Hyppää pääsisältöön

Alma ei enää halua tuottaa sitä hittivarmaa elektropoppia, jota häneltä odotettiin: “Olen tehnyt paljon yhdessä Miley Cyrusin kanssa”

Alma katsoo suoraan kameraan.
Alma katsoo suoraan kameraan. Kuva: Juuli Aschan, YleX Alma

Almasta povattiin heti ensisinkustaan asti uutta suomalaisen musiikin vientivalttia. Paineet ja odotukset veivät Alman musiikkia väärään suuntaan, joten lähes valmiin debyyttilevyn työstäminen päätettiin aloittaa alusta.

– Mä koin, että en enää pystynyt tuottamaan studiossa sellaista kamaa, jota ihmiset olettivat mun tuottavan, Alma toteaa.

Alman sanojen mukaan valmiina oli useamman albumin verran musiikkia, mutta sen tyyli oli kaikkea muuta kuin sitä, mitä Alma halusi tehdä.

Paineet ja odotukset suomalaisen musiikin suurena vientitoivona olivat ajaneet hänen musiikkiaan kohti hittivarmaa elektropoppia, vaikka tänään julkaistu kitaravetoinen Cowboy edustaa selkeämmin Alman omia mieltymyksiä.

– Olen aina kaikissa haastatteluissa sanonut, että en ota niitä odotuksia harteilleni. Mutta kyllä ne varmasti ovat vaikuttaneet muhun. Nyt on ensimmäinen kerta kun teen jotain, mikä on mua.

Luottamus omaan visioon

Viimeistään alkuvuodesta julkaistava debyyttialbumi tulee olemaan Alman mukaan sataprosenttisesti sellaista kuin hän itse haluaa. Artisti kiittelee levy-yhtiönsä heittäytymistä mukaan käännökseen, vaikka se onkin tarkoittanut alkuperäisten julkaisuaikataulujen venymistä.

– Aluksi kaikkia vähän pelotti, että meillä on tässä hieno uran alku, otetaan hittibiisit hyvillä tekijöillä ja lähdetään areenakiertueelle. Onneksi olen löytänyt ympärille ihmisiä, jotka ymmärtävät mun vision ja ottavat mut tosissaan.

Alma kokee, että äidiltä opitun periksiantamattomuutensa ja oman selkeän näkemyksensä vuoksi yhteistyökumppaneiden ei ole auttanut kuin ottaa artisti tosissaan – hänen iästään ja sukupuolestaan huolimatta.

Mikäli kunnioitus ja usko Almaan puuttuu, yhteistyötä ei ole järkeä jatkaa.

– Olen joutunut kerran lähtemään sessareista, kun yksi tuottaja oli niin kamala. Olen sanonut mun managerille, että en halua tehdä hänen kanssaan duunia, Alma toteaa ja lisää olevansa onnekkaassa asemassa voidessaan itse päättää kenen kanssa haluaa työskennellä.

Alma näyttää "pirunsarvia" kameralle.
Alma ei pelkää sanoa ääneen mikäli yhteistyö tuottajan kanssa ei toimi. Alma näyttää "pirunsarvia" kameralle. Kuva: Juuli Aschan, YleX Alma

Suomalaisuus kuuluu Alman tarinoissa

Uudet kappaleet ovat syntyneet puoliksi Yhdysvalloissa, puoliksi Suomessa. Amerikka kuuluu vahvasti Bloodpopin tuottaman Cowboyn western-kitaroissa, mutta etenkin tarinoissa ja lyriikoissa suomalainen periksiantamattomuus on vahvasti läsnä.

– Kaikkihan me ollaan täällä cowboyta! Joka ikinen suomalainen pystyy ottamaan yhden uuden biisin ja ajattelemaan, että se on suoraan omasta elämästä, Alma lupailee.

Alma on ehtinyt uransa aikana vierailla monien Charli XCX:n ja Tove Lon kaltaisten nuorten ja mielenkiintoisten artistien kappaleilla, ja hänen omilla biiseillään ovat puolestaan vierailleet esimerkiksi , Tove Styrke ja Kiiara. Phases-kappaleella kuullaan myös amerikkalaista rap-tähti French Montanaa.

Oma lukunsa ovat Alman vierailut eri tuottajien ja DJ:den kappaleilla: Felix Jaehnin kanssa tehty Bonfire on yksi ensimmäisiä Alma-hittejä ja Martin Solveigin kanssa tehty All Stars puolestaan soi Pitch Perfect 3 -jenkkielokuvassa.

Odotettavissa on, että huomionarvoisia vierailijoita on luvassa myös Alman debyytille.

Kesällä Instagramissa nähtiin video, jolla Alma ja amerikkalaissupertähti Miley Cyrus ottivat yhdessä tatuoinnit. Siitä asti somessa ja työpaikkojen kahvihuoneissa on pohdittu, onkohan parivaljakko aikeissa julkaista musiikkia yhdessä.

– Miley kuuli mun uudet biisit ja innostui tosi paljon. Hän halusi ottaa mut mukaan levyntekoprosessiinsa, ja olemme tehneet paljon musiikkia yhdessä. Ihmiset pääsevät varmasti vielä kuulemaan sitä, Alma virnistää.

Koko tulevan albumin teema on Alman mukaan aitous, joten vierailijatkin valitaan kunnianhimoisesti. Levyllä kuultavat fiitit ovat joko ystäviä tai artisteja, joita Alma itse ihailee, eivät hitin takaavia jättinimiä.

Mielenkiintoisten vierailijoiden löytämisessä epäilemättä auttaa, että Almasta on tullut tunnistettava kasvo kansainvälisessä musiikkibisneksessä.

Alma katsoo suoraan kameraan.
Tulevaisuudessa luvassa on Alman yhdessä Miley Cyrusin kanssa tekemää musiikkia. Alma katsoo suoraan kameraan. Kuva: Juuli Aschan, YleX Alma

Suomen lisäksi Saksassa ja välillä myös Isossa Britanniassa häntä bongaillaan kadulla, mutta Amerikassa huomio tulee toistaiseksi lähinnä alan ihmisiltä.

– Los Angelesissa eri artistit ja tuottajat tunnistavat. Se tuntuu tosi siistiltä.

Tavoitteena menestys ja hyvinvointi

Alman pyöritys mediassa ja kansainvälisillä musiikkimarkkinoilla alkoi nopeasti artistin ensimmäisen sinkun, Karman, myötä vuonna 2016.

Vaikka vuosissa aikaa ei ole vielä kauheasti kulunut, 22-vuotias artisti on ehtinyt jo reflektoida uraansa.

Sitä, mikä on tärkeää ja mikä vähemmän merkityksellistä.

– Toivon, että eka albumi on menestys, mutta myös että jaksan ja että tämä pysyy kivana.

Monien nuorten, menestyneiden artistien päihdeongelmat ja valitettavan monessa tapauksessa niitä seurannut kuolema ovat vaikuttaneet Alman tapaan katsoa menestystä ja hyvinvointia.

Hän sanoo olevansa tarkka siitä, ettei tee mitään sellaista, mikä alkaa tuntua liian raskaalta. Toisaalta häneltä puuttuu omien sanojensa mukaan amerikkalaiselle ajattelutavalle tyypillinen pakko voittaa ja ostaa kalliita asioita. Sitä hän ei ole “ainakaan vielä saanut itseensä”.

– Vaikka mä olen artisti, mä oon ihminen ja mulla on vain yksi elämä. Mun täytyy pitää huolta itsestäni ja ihmisistä mun ympärillä, Alma tiivistää.

Alma vieraili Ida Karimaan haastattelussa Uuden musiikin X:ssä, kuuntele haastattelu alta.

Korjattu 13:43: Lisätty sanat "Alma kokee" kappaleeseen, jossa puhutaan Alman ottamisesta tosissaan iästään ja sukupuolestaan huolimatta.