Hyppää pääsisältöön

Tervetuloa keskustelemaan parisuhteesta, vanhemmuudesta ja isovanhemmuudesta Twitterissä #Havaintojaihmisestä torstaina 11.10. klo 17-19

ervetuloa keskustelemaan parisuhteesta, sinkkuudesta, vanhemmuudesta ja isovanhemmuudesta Twitterissä tunnisteella #Havaintojaihmisestä torstaina 11.10. klo 17-19.
ervetuloa keskustelemaan parisuhteesta, sinkkuudesta, vanhemmuudesta ja isovanhemmuudesta Twitterissä tunnisteella #Havaintojaihmisestä torstaina 11.10. klo 17-19. Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle Twitter,verkkokeskustelu,verkkokeskustelu (viestintä)

Mitä haluat parisuhteeltasi? Mitkä asiat vaikuttavat vanhemmuuteesi? Koetko jääväsi yksin vanhemmuuden kanssa? Millainen merkitys läheisillä ihmisillä on lapsille ja vanhemmille?

Tutkimusten mukaan neljännes parisuhteessa elävistä suomalaisista kokee yksinäisyyttä parisuhteessa. Väestöliiton mukaan monet pyrkivät suhteissaan virheettömyyteen ja täydellisyyteen.

"Miten meillä menee? Menetänkö sinut? Arvostatko, rakastatko minua?"

Suomalaisissa parisuhteissa riidellään kotitöiden jakamisesta. Erimielisyyksiä syntyy myös lasten kasvatuksesta, seksistä ja vapaa-ajasta.

- Joskus riidoissa on kyse käytännön asioiden sopimisesta, mutta joskus parisuhteen ristiriitojen taustalla on syvällisemmät huolet. Miten meillä menee? Menetänkö sinut? Arvostatko, rakastatko minua?, sanoo psykologi Jaakko Sahimaa.

"Lasten saaminen muuttaa sua varmasti täysin ihmisenä hyvin monella tavalla"

Kaikki eivät halua lapsia ja lasten hankintaa lykätään monista syitä. Tutkimusten mukaan työ- ja opiskelupaineet ja taloustilanne saavat monen siirtämään perheen perustamista.

Väestöliiton perhesuhteiden asiantuntija Minna Oulasmaan mukaan vanhemmuus muuttaa ihmistä.

- Vanhemmuus tuo ihmisestä esiin piirteitä ja puolia, mitä ei tiennyt itsessään olevan. Se laajentaa sun tunneskaalaa, kaikkein hurjimmat ja synkimmät tunteet ja parhaimmat ja ihanimmat ilon hetket, sanoo perhesuhteiden asiantuntija Minna Oulasmaa.

Vanhemmaksi voi tulla myös adoption ja sijaisperheenä toimimisen kautta. Lapsen voi hankkia myös yksin. Vanhempi voi olla monella tavalla.

“Sitten ollaan törmäyskurssilla, jos vanhemmat ja isovanhemmat ajattelevat kovin eri tavalla”

Suomessa on reilu miljoona isovanhempaa, joista 20% ei ole mukana lapsenlapsen elämässä ihmissuhdeongelmien vuoksi.

- Aikuisella lapsella voi olla omasta lapsuudesta ikäviä kokemuksia oman vanhemman kuritusväkivallasta tai päihteiden käytöstä. Silloin on haasteellista muodostaa isovanhemman ja lapsenlapsen suhdetta, sanoo perhesuhteiden asiantuntija Minna Oulasmaa.

Eri sukupolvet puhuvat toisilleen harvoin toiveistaan toisilleen.

- Sitten ollaan törmäyskurssilla, jos ajatellaan kovin eri tavalla, sanoo perhesuhteiden asiantuntija Minna Oulasmaa Väestöliitosta.

Kaikilla perheillä ei ole isovanhempia tukenaan arjessa. Monelle ystävät ja lasten kummit saattavat olla korvaamaton apu ja tuki.

Tervetuloa keskustelemaan parisuhteesta, sinkkuudesta, vanhemmuudesta ja isovanhemmuudesta Twitterissä tunnisteella #Havaintojaihmisestä torstaina 11.10. klo 17-19.

Keskustelussa mukana @Vaestoliitto, @MOulasmaa, @HelsinkiMissio, @HeidiRouhis, @JaakkoSahimaa, @AntroBlogi ja @KiveläSatu

Kuuntele myös:

Havaintoja ihmisestä: Parisuhteet lyhentyvät, mutta pettäminen vähenee
Havaintoja ihmisestä: Vanhemmat jätetään liian usein yksin
Havaintoja ihmisestä: Isovanhemmat - lapsiperheen apu vai riesa?

 • Oletko kohdannut epäasiallista kohtelua seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin perusteella? Kerro, millaista?

  Oletko kokenut tai pelännyt syrjintää?

  Onko pelko mahdollisesta syrjinnästä tai huonosta kohtelusta vaikuttanut siihen, mitä työpaikkoja tai koulutus-, harrastus- ja ammattialoja olet pitänyt itsellesi mahdollisena tai sopivana? Kerro tarkemmin, miten? Onko sinulla myönteisiä kokemuksia sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuteen suhtautumisesta työelämässä, koulutuksessa tai harrastuksissa?

 • Kohti sydänkesää - minkälaista musiikkia haluaisit kuulla? Toivoa voi jo nyt

  Juhannusta lähestyttäessä on taas musiikkitoiveiden aika.

  Juhannusta lähestyttäessä on taas musiikkitoiveiden aika. Mitä haluaisit kuulla näin kesällä? Toivemusiikin ei tarvitse olla kesäistä, eikä sen tarvitse muistuttaa lintujen liverrystä. Eikä konsertin pääpaino ole kuoromusiikissa, vaikka vierailevana juontajana onkin kohta Kanadaan muuttava kuoronjohtaja Kari Turunen. Illassa soi konserttimusiikki laidasta laitaan.

 • Hartauspuhujat elokuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat elokuussa 2019

  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta) Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.

 • Toivo runoa, jossa piilee yllätys

  Yle Radio 1:ssä kuunnellaan toiverunoja.

  Tämän runon haluaisin kuulla –ohjelma toteuttaa yllättäviä runotoiveita. Haastamme sinut toivomaan runoa, joka yllättää: johon liittyy yllättävä tarina, rytmi, kielikuvia, aihe tai jonka mukana haluat lähettää yllättävän viestin maailmalle. Kenet sinä haluaisit yllättää runolla? Tämän runon haluaisin kuulla -ohjelma Yle Radio 1:ssä runon ja suven päivänä 6.7.