Hyppää pääsisältöön

Punkrockin pioneeri Pelle Miljoona – koottuja live-esiintymisiä, musiikkivideoita ja haastatteluja

Pelle Miljoona (oikealta nimeltään Petri Samuli Tiili) on niittänyt mainetta 1970-luvulta alkaneen muusikon uran lisäksi kirjailijana ja runoilijana. Miljoona on tunnettu useista kokoonpanoistaan, joissa hän on säveltänyt, sanoittanut, laulanut sekä soittanut rumpuja, kitaraa ja huuliharppua. Hän on koulutukseltaan peruskoulunopettaja. Elävä arkisto kokosi yhteen Pelle Miljoonan haastatteluja, esiintymisiä ja musiikkivideoita vuosien varrelta.

Haminassa vuonna 1955 syntynyt ja "onnellisissa ympyröissä" lapsuutensa ja nuoruutensa asunut Petri Tiili tykästyi jo varhain rock-musiikkiin. Hän kuunteli muun muassa Beatlesia, kuten kaikilla oli tapana.

Naapurissa asui poika, jota kutsuttiin Lipokkaaksi. Tämän kellarissa pojat rakentelivat puulevystä kitaroita ja peltipurkeista rumpuja. Itse tehdyt välineet saivat väistyä oikeiden soittimien tieltä, kun Tiili oli 12-vuotias.

1970-luvun alussa hevimusiikin valloittaessa maailmaa, Tiili menetti kuitenkin mielenkiintonsa musiikkiin. “Se oli sellaista kuollutta aikaa. En mä päässyt ollenkaan mukaan hevimusaan”, hän pohti 1984 julkaistussa Ylen haastattelussa.

1970-luvun puolissavälin Tiili löysi elämäänsä joogan ja meditoinnin. Mies kertoo jumiutuneensa mietiskelyyn täysin ja sitä jatkui parisen vuotta. Saksassa erään joogaseminaarin yhteydessä Tiili kuitenkin tajusi haluavansa jotain muuta. Sisäisen rauhan sijaan sydämen täytti punk ja loppu on osa suomalaista kulttuurihistoriaa.

Tiilin tunnetuimmat kokoonpanot ovat olleet Pelle Miljoona & N.U.S, Pelle Miljoona & 1980 sekä Pelle Miljoona Oy. Näiden yhtyeiden tuotannosta on syntynyt vuosien varrella useampia hittejä, jotka vielä tänäänkin soivat radioissa ja levylautasilla.

Pelle Miljoona & N.U.S

Sanoin, että nyt tehdään niin, että perustetaan punk-bändi. Mun nimi on Pelle Miljoona ja sä et oo enää Pasi, vaan Bastard.― Pelle Miljoonan taikasanat Pasi Huopalaiselle, jonka jälkeen perustettiin N.U.S-kokoonpano.

Pelle Miljoona & N.U.S oli miehen ensimmäinen levyttänyt yhtye ja se nousi heti suomalaisen punk-kansan tietoisuuteen. 1970-luvun laman kautta syntynyt nuorisotyöttömyys kukoisti ja monet kokivat miehen sanoitusten olevan heidän arkipäivää.

Pelle Miljoona & N.U.S oli avainasemassa suomipunkin nousussa yhtyeen lyhyestä iästään huolimatta. Monet Love Recordsille levytetyt kappaleet nousivat vaihtoehtokulttuurin ääniksi ja saivat aikaan varsinkin nuorisossa uudenlaista säpinää.

Pelle Miljoona & 1980

Seuraava Pelle Miljoonan suurta suosiota niittänyt yhtye oli Pelle Miljoona & 1980. Bändi levytti vuonna 1979 ikonisen jättihitin Tahdon rakastella sinua, jonka lauluosuuksista vastaa Tumppi Varonen. Yhtye oli aktiivinen vuosina 1978–1979 ja se teki comebackin vuonna 2004.

Pelle Miljoona & 1980 jatkoi tuttua yhteiskuntakriittistä linjaa, joka sai liikkeelle suuria määriä nuoria. Keikkapaikat täyttyivät ääriään myöten ja yleisö koki musiikin arvomaailman omakseen.

Toisaalta kaikille punkin suoraviivaisuus ei toiminut. Hetkittäin keikkapaikoilla yleisö käyttäytyi jopa aggressiivisesti yhtyettä kohtaan. Lavalle saattoi lennellä kananmunia ja väkivallan uhka oli läsnä.

"Tietty ryhmä nuorista ei kestä kuulla totuuden sanaa", Pelle uhosi Ylen radiohaastattelussa vuonna 1979.

Edistyksen puolesta ja taantumusta vastaan.― Pelle Miljoona haastattelussa vuonna 1979.

Pelle Miljoona Oy

Pelle Miljoona Oy levytti kolme albumia ja muutaman singlen vuosina 1979–1983. Yhtyeen kenties suurimmaksi hitiksi nousi Moottoritie on kuuma, joka voitti Helsingin Sanomien kesällä 2007 järjestämän Rakkaimmat rokit -äänestyksen. Moottoritien romanttinen irtiotto erottui suoraviivaisesta kolmen soinnun peruspunkista tehden itsestään hitin myös punkkareiden ulkopuolella.

Pelle Miljoona Oy on tehnyt yhtyeen kuoppaamisen jälkeen muutamia esiintymisiä eri kokoonpanoin. Vuonna 2018 yhtye palasi alkuperäisellä rivistöllä kiertueelle sekä julkaisi 38 vuoden tauon jälkeen uutta musiikkia.

Pelle Miljoona on tunnettu ihmisoikeuksien puolustaja ja A-studion haastattelussa 1980 hän kertoi yhtyeensä lähestyvän asioihin humanitäärisesti. Samaisessa haastattelussa Pelle avaa suhdettaan politiikkaan – mies kun usein liitettiin vahvasti politiikkaan yhteiskunnallisisten sanoitustensa ansiosta.

"Henkilönä olen täysin epäpoliittinen. Suorastaan vihaan politiikkaa. Mun mielestä se on naurettavan lapsellista touhua. Se on sellaista virkamiesten hommia, ei se kuulu mulle. Mä en ole missään, en sijoitu minnekään", Pelle Miljoona toteaa miettelijäänä.


Mun persoona on saanut sellaisen tietynlaisen profeetan, opettajan ja saarnamiehen roolin ja mä en koe olevani mitään sellaista ja se häiritsee.― Pelle Miljoona vuonna 1984.

Pelle Miljoona & Rockers

Pelle Miljoonan pitkäikäisin yhtye on Pelle Miljoona & Rockers joka oli toiminnassa 1992–2007. Sen kokoonpano vaihteli vuosien varrella, mutta suurin muutos astui voimaan vuonna 2000, kun legendaarinen Tumppi Varonen jätti yhtyeen Tatu Mannbergin kanssa.

Ensimmäisiä vuosia Pelle Miljoonan musiikki painottui punkkiin vahvoine aatteineen. Sittemmin hän on tuonut esille myös seesteisempää puoltaan ja tehnyt niin folk- kuin reggaevaikutteista musiikkia. Kuulijat ovat saaneet nauttia myös perinteisemmästä rockista jo vuosien ajan.

Vaikka musiikilliset tyylit ovat vaihdelleet vuosien varrella, on kirjailija-muusikko säilyttänyt kappaleissaan yhteiskuntaa havainnoivan otteen ja omiin arvoihin perustuvan lyriikan.

Kaikilla ihmisillä on oikeus ja vapaus elää tällä planeetalla. Elämää pitäisi kunnioittaa.

Pelle Miljoona on saanut tunnustusta urastaan vuonna 2015 Juha Vainio -sanoituspalkinnon myötä. Hänestä on tehty myös patsas kotikaupunkiinsa Haminaan. Porin kaupunki on nimennyt erään kadun Pelle Miljoonantieksi.

Pelle Miljoonan yhtyeet:

Jasmine (1976–77)
Pelle Miljoona & N.U.S. (1977–78)
Pelle Miljoona (1978, 1983, 1986, 1989–90, 1991–92)
Pelle Miljoona & 1978 (Pohjalla-kiertue syksyllä 1978)
Pelle Miljoona & 1980 (1979)
Pelle Miljoona Oy (12/1979–05/1983, 02/2011–08/2011)
Pelle Miljoona & Avoimet Ovet (loppuvuosi 1980)
Miljoonaliiga (1985)
Pelle Miljoona & Linnunlaulu (1986–89)
Rockers (1992)
Pelle Miljoona & Rockers (1993–2007)
Pelle Miljoona & Ylivoima (2002)
Suspenders (2006–)
Pelle Miljoona Unabomber! (2007–2010)
Pelle Miljoona United (2010–)
Pelle Miljoona Acoustokarhut (2010–)
Pelle Miljoona & Haminan Akustiikka (2018–)

Keskustele
 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.