Hyppää pääsisältöön

Docventuresissa nähtiin romanttinen kosinta ja huijausten huijaus, kun juontaja-Tunna vaihtui kaksosveljeensä – katso, erotatko sinä kumpi on kumpi!

Docventures Talk Show'ssa käytiin tiukka keskustelu totuuden jälkeisen ajan vaikutuksista maailmanmenoon. Leffakellarissa nähtiin kaksi Tunnaa ja yksi onnistunut kosinta. Suorassa lähetyksessä huijatuiksi ja kuulluiksi tulivat viestinnän johtamisen professori Vilma Luoma-Aho, tietokirjailija Olli Seuri ja bloggaaja Natalia Salmela.

Ilta käynnistyi ennennäkemättömän romanttisella tavalla, kun Docventures Talk Show pääsi toimimaan itsensä Amorin lähettiläänä.

Rikun ja Tunnan lähetyspaidat oli peitelty “mainospaikoilla”, jotka oli valittu Docventures-yhteisön ehdotuksista. Juontajakaksikko oli odottanut saavansa paitoihin vitsikästä perseilyä, mutta toisin kävi. (Katso kohdasta: 4:54)

– Ihmismielen kauneus näyttäytyi meille Instagramissa, kun meihin otti yhteyttä Artturi Vesikkala, joka halusi lähettää Docventures-kotikatsomossa olevalle puolisolleen tämän viestin, Riku lausui ja paljasti näyttävin elkein sydämensä päälle kirjoitetun tekstin:

Tuletko Noomi vaimokseni?

Docventures-kosinnan osapuolet
Docventures-kosinnan osapuolet Docventures

Docventures Talk Show'n historian ensimmäinen kosinta päättyi onnellisimmalla mahdollisella tavalla. Leffan jälkeen kuultiin, että Noomi oli SANONUT KYLLÄ. (Katso Talk Show'n ihana alku)

Kosinta - Noomi sanoi kyllä!
Kosinta - Noomi sanoi kyllä! Docventures

Rakkaudelle skoolattiin niin leffakellarissa kuin kotisohvillakin:

Illan suurin mindfuck: Juho vai Tunna? Tunna vai Juho?

Totuuden jälkeisen ajan hengessä Docventures Talk Show vedätti vieraitaan – ja tietysti myös katsojia. Tunna lähti dokkarin aikana vessaan ja hänen tilalleen palasi kaksosveljensä, näyttelijä Juho Milonoff.

Vale-Tunna meni täysillä läpi. Juho veti Talk Show'n alkuminuutit muina Tunnina niin hyvin, etteivät vieraat epäilleet mitään. Huijaus paljastui vasta, kun Riku keskeytti keskustelun kysymyksellään: Tunna, ootsä aito? (Katso kohdasta 4:30)

Yhtäkkiä studiossa olikin kaksi Tunnaa, eivätkä vieraat voineet kuin nauraa epäuskoisena.

– Tän takia mun kaksoissisko muutti Australiaan! Natalia Salmela huudahti Juhon tilittäessä siitä, että hänet pysäytetään jatkuvasti kadulla ja "kysellään jos tuos mitä turistiripulilääkkeitä".

Docventures-yhteisön hoksottimet sen sijaan olivat yhtä terävinä kuin aina.

Kaiken kaikkiaan vedätys ja tuplatunnailu herätti yleisössä suurta riemastusta:

Vedätys on ollut veljesten haaveena jo pitkään. Erityisesti Tunnaa ja Juhoa hykerrytti kotikatsomosta saapunut viesti: edes omat isä ja äiti eivät olleet hoksanneet vaihdosta.

– Teit mun lauseenloputkin ihan niin kuin minä! Tunna nauroi Juholle.

tupla-tunnat eli Tunna ja Juho Milonoff samanlaisessa paidassa
HAAA! Juho vasemmalla, Tunna oikealla. tupla-tunnat eli Tunna ja Juho Milonoff samanlaisessa paidassa Kuva: Yle Docventures,juho milonoff

Olli Seuri: Yliluottamusharha saa meidät luulemaan liikoja itsestämme

Millaisilla mekanismeilla meidän mieltämme manipuloidaan ja miten someaika on hämärtänyt todellisuudentajuamme? Näihin kysymyksiin upottiin illan aikana tooodella syvälle – ja samalla opittiin käyttökelpoisia termejä, kuten yliluottamusharha. (Katso kohdasta 26:23)

– Ihmiset lukee internetistä muutaman jutun johonkin aiheeseen liittyen ja niillä saattaa olla käsitys, että mä tiedän tästä tosi paljon. Ne tosiaan menee haastamaan someen sitä tyypiä, joka on viisi vuotta tutkinut aihetta. Jos yliluottamusharha on voimissaan, ihminen oikeasti uskoo, että saattaa tietää enemmän kuin se asiantuntija, Totuuden jälkeen -kirjan kirjoittanut Olli Seuri kuvasi.

Siinäpä ilmiö, johon oli törmännyt jokainen keskustelija.

– Tää sama on eskarilaisille ja ekaluokkalaisille tosi vahva, Vilma Luoma-aho sanoi huvittuneena.

– Tunnistan tän jokapäiväisestä elämästä. Mä kirjotan blogia omasta elämästäni ja joku tulee kertomaan, että mä itseasiassa tiedän sun omasta elämästä enemmän kuin sinä itse, Natalia Salmela tokaisi ja sai muut nauramaan.

Leffaklitsussa todettiin, että ehkä vahvimmin todellisuuttamme muokkaa mystinen some. Eikä kukaan oikein tiedä, kuinka somen algoritmit pelittävät. (Katso kohdasta 29:41)

– Kukaan ei tiedä, miten ne toimii, mutta kun pistät rahaa taustalle, niin kas kummaa, alkoi toimimaan. Mä en esimerkiksi suunnittele yhtään kampanjaa niin, että luotan pelkästään sen orgaaniseen leviämiseen. On pakko pitää se markkinointibudjetti siellä taustalla, Natalia Salmela sanoi.

Keskustelu eteni algoritmien eettisyyden pohdintaan (aiheesta voit lukea lisää tästä Docventuresin todella perusteellista jutusta). Olli Seuri epäili niiden eettisyyttä vahvasti:

– Ne on ihmisten tekemiä, mutta yksikään ihminen ei hallitse niitä algoritmeja, hän summasi.

Lopputulema olikin pohdinta siitä, voidaanko mihinkään luottaa ja voidaanko edes puhua tekoälystä.

– Vai pitäiskö puhua tekotyhmyydestä tällä hetkellä? Luoma-aho kysyi.

Rantalan epistola: Kenellä on aikaa kuunnella turhaa jauhantaa

Kaikkien Docventures-fanien odottama hetki, illan raivokkain räntti, käynnistyi, kun alettiin pohtia, kuinka itse kukin voi kyseenalaistaa omia kelojaan ja erinomaisuudentunnettaan. (Katso kohdasta 37:47)

– Kaikkein tärkein asia on aito kuunteleminen. Tosi usein menee moodiin, joka tulee suoraan egosta, että mä tiedän paremmin kuin sinä ja mä oon oikeessa tässä asiassa. Mutta, kun sä erotat itsesi ja egosi ja kuuntelet oikeesti läsnäolevasti sitä toista, niin teidän välille syntyy todellinen konnektio! Tunna julisti.

Natalia Salmela kertoi suorastaan näkevänsä, kuinka aito konnektio syntyi sohvilla. Samalla Olli Seuri muistutti realiteeteista:

– Teeppä Tunna tää siellä somessa, missä kuitenkin ne algoritmit palkitsee vihasta ja tietyistä tunteiden noususta.

Ja tämähän käynnisti paitsi Rantalan saarnakoneet myös hyvän keskustelun.

– Kenellä on aikaa kuunnella? Kaikki hyvinvointi suurinpiirtein, mitä meillä on, perustuu siihen, et jotkut ihmiset oikeesti tietää jotain! Pitääkö virkamiesten olla 24/7 joka saatanan foliohatulle vastaamassa, että tämä ei ole noin, Riku tykitti.

– Minäpä vastaan tuohon, että siinä se paremmisto taas jauhaa, Tunna kuittasi ironiaa tihkuen.

– Somen merkitys suurimmalle osalle ihmisitä, ihan tavallisille ihmiselle ei oo toi kuuntelu, vaan se, että tappaa siellä aikaa, ja se näkyy ikävinä ilmiöinä, Natalia Salmela jatkoi.

9-vuotias katsoja: Onko elämäni valhetta?

Kaiken kaikkiaan Talk Show'ssa liikuttiin siis erittäin nexteillä leveleillä, mikä sai myös kotisohvien yleisöt hämmennyksen valtaan.

Historiaa tehtiin illan aikana kaiken muun lisäksi siinä, että leffana oli Docventuresin historian ensimmäinen mokumentti, Drib.

Edes Talk Show'n päättävä iltasatuhetki ei säästynyt kuumottavalta tunnelmalta – ja hiipi varmasti monien uniin.

Katso koko Talk Show tämän jutun alusta! Keskustelu mainosmaailman moraalista jatkuu tänään keskiviikkona kello 15 Yle Puheella, kun Rikun ja Tunnan vieraaksi saapuu dosentti ja vanhempi tutkija Antto Vihma.

Keskustele

Uusimmat sisällöt - Docventures