Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Nosteessa radio pääkuva

Ylex Nosteessa: Esittelyssä synkkää trap-musiikkia tekevä Gleu, joka on kasvanut Nirvanan, Kate Bushin ja Mac Millerin musiikin parissa

Nosteessa-artisti Gleu.
Nosteessa-artisti Gleu. Nosteessa-artisti Gleu. Nosteessa (YleX),YleX,rap

Uuden musiikin X -ohjelman Anne Lainto ja Ida Karimaa valitsevat viikoittain soittoon yhden bändin tai artistin, jolla ei ole vielä levytyssopimusta, tai jonka on sopimus pienen levy-yhtiön tai julkaisijan kanssa. Tällä viikolla vuorossa on Gleu.

Gleu tekee synkkää englanninkielistä träppiä.

Ida Karimaa ja Anne Lainto kommentoivat:

– Kotimainen räppäri Gleu on hiljalleen kasvattanut kuulijamääriään Spotifyssa eikä ihme, sillä soundi on uskottava ja osuu varmasti Soundcloudista noussutta emoträppiä diggailevien musamakuun. Suomessa on perinteisesti pidetty saavutuksena sitä, että jokin täällä tehty musiikki ei kuulosta suomalaiselta ja Gleun kohdalla näin todellakin on.

– Biisit kuulostavat ajanmukaisilta, pakottomilta, sähköisiltä ja träpähtäviltä. Gleun lakoninen ulosanti ja löysä puhelaulu vahistavat biisien synkkää maisemaa. Toivoisimme hommaan vielä ripauksen omaperäisyyttä, jotta Gleu ei jää vain rivinimeksi lukuisten parhaillaan musiikkia julkaisevien emoräppäreiden joukkoon.

Mikä sai sinut aloittamaan musiikin tekemisen?

– Olen aina ajatellut, että musiikkia olisi hauska tehdä. Se on vapauttava tunne, kun saa ilmaista itseään omalla tavalla. Ennen räppäämistä aloin tehdä biittejä hovituottajani DiPulion kanssa joskus vuonna 2015. Julkaisimme niitä Soundcloudiin nimellä Youngcoocks, ja siitä se jotenkin lähti, Gleu sanoo.

Minkälainen musiikillinen menneisyys sinulla on?

– Isäni esitteli minut kahdeksanvuotiaana Nirvanalle, Slipknotille ja Metallicalle. Äitini puolestaan kuunteli Kate Bushia, David Sylviania ja Mobya, eli olen kasvanut ihan kaikenlaisen musiikin parissa. Skeittaamisen kautta tutustuin rap-musiikkiin, kuten Three 6 Mafia, Nas ja Mac Miller.

Miten kuvailet musiikkiasi?

– Musani on yleisesti aika synkkää ja atmosfääristä. Yritämme luoda aina jonkinlaisen äänimaailman taustalle biitin lisäksi.

Mitkä ovat tähänastisen uran suurimmat saavutukset?

– Meidän biisimme Lucid Dreaming rikkoi kuukausi sitten sadantuhannen kuuntelun rajan, ja olemme siitä todella ylpeitä. Lisäksi kaksi keikkaa Venäjällä ja yksi keikka Suomessa on ollut meille iso saavutus.

Mistä sanoituksesta olet erityisen ylpeä ja miksi?

Silver-kappaleen kohta: “I’d like to go away, somewhere far away, to a place on the hills, where the stars shine bright”. Kirjoitimme kappaleen myöhään iltakymmeneltä vanhalla lukiollani frendin kanssa. Olimme lukeneet varmaan kahdeksan tuntia yhteiskuntaoppia ennen sitä.

Miten kappale syntyi?

– Pysähdyimme tuottajan luokse illalla, ja hän näytti Homecomingin beatin. Hyräilin vähän aikaa kertsin kohdalle ja keksin siihen sopivan flow’n. Loput biisistä kirjoitimme yhdessä DiPulion kanssa. Meillä oli hyvä energia äänittäessä. Se kuuluu lopputuloksessa.

Onko sinusta Nosteessa-artistiksi? Lähetä demo musatoimittajille täältä!