Hyppää pääsisältöön

Suomalaisyrittäjä on hoitanut ihosyöpää erittäin vaarallisella mustalla salvalla – voi syövyttää reiän luuhun asti

Pohjalaisyrittäjä kertoo käyttäneensä mustaa salvaa sekä oman että toisen henkilön ihosyövän hoitoon. Salva sisältää muu muassa lumikki-kasvia ja se syövyttää syviä reikiä ihoon.

Homeopatiaa ja hopeavettä kaupan

Närpiöläinen Ann-Katrine Backman on terveysyrittäjä, joka kotisivuillaan kertoo hoitavansa asiakkaita muun muassa homeopatialla. Hän myy ES-Tech -skannerilla tehtyjä analyyseja, joiden hän kertoo havaitsevan sairauksia kehossa. Verkkokaupassa on tarjolla luontaistuotteiden ja ravintolisien rinnalla myös hopeavettä.

Backman ylläpitää suljettua Facebook-ryhmää ”Kolloidalt silver 3.0 Kolloidinen hopea”. Ryhmässä on yli 12 000 jäsentä Suomesta ja Ruotsista. Backman kirjoittaa usein syövän hoidosta ja "maagisesta" mustasta salvasta.

”Mustalla salvalla tehty hoito sattuu melkein kuin synnytys”

Backman kertoo parantaneensa oman ihosyöpänsä mustalla salvalla, joka sisältää muun muassa lumikkia (sanguinaria canadensis, englanniksi bloodroot). Hän sanoo myös hoitaneensa toisen henkilön melanoomaa – mustalla salvalla ja suurilla annoksilla hopeavettä.

Backman kertoo, että hoito mustalla salvalla sattuu paljon, ”melkein kuin synnytys”. Päivitys on saanut paljon positiivisia kommentteja ryhmän jäseniltä. Moni on kiinnostunut ja kyselee, mistä salvaa saisi ostaa. Backman jakaa amerikkalaisen verkkokaupan osoitteen muiden ryhmän jäsenten kanssa.

Backman ei kommentoinut päivitystään MOT:lle.

Syöpälääkäri kauhistui mustan salvan juotavasta muodosta

Syöpälääkäri Veera Salminen kertoo, että salva sisältää syövyttäviä ja arpeuttavia aineita.

– Toki ihon ulkoiset muutokset lähtevät pois mustalla salvalla, mutta siihen tulee alle valtava reikä. Leikkauksella ihosyöpä saadaan poistettua paljon tehokkaammin.

Backman kertoo Facebook-ryhmässä, että jotkut henkilöt ovat käyttäneet mustaa salvaa myös aivokasvainten ja rintasyövän hoitoon ja että salvasta on olemassa juotavaksi tarkoitettu muoto.

Syöpälääkäri pitelee päätään.

– Toivon todellakin, että kukaan ei sitä juo.

Sitaatti: "Toivon todella, että kukaan ei sitä juo." - Syöpälääkäri Veera Salminen
Sitaatti: "Toivon todella, että kukaan ei sitä juo." - Syöpälääkäri Veera Salminen MOT,Black salve treatment of skin cancer: a review.,annvi gardberg

Salva voi syövyttää luuhun asti ulottuvan reiän

Verkosta löytyy useita pelottavia esimerkkejä siitä, mitä mustan salvan käyttäminen voi aiheuttaa. Yhdysvaltain ihotautilääkärit varoittavat aineen käyttämisestä.

Australialainen sairaanhoitaja kuoli käytettyään mustaa salvaa munasarjassa olevan kasvaimen hoitoon. Osa salvaa käyttäneistä on joutunut turvautumaan useisiin plastiikkakirurgisiin operaatioihin, jotta sen silpomat kasvot saadaan korjattua.

Salvaa kauppaavat tahot väittävät, että salva poistaa kasvaimet luonnollisesti ja estää syövän leviämisen. Syöpälääkärit varoittavat, että musta salva syövyttää myös terveet solut ja sen käyttäminen voi aiheuttaa luuhun asti – tai jopa syvemmälle – ulottuvan reiän.

Mustan salvan aiheuttamat vauriot ovat erittäin vakavia ja rajun näköisiä. Emme suosittele kuvien katsomista herkille.

Kuvia mustan salvan syövyttämästä ihosta

Mustan salvan aiheuttamaa ihovauriota naisen nenässä.
Mustan salvan aiheuttamaa ihovauriota naisen nenässä. Kuva: kuvakaappaus sivustolta simoneobroin.com MOT,Black salve and bloodroot extract in dermatologic conditions.,annvi gardberg

Mustan salvan aiheuttamaa ihovauriota naisen nenässä.
Mustan salvan aiheuttamaa ihovauriota naisen nenässä. Kuva: kuvakaappaus sivustolta: www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/Cancer/eschar.html MOT,Black salve treatment of skin cancer: a review.,syöpä,ihosyöpä,musta salva

Mustan salvan aiheuttamaa ihovauriota naisen rinnassa.
Mustan salvan aiheuttamaa ihovauriota naisen rinnassa. Kuva: kuvakaappaus YouTubesta: youtu.be/2Km1VM1yu6A MOT,Black salve and bloodroot extract in dermatologic conditions.,annvi gardberg

Mustan salvan aiheuttamaa ihovauriota naisen kasvoissa.
Mustan salvan aiheuttamaa ihovauriota naisen kasvoissa. Kuva: kuvakaappaus sivustolta https://327561886416262761.weebly.com/my-story1.html MOT,Black salve treatment of skin cancer: a review.,syöpä,ihosyöpä,annvi gardberg

Mustaa salvaa purkissa.
Mustaa salvaa purkissa. Kuva: kuvakaappaus YouTubesta: youtu.be/c6sCaKX0niY MOT,Black salve and bloodroot extract in dermatologic conditions.,annvi gardberg

Ei terveydenhuollon ammattilainen – Valvira ei voi puuttua

Ann-Katrine Backman korostaa hoitaneensa toisen henkilön ihosyöpää mustalla salvalla ilmaiseksi. Backman ei ole laillistettu terveydenhuollon ammattilainen, joten Valvira ei voi hänen toimintaansa muutenkaan puuttua.

Backman myy kuitenkin verkkokaupassaan aprikoosinsiemeniä, hopeavettä, ravintolisä MSM:ää, maustekurkumaa, ryytineitoa ja graviolaa. Näiden hän kertoo tehoavan syöpää vastaan. Terveysruoan ja muiden elintarvikkeiden markkinointi syövän hoitoon soveltuvina on kielletty.

Mustan salvan ainesosista lumikkia ei ole EU-tasolla kielletty. Sen sijaan monessa musta salva -valmisteessa käytetty oleandriini on kielletty kosmetiikka-asetuksessa ja sinkkikloridia ei saa olla enemmän kuin yksi prosentti tuotteesta.

Kosmeettisesta valmisteesta ei saa esittää väittämiä, jotka liittyvät sairauden hoitoon.

Musta salva yllätti viranomaiset

  • Valvira kuuli syövänhoidosta mustalla salvalla Ylen toimittajalta. Valvira valvoo terveydenhuollon ammattihenkilöstöä. Jos mustaa salvaa "hoitokeinona" käyttävä henkilö ei ole sellainen, asia ei kuulu Valviralle.
  • Fimea kuuli syövänhoidosta mustalla salvalla Ylen toimittajalta. Kyseessä ei ole myyntiluvallinen lääke. Fimealla ei ole valtuuksia puuttua, jos on kyse yksityishenkilöiden välisistä keskusteluista sosiaalisessa mediassa
  • Tukes kuuli syövänhoidosta mustalla salvalla Ylen toimittajalta. Tukesille kuuluu kosmetiikkatuotteiden valvonta. Se voi kieltää lainsäädännön (tai muuten turvallisuuden) vastaisen tuotteen myynnin ja myös vaatia jakelijaa vetämään tuote pois loppukäyttäjiltä, mikäli sille löytyy Suomesta jakelija.

Toimittaja Annvi Gardberg liittyi useisiin suljettuihin Facebook-ryhmiin selvittääkseen, mistä niissä keskusteltiin. Hän käytti tekaistua nimeä.

Logot: Spotlight + MOT + Docventures
Logot: Spotlight + MOT + Docventures MOT,Docventures,spotlight

Aiheesta lisää maanantaina 15.10.2018 MOT-ohjelmassa Areenassa ja TV1:ssä. Jutun on tehnyt MOT ja Svenska Ylen Spotlight. Se on osa Docventuresin kanssa tehtyä yhteistyötä.