Hyppää pääsisältöön

Perhoshulluus - arktista lajia etsitään lumikengät jalassa

Suomen pohjoisimmissa osissa voi vielä tavata koko maailman mittakaavassa heikosti tunnettuja, arktisia perhoslajeja. Yksi näistä on mystinen pohjansiilikäs.

Eränkävijät-sarjan Minkki-Manuna tunnetun Manu Soininmäen perhoshulluus on mennyt pitkälle – myös kilometreissä mitaten. Alkukesästä pakkomielle löytää arktinen pohjansiilikäs vei Manun ja hänen ystävänsä Timpan Vesilahdelta Kilpisjärvelle.

Projekti on hulluudessaan vailla vertaa. Saavuttuaan vihdoin perille parivaljakko kulki kivisellä tunturinlaella etsien pieneltä kiveltä näyttävää pohjansiilikkään koteloa. Vertaus neulasta ja heinäsuovasta ei ole kaukaa haettu, sen verran vaikeasta urakasta oli kyse.

Perhostutkijat tunturimaisemassa
Kiven näköisen kotelokopan löytäminen voi olla haastavaa. Perhostutkijat tunturimaisemassa Kuva: Eemeli Hepola Eränkävijät

Lumikengillä perhosia etsimään

Nykytekniikkaa erästelyssä suosiva mies käyttää apuna GPS-laitetta, jotta ei päätyisi kiertämään ympyrää loputtomassa ja samannäköisessä kivirakassa. Tärkein työkalu on kuitenkin ihmissilmä, jolla kaksikko yrittää erottaa etsimänsä mahdottomalta vaikuttavasta maastosta.

Silmät väsyy äkkiä kattelemaan saman näköstä kivikkoa. Alkaa näkeen pelkkiä männynkäpyjä – ja niitähän tunturissa ei oo.― Manu Soininmäki

Varmin tapa on etsiä kiven ja sammalen rajaan kiinnittyviä kotelokoppia kesäkuun alussa, jolloin takatuntureilla on vasta kevät.

- Mikäli mielii löytää pohjansiilikkään, mukaan on parasta pakata haavin sijaan sukset tai lumikengät, Manu toteaa.

Tunturimaisema Kilpisjärvellä.
Montako pohjansiilikkään kotelokoppaa löydät kuvasta? Tunturimaisema Kilpisjärvellä. Kuva: Eemeli Hepola Eränkävijät

Tunturiperhosten kujanjuoksu

Pohjansiilikkään kannanvaihtelut ovat suuria, ja joinakin vuosina havaintoja ei tehdä lainkaan. Tunturiperhosten ongelma on, että ne eivät voi siirtyä pohjoisemmaksi, koska vastassa on Jäämeri. Arktisimmat lajit sinnittelevät vielä suurtuntureiden käsivarressa. Tunturialueen korkeuserot antavat näille perhosille lisäaikaa, mutta lopulta kiristyvä jousi katkeaa.

Arktisen pohjansiilikkään kotelon löytyminen merkitsisi tutkijalle mahdollisuutta löytää myös toinen kiehtova laji, idänsiilikäs. Soininmäki uskoo, että lajien feromonit ovat tarpeeksi samankaltaisia, jotta kotelosta kuoriutuva naaraspuolinen pohjansiilikäs voisi houkutella idänsiilikästä.