Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: USA:n äärioikeiston mukana – Patrik soluttautui sisäpiiriin

Nuori ruotsalainen Patrik soluttautui äärioikeistolaisen liikkeen ytimeen.
Ruotsalainen aktivisti Patrik soluttautui äärioikeistolaisen liikkeen ytimeen. Nuori ruotsalainen Patrik soluttautui äärioikeistolaisen liikkeen ytimeen. Yle TV1,Ulkolinja: USA:n äärioikeiston mukana

TV1 torstaina 25.7.2019 klo 22.00 - 22.55, uusinta sunnuntaina 28.7. klo 23.55, Areenassa

Viime vuosina on noussut esiin uudenlainen äärioikeisto, alt-right. Yhdysvalloissa syntynyt liike leviää kautta maailman.

Verraten tuntematon liike on alkanut organisoitua. Salaisissa kokouksissa se valmistautuu rotusotaan, jonka se uskoo jossain vaiheessa koittavan.

Vuosi äärioikeiston seurassa

Britanniassa toimiva rasismin- ja fasisminvastainen järjestö Hope not Hate päätti soluttautua äärioikeistolaiseen alt-right-liikkeen sisäpiiriin.

Nuori ruotsalainen aktivisti Patrik Hermansson vietti vuoden natsien, nationalistien ja rotukiihkoilijoiden parissa. Hän pyrki salakameransa kanssa liikkeen ytimeen Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Hän halusi tutkia liikkeen toimintaa sisältä käsin. Patrik päätyi todistamaan muun muassa Charlottesvillessa elokuussa tapahtuneita väkivaltaisuuksia.

Ulkolinjan reportaasi (12) näyttää äärioikeistolaisen liikkeen toiminnan laajuuden ja vaarallisuuden.

Liike houkuttelee nuoria

Reportaasi paljastaa ensimmäistä kertaa, minkälaisia ihmisiä alt-rightin johdossa toimii ja minkälaisten ihanteiden ja ajatusten puolesta he toimivat.

Liike pyrkii rekrytoimaan nuoria, valkoihoisia yhteiskunnan pudokkaita tavoitteenaan saada heidät mukaan taistelemaan liberalismin aatteita vastaan. Internetin ja sosiaalisen median kautta liike jakaa materiaalia, joilla se pyrkii herättämään vihantunteita ja levittämään ääriajatteluaan.

Viha kohdistuu juutalaisiin, muslimeihin, afroamerikkalaisiin, naisiin – ylipäänsä kehen tahansa, joka uskoo tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen.

Undercover in The Alt-Right. Tuotanto: Silverfish Media, Ruotsi, 2018. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2018.