Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Pakotie – Mikä saa ihmisen irtautumaan ääriliikkeestä?

Dokumenttielokuva Pakotie kertoo ihmisistä, jotka ovat jättäneet väkivaltaisen ääriliikkeen.
Amerikkalainen Angela pääsi eroon väkivaltaisesta ääriliikkeestä. Dokumenttielokuva Pakotie kertoo ihmisistä, jotka ovat jättäneet väkivaltaisen ääriliikkeen. Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Pakotie

TV1 maanantaina 15.10.2018 klo 21.30 - 22.25, uusinta sunnuntaina 21.10. klo 11.55
Katsottavissa Areenassa

Mikä ääriliikkeessä vetoaa? Mikä saa väkivaltaiseen ääriliikkeeseen kuuluvan jättämään ideologiansa? Tätä kysyy ohjaaja Karen Winther dokumenttielokuvassaan Pakotie (12).

Winther haastattelee elokuvassa ääriliikkeestä eronnutta jihadistia, natseja ja militanttia vasemmistolaista. Liikkeiden entiset jäsenet kertovat, miten he pääsivät eroon ääriajattelusta ja miltä tuntuu olla tietoinen väkivaltansa seurauksista.

Vankilasta päätepiste

Dokumentissa tavataan entisiä ääriliikkeiden jäseniä Saksasta, Ranskasta, Yhdysvalloista ja Tanskasta.

Ranskalainen David Vallat lopetti koulun teini-iässä, kääntyi islamiin ja lähti Al-Qaidan koulutusleirille Afganistaniin. Ratkaisuksi kuolemanpelkoon löytyi jihad.

Istuessaan terrorismirikoksesta yli neljän vuoden tuomiota David alkoi lukea ja oivalsi, että oli hulluutta uskoa vain hänen laillaan ajattelevien pelastuvan. Vankila merkitsi väkivallan päätepistettä myös amerikkalaiselle Angela Kingille, saksalaiselle Manuel Bauerille ja tanskalaiselle Søren Lerchelle.

Tunnetuin dokumentin haastateltavista on on ”Berliinin Führerinä” tunnettu saksalainen Ingo Hasselbach.

Mahdollisuus lähteä ja muuttua

Kaikki synkkä ja vaarallinen houkutteli nuorena dokumentin ohjaajaa Karen Wintheriä. Hän liittyi Norjassa 16-vuotiaana äärioikeistolaiseen liikkeeseen. Nykyään hänen on vaikea ymmärtää, mikä aatteessa oikein vetosi.

Winther salasi menneisyytensä vuosien ajan. Aina kun väkivaltaiset ääriliikkeet mainitaan, tai tapahtuu terrori-isku, se vaivaa häntä. Entä jos hän olisi jäänyt ääriliikkeeseen? Ohjaaja toivoo elokuvansa auttavan ihmisiä lähtemään ääriliikkeistä ilman pelkoa elinikäisestä leimautumisesta.

Exit. Ohjaus: Karen Winther. Tuotanto: Sant o& Usant, Norja, Ruotsi, Saksa, 2018.

Kommentit