vaihteli vuosien varrella, mutta suurin muutos astui voimaan vuonna 2000, kun legendaarinen Tumppi Varonen jätti yhtyeen Tatu Mannbergin kanssa.

Ensimmäisiä vuosia Pelle Miljoonan musiikki painottui punkkiin vahvoine aatteineen. Sittemmin hän on tuonut esille myös seesteisempää puoltaan ja tehnyt niin folk- kuin reggaevaikutteista musiikkia. Kuulijat ovat saaneet nauttia myös perinteisemmästä rockista jo vuosien ajan.

Vaikka musiikilliset tyylit ovat vaihdelleet vuosien varrella, on kirjailija-muusikko säilyttänyt kappaleissaan yhteiskuntaa havainnoivan otteen ja omiin arvoihin perustuvan lyriikan.

Kaikilla ihmisillä on oikeus ja vapaus elää tällä planeetalla. Elämää pitäisi kunnioittaa.

Pelle Miljoona on saanut tunnustusta urastaan vuonna 2015 Juha Vainio -sanoituspalkinnon myötä. Hänestä on tehty myös patsas kotikaupunkiinsa Haminaan. Porin kaupunki on nimennyt erään kadun Pelle Miljoonantieksi.

Pelle Miljoonan yhtyeet:

Jasmine (1976–77)
Pelle Miljoona & N.U.S. (1977–78)
Pelle Miljoona (1978, 1983, 1986, 1989–90, 1991–92)
Pelle Miljoona & 1978 (Pohjalla-kiertue syksyllä 1978)
Pelle Miljoona & 1980 (1979)
Pelle Miljoona Oy (12/1979–05/1983, 02/2011–08/2011)
Pelle Miljoona & Avoimet Ovet (loppuvuosi 1980)
Miljoonaliiga (1985)
Pelle Miljoona & Linnunlaulu (1986–89)
Rockers (1992)
Pelle Miljoona & Rockers (1993–2007)
Pelle Miljoona & Ylivoima (2002)
Suspenders (2006–)
Pelle Miljoona Unabomber! (2007–2010)
Pelle Miljoona United (2010–)
Pelle Miljoona Acoustokarhut (2010–)
Pelle Miljoona & Haminan Akustiikka (2018–)

Kommentit
 • Toini Vuoriston mittava käsikirjoitusura alkoi iltasaduista

  Vuoristo muistetaan ennen kaikkea Noita Nokinenästä.

  Kotiäiti, satukirjailija, käsikirjoittaja ja radiotoimittaja Toini Vuoriston (1919–2013) tunnetuin luomus on pippurinen Noita Nokinenä -hahmo. Radion lisäksi myös television puolella kunnostautunut käsikirjoittaja oli luomassa 1970-luvun muistetuimpia perhesarjoja.

 • Joulupuu on varastettu, poliisit on ovella – vai miten se meni? Testaa, tunnetko joululauluklassikot!

  Osaatko jouluiset hitit ja laulut sanasta sanaan?

  Joululaulut – nuo ihanaiset korvamadot kaikuvat jälleen kodeissa ja kaupoissa. Joululauluilta tuskin kukaan on elämänsä aikana välttynyt, mutta osaatko Sinä ne sanasta sanaan? Valitse mielestäsi sopivin vaihtoehto täyttämään tyhjä kohta ja testaa, oletko joululaulujen lyriikkamestari! Testin jälkeen voit virittäytyä joulutunnelmaan alta löytyvien videoiden myötä.

 • Klip-klop, klip-klop – Histamiinin joulukalenteri on pop!

  Histamiinin joulukalenteri julkaistiin vuonna 1980.

  Histamiinin joulukalenteri (1980) kertoo Histamiini-hevosen, tallitonttu Rämäkän ja noitaneiti Anelma Unelman joulunodotuksesta. Joulukuu ei ole tälle porukalle se kaikista helpoin – hurrikaani on vienyt Anelma Unelman kodin ja hänen lentopannunsa on epäkunnossa. Entä minne valo katoaa ja miten ihmeessä Rämäkkä saisi muistinsa takaisin?

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Toini Vuoriston mittava käsikirjoitusura alkoi iltasaduista

  Vuoristo muistetaan ennen kaikkea Noita Nokinenästä.

  Kotiäiti, satukirjailija, käsikirjoittaja ja radiotoimittaja Toini Vuoriston (1919–2013) tunnetuin luomus on pippurinen Noita Nokinenä -hahmo. Radion lisäksi myös television puolella kunnostautunut käsikirjoittaja oli luomassa 1970-luvun muistetuimpia perhesarjoja.

 • Joulupuu on varastettu, poliisit on ovella – vai miten se meni? Testaa, tunnetko joululauluklassikot!

  Osaatko jouluiset hitit ja laulut sanasta sanaan?

  Joululaulut – nuo ihanaiset korvamadot kaikuvat jälleen kodeissa ja kaupoissa. Joululauluilta tuskin kukaan on elämänsä aikana välttynyt, mutta osaatko Sinä ne sanasta sanaan? Valitse mielestäsi sopivin vaihtoehto täyttämään tyhjä kohta ja testaa, oletko joululaulujen lyriikkamestari! Testin jälkeen voit virittäytyä joulutunnelmaan alta löytyvien videoiden myötä.

 • Klip-klop, klip-klop – Histamiinin joulukalenteri on pop!

  Histamiinin joulukalenteri julkaistiin vuonna 1980.

  Histamiinin joulukalenteri (1980) kertoo Histamiini-hevosen, tallitonttu Rämäkän ja noitaneiti Anelma Unelman joulunodotuksesta. Joulukuu ei ole tälle porukalle se kaikista helpoin – hurrikaani on vienyt Anelma Unelman kodin ja hänen lentopannunsa on epäkunnossa. Entä minne valo katoaa ja miten ihmeessä Rämäkkä saisi muistinsa takaisin?

 • Testaa tietämyksesi Linnan juhlista pintaa syvemmältä

  Oletko Linnan juhlien konkari vai untuvikko?

  Itsenäisyyspäivän juhlaperinne alkoi vuonna 1919 ja tie miljoonien tv-katsojien seuraamaksi kättelyohjelmaksi on ollut monivaiheinen. Mitä ensimmäisellä itsenäisyyspäivän vastaanotolla tapahtui, milloin juhlat peruttiin laman vuoksi ja kuka oli ensimmäinen rokkari Linnassa?

 • Pentti Linkola ja puoli vuosisataa radikaalia sanomaa luonnon puolesta

  Pentti Linkola havahtui luonnon tilaan jo 1950-luvulla.

  Syväekologi Pentti Linkolaa on usein nimitetty Suomen sitkeimmäksi ellei peräti ainoaksi todelliseksi toisinajattelijaksi. Tähän artikkeliin on koottu haastatteluja ja dokumentteja hänen ajattelustaan 50 vuoden ajalta ajalta. Sen ydinsanoma ei ole muuttunut: ihminen ajaa maapalloa kohti katastrofia ja loppumme on lähellä. Ilmastonmuutos on herättänyt monet miettimään tarkemmin hänen viestiään, joka ei ole kevyt eikä mukava, mutta järkyttävällä tavalla ajattomaksi osoittautunut.

 • Lied-guru Gerald Mooresta tuli myös hyvä ystävä – pianisti Meri Louhos muistelee

  Mooren kurssi Helsingissä johti Merin juontajaksi Yleen.

  Nimetön ja näkymätön vaalea pianisti oli hankkinut laajan säestysrepertuaarin, kun lehti-ilmoituksessa haettiin osallistujia kuuluisan Gerald Mooren lied-kurssille Tukholmaan. Helsingin kurssi 1968 oli kohtalokas. Se johti Meri Louhoksen radiotyöhön ja Sävel on vapaa -ohjelman suosikkijuontajaksi. Meri kertoo Gerald Mooresta vuodesta 1963 eteenpäin.

 • Konjakkia kuolevan Aarre Merikannon kanssa – pianisti Meri Louhos muistelee

  Oppilaasta Merikannon musiikin kantaesittäjäksi.

  Innokas sivuaineiden opiskelija Meri Louhos opiskeli soinnutusta Selim Palmgrenilla ja kontrapunktia Aarre Merikannolla. Myöhemmin Meri kohtasi syöpää sairastavan Merikannon kolmannen pianokonserton kantaesityksen yhteydessä, vain kuukausia ennen säveltäjän kuolemaa 1958.

 • Veli Vänä ja Veli Peltsi satuilivat radiossa lyhyitä perinnetarinoita

  Kuulemme perinteikkäitä satuja Euroopasta ja kauempaakin.

  Ylen Ykkösellä kuultiin vuonna 1992 lyhyitä sovituksia yhdysvaltalaisen Joel Chandler Harrisin luomista eläintarinoista sekä Grimmin veljesten keräämistä kansansaduista. Mahtuipa joukkoon yksi kotimainenkin perinnetarina. Satusetinä toimivat muun muassa Nalle Puhien sekä Pekka Töpöhäntien elävöittäjinäkin kunnostautuneet Matti Pellonpää ja Kari Väänänen.

 • Tilaa tiedolle ja harrastamiselle – kirjastoissa rakennetaan demokratian kivijalkaa

  1970–1990-luvun ohjelmissa kirjasto vie tiedon valtatielle

  Kun tv-arkiston kokoelmista etsitään ohjelmia kirjastoista, ollaan todellisen metatiedon ja metatason äärellä. Elävän arkiston koosteen kirjastoissa asuu tieto ja sivistys sekä suomalaisten yhtäläinen mahdollisuus elinikäiseen oppimiseen. 1970–1990-luvun ohjelmissa kirjasto on väylä tiedon valtatielle ja kirjastoauto nopea laajakaista ennen internetin valtakautta. Kirjastossa rakentuu demokratian kivijalka, ja se on myös avoin tila ajattelulle ja harrastamiselle.

 • "So you think you can stone me and spit in my eye!" – Luuletko tuntevasi Queenin kappaleet? Testaa tietämyksesi

  Tunnetko suosikkiyhtyeen kappaleet?

  Satoja miljoonia myytyjä levyjä. Bändin jokaisen jäsenen säveltämiä listaykkösiä. Platinaa, kultaa ja korvamatoja. Brittiläinen Queen on kiistatta yksi historian suurimmista yhtyeistä. Mutta tunnetko Sinä suosikkiyhtyeen kappaleet? Elävä arkisto kokosi kolmetoista Queenin biisiä tunnistettavaksi visaiseen lyriikkatestiin.

 • "Päivät ovat yhtä pieniä kaikkialla ja niiden muoto on suppilon" – Leena Krohnin teokset sykähdyttävät myös radiossa

  Leena Krohnin radiodraamoissa kohtaavat tuttuus ja vieraus.

  Leena Krohn on raskaansarjan kirjailija, esseisti ja – asiaa selvittäneen yleisradioyhtiön mukaan – myös arvostettu ajattelija. Krohnin viiden vuosikymmenen mittaisen kirjailijanuran herkkupaloista on päästy ajoittain nauttimaan myös radioiden äärellä. Näistä neljä on nyt julkaistu uudelleenkuultavaksi Areenaan.