Hyppää pääsisältöön

Metsien kätkemä – tarinoita ja seikkailuja muinaisilla kulkuväylillä

Luontomatkailusarja Metsien kätkemä vaeltaa toisella tuotantokaudella pitkin eri aikakausien kulkuväyliä.
Reetta Ranta ja Antti Huttunen sekä Luna- ja Pietu-koira Elisaaren tammimetsässä. Luontomatkailusarja Metsien kätkemä vaeltaa toisella tuotantokaudella pitkin eri aikakausien kulkuväyliä. Yle TV1,metsien kätkemä

TV1 lauantaisin 17.10. - 16.11.2019 klo 13.45 - 14.15, Areenassa

Metsien kätkemä vie katsojat upeisiin ja mielikuvitusta kutkuttaviin luontokohteisiin. Luontomatkailusarjan toisella kaudella kuullaan tarinoita muinaisten kulkuväylien varrelta.

Sarjan ensimmäiseltä kaudelta tutut juontajat Antti Huttunen ja Reetta Ranta taivaltavat nyt pitkin eri aikakausien kulkuväyliä. He kulkevat muun muassa Hämeen Härkätiellä, Kuninkaantiellä ja Saimaan pyhillä vesireiteillä. Kuuden jakson aikana tutustutaan yhteensä 18 upeaan luontokohteeseen ja niiden mytologiaan.

Eläkeikään ehtinyt Luna-koira siirtää vainuasiantuntijan roolinsa ensimmäisen jakson jälkeen pirteälle Pietu-koiralle. Sarjan on ohjannut Miikka Niemi.

Luontomatkailusarja Metsien kätkemä vaeltaa toisella tuotantokaudella pitkin eri aikakausien kulkuväyliä.
Reetta Ranta, Antti Huttunen, Pietu ja Luna tutustuvat Raaseporin linnaan. Luontomatkailusarja Metsien kätkemä vaeltaa toisella tuotantokaudella pitkin eri aikakausien kulkuväyliä. Yle TV1,metsien kätkemä

1. osa: Kuninkaantien linnat ja lehdot

Lähdemme liikkeelle kuvankauniilta Dagmarin lähteeltä. Sieltä reissumme jatkuu Kuninkaantietä Raaseporiin linnalle. Linna muistuttaa ajoista, jolloin meri hallitsi vielä seutua. Matka jatkuu Kuninkaantietä läpi Fagervikin, kunnes lopuksi hylkäämme mantereen.

Suuntaamme sillan, lossin ja lauttamatkan päässä sijaitsevalle Elisaarelle. Siellä kasvavat Suomen suurimmat luonnolliset tammimetsät. Saaren hakamaita laidunnetaan yhä, ja aitojen yli pääsemiseksi on poluille rakennettu pieniä siltoja. Niitä pitkin astumme kuin toiseen maailmaan, jossa aikaa ei ole. Jakson vieraana on ratsastusjousiampuja Anna Minkkinen.

2. osa: Hämeen Härkätiellä

Hämeen Härkätie on vanhimpia historiallisia teitämme. Turun ja Hämeen linnat yhdistävän tien varhaisvaiheet ulottuvat jo aikaan ennen linnojen rakentamista, noin 800-luvulle eli rautakauden loppuun viikinkiajalle. Asutusta alueella on kuitenkin ollut jo yli 10 000 vuotta, josta kertovat useat eri aikakausien muinaisjäännökset.

Härkätien varrelle osuu myös Etelä-Suomen suurin keidassuo, Torronsuo, sekä hedelmällisyys- ja vainajariitteihin liittyvät mystiset kuppikivet. Hämeen kierros päättyy Korteniemen perinnetilan savusaunan parantaviin löylyihin. Jakson vieraana tavataan arkeologi Ilari Aalto.

Luontomatkailusarja Metsien kätkemä vaeltaa toisella tuotantokaudella pitkin eri aikakausien kulkuväyliä.
Korteniemen perinnetila Liesjärven kansallispuistossa. Luontomatkailusarja Metsien kätkemä vaeltaa toisella tuotantokaudella pitkin eri aikakausien kulkuväyliä. Yle TV1,metsien kätkemä
Luontomatkailusarja Metsien kätkemä vaeltaa toisella tuotantokaudella pitkin eri aikakausien kulkuväyliä.
Letkun kylän kuppikivillä arkeologi Ilari Aalto, Antti Huttunen ja Reetta Ranta. Luontomatkailusarja Metsien kätkemä vaeltaa toisella tuotantokaudella pitkin eri aikakausien kulkuväyliä. Yle TV1,metsien kätkemä
Luontomatkailusarja Metsien kätkemä vaeltaa toisella tuotantokaudella pitkin eri aikakausien kulkuväyliä.
Torronsuon kansallispuisto. Luontomatkailusarja Metsien kätkemä vaeltaa toisella tuotantokaudella pitkin eri aikakausien kulkuväyliä. Yle TV1,metsien kätkemä

3. osa: Ikiaikainen Rautalammin reitti

1500-luvulla perustettu Rautalampi oli mahtipitäjä, joka hallitsi koko Sisä-Suomea. Lähdemme aistimaan pitäjän henkeä Antin kotiseuduilta Sisä-Savosta. Lähdemme liikkeelle Tervon Manginniemestä, jossa sijaitsee vanha kampakeraaminen asuinpaikka.

Kuljemme ikiaikaista Rautalammin reittiä Etelä-Konneveden kansallispuistoon. Ihastelemme puistossa kohtaavia etelän ja pohjoisen luontoa, ja erikoista savolaista uskomuspaikkaa; saarten karsikkoja, jotka hakattiin puihin merkeiksi kuolleille sieluille. Lopuksi laskeudumme mykistävään Hitonhaudan rotkoon, voimapaikkaan, jossa shamaanit ja noidat muinoin hoitivat tehtäviään. Jakson vieraana on shamaaniviulisti Tuomas Rounakari.

Luontomatkailusarja Metsien kätkemä vaeltaa toisella tuotantokaudella pitkin eri aikakausien kulkuväyliä.
Pietu-koira nauttii Rautalammin reitin maisemista Uiperolahdella. Luontomatkailusarja Metsien kätkemä vaeltaa toisella tuotantokaudella pitkin eri aikakausien kulkuväyliä. Yle TV1,metsien kätkemä

4. osa: Luontopääkaupungin lumoissa

Helsinki lienee ainut Euroopan pääkaupunki josta pääsee viherreittejä kaupungin ydinkeskustasta aina maan pohjoisimpaan kolkkaan saakka. Monelle on yllätys, että yli kolmasosa Helsingin pinta-alasta on viheralueita.

Lähdemme liikkeelle Helsingin keskustasta polkupyörillä ja otamme suunnaksi Haltialan, jossa Keskuspuisto, Vantaajoki sekä Helsingin pitkä historia kohtaavat toisensa. Sieltä laskemme alavirtaan Vantaanjokea pitkin Viikin Lammassaaren mykistäviin ruovikkoihin.

Siirrymme edelleen itään ja katsomme kuinka luonto on ottanut omakseen vanhat puolustusrakenteet mykistävän kauniilla Vallisaarella. Vieraana on vihreä vaikuttaja Riikka Karppinen.

Luontomatkailusarja Metsien kätkemä vaeltaa toisella tuotantokaudella pitkin eri aikakausien kulkuväyliä.
Vallisaaressa Aleksanterinpatterin näköalatasanteella voi ihailla luontopääkaupunkia. Luontomatkailusarja Metsien kätkemä vaeltaa toisella tuotantokaudella pitkin eri aikakausien kulkuväyliä. Yle TV1,metsien kätkemä

5. osa: Taianomainen talvinen Saimaa

Matkamme kulkee kohti itää talvisen Etelä-Karjalan sydämeen ja Reetan lapsuuden maisemiin. Tältä samalta suunnalta noin 11 000 vuotta sitten vaelsivat maahamme ensimmäiset asukkaat, ja tänään kuljemme heidän jälkiään vanhoja pyhiä vesireittejä seuraten.

Ihailemme ensin pakkasessa höyryävän Vuoksen voimaa Imatralla ja poikkeamme sitten Saimaalta hieman itään Haukkavuorelle, joka on toiminut valtakunnan rajana vuosisatojen ajan. Lopulta saavumme jäitä pitkin Astuvansalmelle, jossa ihailemme täydenkuun loisteessa pohjoismaiden suurimpiin kuuluvia kalliomaalauksia. Jakson vieraana tavataan valokuvaaja Anna-Katri Hänninen.

Luontomatkailusarja Metsien kätkemä vaeltaa toisella tuotantokaudella pitkin eri aikakausien kulkuväyliä.
Reetta ja Pietu-koira hyisellä Vuoksella. Luontomatkailusarja Metsien kätkemä vaeltaa toisella tuotantokaudella pitkin eri aikakausien kulkuväyliä. Yle TV1,metsien kätkemä
Luontomatkailusarja Metsien kätkemä vaeltaa toisella tuotantokaudella pitkin eri aikakausien kulkuväyliä.
Antti Huttunen, Anna-Katri Hänninen ja Reetta Ranta. Luontomatkailusarja Metsien kätkemä vaeltaa toisella tuotantokaudella pitkin eri aikakausien kulkuväyliä. Yle TV1,metsien kätkemä
Luontomatkailusarja Metsien kätkemä vaeltaa toisella tuotantokaudella pitkin eri aikakausien kulkuväyliä.
Astuvansalmen kalliomaalaukset. Luontomatkailusarja Metsien kätkemä vaeltaa toisella tuotantokaudella pitkin eri aikakausien kulkuväyliä. Yle TV1,metsien kätkemä
Luontomatkailusarja Metsien kätkemä vaeltaa toisella tuotantokaudella pitkin eri aikakausien kulkuväyliä.
Reetta ja Antti kapuavat Rautjärven Haukkavuorelle, joka on toiminut valtakunnan rajana vuosisatojen ajan. Luontomatkailusarja Metsien kätkemä vaeltaa toisella tuotantokaudella pitkin eri aikakausien kulkuväyliä. Yle TV1,metsien kätkemä

6. osa: Tunturituulen kutsu

Toisen kauden päätösjaksossa haltiioidumme Lapin seitojen tarinoista. Lähdemme liikkeelle Pakasaivon myyttiseltä rotkojärveltä. Uskotaan, että Lapin helvetiksikin kutsulla järvellä on kaksoispohja, jonka kautta aukeaa kulku toiseen maailmaan.

Jatkamme matkaa kohti käsivartta ja kohtaamme Markkinan kuuluisan uhrimännyn. Lopulta kapuamme revontulten loimutessa yli tuhanteen metriin kohoavan Termisvaaran rinteille. Jakson vieraana on joikaaja ja poromies Ante Aikio.

Luontomatkailusarja Metsien kätkemä vaeltaa toisella tuotantokaudella pitkin eri aikakausien kulkuväyliä.
Termisvaaran taivaalla Kilpisjärven erämaassa loimottavat komeat revontulet. Luontomatkailusarja Metsien kätkemä vaeltaa toisella tuotantokaudella pitkin eri aikakausien kulkuväyliä. Yle TV1,metsien kätkemä
Luontomatkailusarja Metsien kätkemä vaeltaa toisella tuotantokaudella pitkin eri aikakausien kulkuväyliä.
Reetta Ranta ja Antti Huttunen Termisjärven pakkkasissa. Luontomatkailusarja Metsien kätkemä vaeltaa toisella tuotantokaudella pitkin eri aikakausien kulkuväyliä. Yle TV1,metsien kätkemä
Luontomatkailusarja Metsien kätkemä vaeltaa toisella tuotantokaudella pitkin eri aikakausien kulkuväyliä.
Termisjärven autiotupa. Luontomatkailusarja Metsien kätkemä vaeltaa toisella tuotantokaudella pitkin eri aikakausien kulkuväyliä. Yle TV1,metsien kätkemä

Metsien kätkemä -tv-formaatin ovat luoneet Power Animals United, Retkipaikka ja Flatlight Creative House. Tuotanto: Jotuca Oy, 2018. Sarja on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2018.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.