Hyppää pääsisältöön

Pidätkö epätavallisista makuyhdistelmistä? Maista lakritsilla maustettua punajuuripaistosta

Punajuuri on juuresten kameleontti. Se toimii hyvin niin sitrushedelmien, sinihomejuuston kuin lakritsinkin kanssa. Tässä ruokalajissa uuni tekee suurimman työn. Paistoksen voi tarjota joko pääruokana tai lisukkeena.

Ainekset, 4 annosta:

  • 1 kg punajuuria naatteineen
  • 2 omenaa lohkottuina
  • 2 salottisipulia suikaloituina
  • 1 dl omenaviinietikkaa
  • 150 g voita pilkottuna
  • 3 cm:n pala lakritsijuurta hienoksi raastettuna
  • 1 tl chilihiutaleita
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl sokeria

Tee näin:

  1. Pese ja harjaa punajuuret puhtaiksi. Säästä naatit pestoa ja pienimmät lehdet koristelua varten. Jos et löydä naatillisia punajuuria, voit korvata naatit pinaatilla.
  2. Leikkaa punajuuret 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi.
  3. Lado viipaleet uunivuokaan omenalohkojen, salottisipulisuikaleiden, omenaviinietikan, voin, lakritsijuuriraasteen, chilihiutaleiden, suolan ja sokerin kanssa.
  4. Paista paistosta 180-asteisessa uunissa 40–50 minuuttia, kunnes punajuuriviipaleet ovat pehmeitä mutta hieman napakoita.

Pesto

Kulhollinen punajuuren naateista valmistettua pestoa.
Kulhollinen punajuuren naateista valmistettua pestoa. Kuva: YLE/Carina Ahlskog pesto,punajuurikas,Strömsö (tv-ohjelma),ruokaohjeet

Ainekset, 4 annosta:

  • punajuurten naatit tai 200 g tuoretta pinaattia
  • 1 basilikanoksa
  • 1 sitruunatimjaminoksa
  • 1 dl kylmäpuristettua rapsiöljyä
  • ½ dl kurpitsansiemeniä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 50 g parmesaania raastettuna
  • suolaa
  • mustapippuria

Tee näin:

  1. Silppua naatit ja yrtit karkeaksi.
  2. Sekoita kaikki ainekset parmesaaniraastetta lukuun ottamatta tehosekoittimessa.
  3. Kun pesto alkaa muuttua tahnamaiseksi, lisää parmesaaniraaste ja mausta suolalla ja mustapippurilla.

Tarjoa punajuuripaistos reilun pestonokareen ja smetanan kanssa. Koristele annos raa’asta punajuuresta höylätyillä viipaleilla ja pienimmillä punajuuren lehdillä, jotka tuovat rakennetta ja näyttävyyttä.

Uunissa paahdettua punajuurta kera lakritsin ja chilin tarjoilulautasella keittiössä.
Uunissa paahdettua punajuurta kera lakritsin ja chilin tarjoilulautasella keittiössä. Kuva: YLE/Carina Ahlskog punajuurikas,chili,Lakritsikasvi,Strömsö (tv-ohjelma),ruokaohjeet

Strömsö

Strömsö Instagramissa

Ruudussa