Hyppää pääsisältöön

Vivaldin suosikkiviulistista voisi piirtää rohkeammankin henkilökuvan

1700-luvun musiikkimetropolin Venetsian muodikkaimmat konserttielämykset tarjosi hieman yllättäen tyttöjen orpokoti Ospedale della Pieta, jonka orkesteri, kuoro ja solistit esiintyivät salaperäisesti verhon takaa jumalanpalveluksissa ja konserteissa. Instituution arvostuksesta kertoo, että Antonio Vivaldi toimi orpokodissa musiikinopettajana vuosikymmeniä ilmeisen innokkaasti. Oppilaat olivat lahjakkaita, ja lahjakkain oli Anna Maria dal Violin, joka muistetaan paitsi Vivaldin konserttojen omistuksista myös urasta solistina ja pedagogina. Barokkiviulisti Midori Seilerin uutuuslevy tekee kunniaa Anna Marian perinnölle, mutta ei ehkä tavoita hänen rohkeuttaan.

Venezia di Anna Maria
Venezia di Anna Maria Uudet levyt

Ajan tapojen takia Anna Maria dal Violin ei voinut luoda kansainvälistä soolouraa, mutta hänen rohkea viulisminsa on taltioitu aikalaiskuvauksiin ja erään käsikirjoituksen nuotinnettuihin koristeisiin. Midori Seilerin ja Concerto Kölnin tuplalevy luo Anna Mariasta kuitenkin vähemmän emansipoituneen kuvan kuin olisi ehkä ollut mahdollista. Vivaldin Anna Marialle omistamista viulukonsertoista levylle on päätynyt sieviä ja keskitempoisia yksilöitä, joiden virtuositeetti rajoittuu pariäänikulkuihin ja muutamaan luritukseen. Seilerin barokkiviulun ynisevä sointi ja oppilasmaisesti kuuluvat asemanvaihdot luovat väärän mielikuvan Anna Mariasta, eikä asiaa auta hempeän pidätellysti soittava Concerto Köln, joka on vieläpä äänitetty niin etäältä, että continuon rämpytystä tai bassolinjoja ei meinaa erottaa.

Kokonaisuus toimii parhaiten silloin, kun taivaallisen kauniiksi pelkistetyn orkesterisäestyksen ja dissonoivien soolokoristeiden väliin muodostuu tiivis jännite. Mutta rajummin rokkaavalla soitolla olisi saatu luotua jännitettä myös niistä mielikuvista, mitä kuulijoilla on orpotyttöjen musisoinnista.

"La Venezia di Anna Maria". Antonio Vivaldi: Viulukonserttoja "per Anna Maria" ym. Baldasare Galuppi: Concerto a Quattro nro 1 g-molli. Tomaso Albinoni: Concerto aCinque nro 1 B-duuri. - Midori Seiler, viulu, ja Concerto Köln. (Berlin Classics, 0301052BC)

Kuuntele Uudet levyt 9.10.2018, toimittajana Kare Eskola.

 • Kolesnikov ottaa hellän lähikontaktin Goldbergeihin

  Levyarvostelu

  Johann Sebastian Bachin Goldberg-muunnelmat, kosketinsoitinmusiikin kruununjalokivi, on vuosien saatossa kasvanut minulle läheiseksi. Tässä ohjelmassa olen esitellyt siitä kymmeniä tulkintoja, ja kaikki ne ovat avanneet teokseen uusia näköaloja. Nyt kun nuori suosikkipianistini Pavel Kolesnikov tarttui teokseen, odotukseni olivat ennätyskorkealla - ja enimmäkseen täyttyivät. Ainakin Kolesnikov tarkastelee Goldbergejä useammasta kulmasta kuin muut.

 • Yliannos hiljaista ja kaunista

  Levyarvostelu

  Brittiläisen yhtyelaulun kiiltävin kärki Voces8 on vuosien mittaan levyttänyt erittäin paljon erittäin kaunista ja hiljaista kuoromusiikkia. Kahdeksikon uusi julkaisu After Silence sisältää kuitenkin peräti tuplalevyn verran sitä itseään, mikä on haaste. Levy ei erotu kauniiden ja hiljaisten kuorolevyjen paljoudesta, eivätkä sen kappaleet erotu toisistaan. Kenties se on tarkoituskin.

 • Arttu Katajan lied ei jätä kysyttävää

  Levyarvostelu

  Baritoni Arttu Kataja tekee mitä komeinta uraa Keski-Euroopassa, kotipesänään Berliinin valtionooppera. Yleensä oopperatähtien ruuhkavuosiin ei mahdu liediä, mutta Kataja laittoi mahtumaan ja äänitti levyllisen otsikolla Serious Songs (Vakavia lauluja), pianistinaan Pauliina Tukiainen, joka myös vaikuttaa Saksassa. Levy on uskottavinta suomalaista liediä vuosikausiin, ja häkellyttävä todiste Katajan auktoriteetista.

 • Vapaasäestyskurssin yöjatkot vai ECM:ää?

  Levyarvostelu

  Levy-yhtiö ECM:n klassinen label New Series on luonut vankan brändinsä löytämällä mystisen minimalismin ja yhdistämällä perusohjelmistoa modernismiin. Usein julkaisut kuitenkin lipsahtavat kohti valkoista, melankolista taidejatsia. Niin tekee myös sellisti Anja Lechnerin ja jazz-pianisti Francois Couturier'n uutuus Lontano, joka harhailee tekotaiteellisen muniinpuhaltelun ja vakavan sielunviiltävyyden välisellä jättömaalla.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua