Hyppää pääsisältöön

Historia: Euroopan uudet tuulet 1918 - 1939, dokumentaarinen draamasarja unelmista ja ihmiskohtaloista

Kansainvälinen dokumentaarinen draamasarja sukeltaa maailmansodan jälkeisiin vuosiin.
Kansainvälinen sarja kuvaa historiallisten henkilöiden kohtaloita. Kansainvälinen dokumentaarinen draamasarja sukeltaa maailmansodan jälkeisiin vuosiin. Yle TV1,Historia: Euroopan uudet tuulet 1918 - 1939

TV1 torstaisin 27.6. - 15.8.2019 klo 23.45 - 00.40, Areenassa

Ensimmäisen maailmansodan päättymisestä tulee kuluneeksi sata vuotta. Aselepo neljä vuotta kestäneen sodan jälkeen solmittiin marraskuun 11. päivä 1918. Euroopassa alkoi matka tuntemattomaan.

Sota pyyhkäisi mennessään vanhoja monarkioita ja imperiumeja. Tilalle tuli voimakas, intohimoinen ja usein väkivaltainen taistelu paremmasta tulevaisuudesta. Demokratia, kommunismi ja fasismi kilpailivat valta-asemasta.

Eurooppa oli täynnä uusia unelmia, mutta ilmassa oli myös uutta vihamielisyyttä.

Kansainvälinen dokumentaarinen draamasarja sukeltaa maailmansodan jälkeisiin vuosiin.
Haavoittuneet amerikkalaissotilaat juhlivat Lontoon Punaisen Ristin tukikohdassa ensimmäisen maailmansodan päättymistä. Kansainvälinen dokumentaarinen draamasarja sukeltaa maailmansodan jälkeisiin vuosiin. Yle TV1,Historia: Euroopan uudet tuulet 1918 - 1939
Kansainvälinen dokumentaarinen draamasarja sukeltaa maailmansodan jälkeisiin vuosiin.
Hans Beimler (Jan Krauter) ja Magdalena Beimler (Anne Kulbatzki). Kansainvälinen dokumentaarinen draamasarja sukeltaa maailmansodan jälkeisiin vuosiin. Yle TV1,Historia: Euroopan uudet tuulet 1918 - 1939
Kansainvälinen dokumentaarinen draamasarja sukeltaa maailmansodan jälkeisiin vuosiin.
Pola Negri (Michalina Olszańska) ja Ernst Lubitsch (Roland Bonjour). Kansainvälinen dokumentaarinen draamasarja sukeltaa maailmansodan jälkeisiin vuosiin. Yle TV1,Historia: Euroopan uudet tuulet 1918 - 1939
Kansainvälinen dokumentaarinen draamasarja sukeltaa maailmansodan jälkeisiin vuosiin.
May Picqueray (Solène Rigot). Kansainvälinen dokumentaarinen draamasarja sukeltaa maailmansodan jälkeisiin vuosiin. Yle TV1,Historia: Euroopan uudet tuulet 1918 - 1939

Dokumentaarinen draamasarja

Kahdeksanosainen dokumentaarinen draamasarja Euroopan uudet tuulet 1918 - 1939 (12) sukeltaa maailmansotien väliseen maailmaan, dramaattisiin ja levottomiin 1920- ja 30-luvun tapahtumiin.

Vaikuttava kansainvälinen sarja seuraa ihmiskohtaloja Ranskassa, Saksassa, Italiassa, Iso-Britanniassa, Itävallassa, Ruotsissa, Puolassa ja Neuvostoliitossa. Sarja perustuu 13 henkilön elämäntarinaan, päiväkirjamerkintöihin, kirjeisiin sekä muistelmiin.

Miten historia näyttäytyi heille, jotka joutuivat sodan keskelle vakaumuksensa ja aatteensa vuoksi. Miten näiden ihmisten elämä kuvastaa Euroopan historiaa kaikkine ristiriitoineen?

Kansainvälinen dokumentaarinen draamasarja sukeltaa maailmansodan jälkeisiin vuosiin.
Espanjan sisällissodan taistelijoita. Kansainvälinen dokumentaarinen draamasarja sukeltaa maailmansodan jälkeisiin vuosiin. Yle TV1,Historia: Euroopan uudet tuulet 1918 - 1939

Mukana historiallisia henkilöitä

Monikielisen sarjan rooleissa näyttäytyy joukko henkilöitä, jotka ovat jättäneet jälkensä maailman historiaan.

Mukana ovat muun muassa Rudolf Höss, tuleva Auschwitzin keskitysleirin päällikkö (näyttelijä Joel Basman), mykkäelokuvien tähti Pola Negri (Michalina Olszańska), saksalainen kommunisti Hans Beimler (Jan Krauter) ja ranskalainen anarkisti May Picqueray (Solène Rigot).

Sarjassa tavataan myös itävaltalainen lääkäri Edith Wellspacher (Roxane Duran), kasakka Marina Yurlova (Natalia Witmer), Marcel Jamet (Robinson Stévenin), italialainen yrittäjä-poliitikko Silvio Crespi (Gennaro Cannavacciuolo) ja norjalais-ruotsalainen seksuaalikasvattaja Elise Ottesen (Rebecca Hemse).

Historiallisista henkilöistä mukana ovat lisäksi Adolf Hitlerin ystävä Unity Mitford (Charlotte Merriam), vietnamilainen vallankumouksellinen Nguyễn Ái Quốc eli Ho Tši Minh (Alexandre Nguyen), brittiläinen toimittaja Charles Edward Montague (David Acton) ja ukrainalaisen talonpojan poika Stepan Podlubny (Pjotr Skvortsov).

Kansainvälinen dokumentaarinen draamasarja sukeltaa maailmansodan jälkeisiin vuosiin.
Nguyễn Ái Quốc eli Ho Tši Minh (Alexandre Nguyen). Kansainvälinen dokumentaarinen draamasarja sukeltaa maailmansodan jälkeisiin vuosiin. Yle TV1,Historia: Euroopan uudet tuulet 1918 - 1939
Kansainvälinen dokumentaarinen draamasarja sukeltaa maailmansodan jälkeisiin vuosiin.
Marina Yurlova (Natalia Witmer). Kansainvälinen dokumentaarinen draamasarja sukeltaa maailmansodan jälkeisiin vuosiin. Yle TV1,Historia: Euroopan uudet tuulet 1918 - 1939
Kansainvälinen dokumentaarinen draamasarja sukeltaa maailmansodan jälkeisiin vuosiin.
Edith Wellspacher (Roxane Duran) ja Max Wachstein (Wolfgang Menardi). Kansainvälinen dokumentaarinen draamasarja sukeltaa maailmansodan jälkeisiin vuosiin. Yle TV1,Historia: Euroopan uudet tuulet 1918 - 1939
Kansainvälinen dokumentaarinen draamasarja sukeltaa maailmansodan jälkeisiin vuosiin.
Charles Edward Montague (David Acton). Kansainvälinen dokumentaarinen draamasarja sukeltaa maailmansodan jälkeisiin vuosiin. Kuva: Patricia Peribáñez Yle TV1,Historia: Euroopan uudet tuulet 1918 - 1939

Silta-sarjan käsikirjoittaja tiimissä

Kansainvälisen yhteistuotannon käsikirjoituksesta vastaavat Jan Peter ja Frédéric Goupil.

Sarjan Ruotsista kertovaa tarinaa on ollut tekemässä tanskalais-ruotsalaisen Silta-sarjan toinen käsikirjoittaja Camilla Ahlgren.

Dokumentaarista draamasarjaa esitetään Euroopan eri maissa ensimmäisen maailmansodan päättymisen ajankohtana.

18 – Clash of Futures. Ohjaus: Jan Peter ja Frédéric Goupil. Tuotanto: Looks Film/ARD, ARTE, ORF, SVT, Yle, IRIS Productions ja Fortis Imaginatio, Saksa, 2016. Sarja on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2018.

Keskustele
  • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

    Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

    Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

  • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

    Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

    Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.