Hyppää pääsisältöön

Matti Rönkä paljastaa: Tulossa uusi Viktor Kärppä -dekkari

Matti Rönkä lukee lehteä kotona keittiönpöydän ääressä
Uutisankkuri ja kirjailija Matti Rönkä lukee lehteä kotona keittiönpöydän ääressä Matti Rönkä lukee lehteä kotona keittiönpöydän ääressä Kuva: Pekka Tynell / Yle Matti Rönkä

Matti Röngän esikoisdekkari Tappajan näköinen mies ilmestyi vuonna 2002. Röngän dekkareiden päähenkilö inkeriläinen paluumuuttaja Viktor Kärppä lunasti heti paikkansa suomalaisten sydämissä. Viimeisin ja myös viimeiseksi tarkoitettu Kärppä-dekkari ilmestyi vuonna 2013. Arkistovieraana -haastattelussa Matti Rönkä kuitenkin paljastaa, että Viktor Kärppä tekee vielä paluun.

Matti Röngän tuoreen haastattelun lisäksi Teeman Elävän arkiston paketissa matkataan suomalaiseen rikoshistoriaan. Rikostarinoita Suomesta sarjan dokumentissa muistellaan tosielämän itärikollisuutta eli Raivo Roosnan ja Aleks Lepajoen legendaarista ryöstökeikkaa Helsingissä. Sitten mennään 50-luvun synkkään rikoshistoriaan ja Tulilahden kaksoismurhaan sarjassa Ei vanhene koskaan.. Illan päättää tuore dokumentti Rikoksen musta pohjoinen, joka kertoo nykyisestä suomalaisten rikossarjojen buumista

OHJELMAT TEEMALLA
Torstaina 11.10. klo 22.40, perjantaina 12.10. klo 14.40 ja maanantaina 15.10. klo 12.

Kirjaston aikuisten osastolla maailma avautui

Matti Röngästä piti tulla autonkuljettaja tai arkkitehti, mutta tulikin koko kansan tuntema uutisankkuri ja kirjailija.

Matti Rönkä varttui Outokummussa, omien sanojensa mukaan ”kliseisen vaatimattomassa jälleenrakennuskodissa". Matin isä oli autonkuljettaja, eikä ihme, että myös pikku-Matti ajatteli ryhtyvänsä samaan työhön. Myöhemmin haaveammattina kangasteli arkkitehdin ura. ”Pidin piirtämisestä, mutta matematiikka hirvitti.”

”Opiskele ja tee töitä, niin pääset pidemmälle kuin vanhempasi. Sellaiset ohjeet sain kotoa”, Matti muistelee ja jatkaa: ”Kirjasto oli todella tärkeä paikka. Muistan yhä sen hetken, kun sain luvan siirtyä Kuusjärven kirkonkylän kirjaston lasten puolelta aikuisten osastolle. Silloin maailma avautui.”

Romaanin muoto hirvitti

”Kirjoittaminen tuli elämääni todella myöhään, vasta neljänkympin kriisin myötä. Olin kouluttautumislomalla ja tarkoitukseni oli tehdä pitkä dokumentti. Se hanke meni puihin, mutta joku pitkä juttu piti kuitenkin tehdä ja päätin kokeilla kirjoittamista”, Rönkä muistelee.

Romaanin muoto kauhistutti Rönkää. "Mikä on tarpeeksi, miten se pyysyy koossa? Kaikki tuollainen tuntui liian vaativalta ja niinpä valitsin dekkarin muodon, koska pystyin hahmottamaan sen paremmin."

”Hyödynsin Kärppä –sarjaan kaiken mistä vain oli vähänkin apua. Itäsuomalaisuuuteni, Inkeriin liittyvän harrastukseni, jopa mummoni sananlaskut ovat päätyneet niihin”, Matti Rönkä naurahtaa.

Kaksi kolmasosaa tulevasta dekkarista kirjoitettu

Matti Röngän esikoisdekkari Tappajan näköinen mies ilmestyi vuonna 2002, ja viimeisin ja viimeiseksi tarkoitettu Kärppä-dekkari ilmestyi vuonna 2013. Röngän dekkareiden päähenkilö inkeriläinen paluumuuttaja Viktor Kärppä lunasti paikkansa suomalaisten sydämissä. ”Enpä olisi todellakaan uskonut ensimmäistä kirjaani tehdessä, että Viktor Kärpän elämä jatkuu seitsemän kirjan verran”, Rönkä naurahtaa.

Nyt Rönkä kuitenkin paljastaa, että Viktor Kärppä tekee vielä paluun. ”No, voihan sen jo kertoa kun kaksi kolmasosaa on jo kirjoitettu. Jos hyvin käy niin Viktor palaa pelikentille jo ensi vuonna”, Matti Rönkä kertoo.

Arkistovieraana Matti Rönkä

Virolaisryöstäjät - Raivo ja Aleks

Keväällä 1984 kaksi virolaisloikkaria teki suuren luokan aseelliset ryöstöt keskellä Helsinkiä.
Tämä käynnisti maanlaajuisen ajojahdin, jota media seurasi herkeämättä.

Ei vanhene koskaan: Tulilahden kaksoismurha - syyllinen vai syytön

Ei vanhene koskaan -sarjassa esitellään kansakuntaa vavisuttavia rikoksia
Synkkä mopomies piti suomalaisia pelossa kesällä 1959 tapahtuneen verityön jälkeen. Tulilahdella surmansa saivat 21-vuotias opiskelija Eine Nyyssönen ja 23-vuotias toimistoapulainen Riitta Pakkanen.

Rikoksen musta pohjoinen

Nordic noir -ilmiön vanavedessä rikossarjoja tehdään nyt myös Suomessa enemmän kuin koskaan. Tavoitteena on menestys kansainvälisillä markkinoilla. Millainen on rikossarjojen tekijöiden maailma, ja mitä sarjat kertovat maailmasta? Tuoreessa dokumentissa päästään rikossarjojen kuvauspaikoille ja alan suureen myyntitapahtumaan Ranskan Cannesissa. Haastateltavina ovat mm. näyttelijät Pihla Viitala, Ville Virtanen ja Krista Kosonen, sekä käsikirjoittaja-ohjaaja Miikko Oikkonen ja tuottaja Minna Virtanen. Ohjaus: Juha Suomalainen.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa