Hyppää pääsisältöön

You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

Laulaja Carly Simon kitara kädessään
Laulaja Carly Simon kitara kädessään Kuva: Heidi Wild Carly Simon,rockin klassikkolevyt: carly simon

Suositussa sarjassa kerrotaan No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

Ensiesitys Teemalla lauantaina 13.10. klo 20. Areenassa kaksi kuukautta.

Carly Simon (s. 1945) on sukupolvensa tärkeimpiä amerikkalaisia laulaja-lauluntekijöitä. Maailmanluokan tähden hänestä teki albumi No Secrets, jonka hitiksi nousi arvoituksellinen You're So Vain. Levy oli USA:n listaykkösenä viisi viikkoa.

Rockin klassikkolevyt -sarjan uudessa jaksossa Carly Simon puhuu elämästään ja No Secrets -levyn teosta. Hän esiintyy avoimesti, välillä uhmakkaasti, koko ajan viisaasti – ja kaikessa kuuluu hänen värikkään, myrskyisän elämänsä tuoma huumori.

Levyn kakkossingle Right Thing to Do on virkistävän realistinen rakkauslaulu, jossa laulaja kieltäytyy näkemästä rakastettunsa huonoja puolia. Tuo rakastettu oli tosielämässsä James Taylor. Carly Simon kirjoitti laulun lentokoneessa Tayloria vilkaistuaan ja todettuaan, ettei mikään voisi saada häntä kääntymään pois.

Albumin nimiraita We Have No Secrets osui kokonaisen sukupolven tuntoihin. Seksuaalisen vallankumouksen tekijät yrittivät olla ihmissuhteissaan rehellisiä, mutta sen emotionaalinen hinta oli raskas.

Carly Simonilla oli monia julkisia rakkaussuhteita 1970-luvun alussa. Niiden kokemuksista syntyi superhitti You're So Vain, albumin kuuluisin kappale. Dokumentissa hän esittää pianon ääressä laulun harvoin kuullun neljännen säkeistön.

Carly Simon kertoo, kuinka tuottaja vaati You're So Vainin lauluraidasta yhä uusia ja uusia ottoja ja kuinka Mick Jagger päätyi taustalaulajaksi – Jaggerin osuus kuullaan alkuperäisiltä nauhoilta. Tuottaja muistaa, että Jaggerin kanssa esiinnyttyään Carly Simon veti You're So Vainin vielä kerran, ja se otto lopulta päätyi levylle.

Ohjelmassa nähdään myös Carly Simon ja Taylor Swift esittämässä kappaletta duettona, ja Swift kertoo omasta rakkaudestaan Simonin lauluun.

 • Rockin klassikkolevyt: Carly Simon (Classic Albums: Carly Simon), Britannia 2017.
 • Rockin palkkasoturit kertovat

  Bowien "sideman" Earl Slick jututtaa taustamuusikoita.

  David Bowien ”sideman” Earl Slick jututtaa taustamuusikoita uudessa dokumentissa.

 • Waldemar Januszczak Lännen tiellä – kolmeosainen sarja USA:n taiteesta

  Amerikan taiteen juurilla preerialla ja suurkaupungeissa.

  Teemalta tuttu taidehistorioitsija Waldemar Januszczak lähtee road tripille halki Amerikan mantereen ja USA:n taiteen historian. Teema 12.–26.2.2019 klo 20.00. Jaksot Areenassa 90 päivää Mistä on syntyisin todella amerikkalainen taide? Se on syntynyt itseään ja omaa ääntään etsivän uuden yhteiskunnan hurjasta energiasta.

 • Eila vastaan Suomen valtio – Tove Idström kirjoitti irtisanotulle siivoojalle sankaritarinan

  Tove Idströmin muistoksi elokuva siivoojien taistelusta.

  Teeman Kino Suomi muistaa käsikirjoittaja Tove Idströmiä (1954–2019). Elokuva Eila on yksi Idströmille henkilökohtaisesti läheisistä, oman aiheen pohjalta tehdyistä alkuperäiskäsikirjoituksista. Tavallisen ihmisen sankaritarinan taustalla on Idströmin voimakkaasti kokema, vääryyden aiheuttama suuttumus. Teema tiistaina 19.2. klo 21.55.

 • Ihmisiä Barcelonan kaduilla – Mou antaa kasvot maahanmuuton aallolle

  Juho-Pekka Tanskasen dokumentti seuraa elämää varjoissa.

  Teeman kuukauden dokumentissa Mou antaa kasvot Euroopan maahanmuutolle, joka näyttäytyy nimettömänä aaltona. Jussi-ehdokkaana oleva, Juho-Pekka Tanskasen ohjaama Barcelonaa odottamassa Teemalla sunnuntaina 10.2. klo 12.00. Areenassa kuusi kuukautta Teksti: Harri Römpötti Barcelonan kaduilla velloo turisteja vaivoiksi asti.

Yle Teema

 • Komisario Susikoski oli Ismo Kallion ensimmäinen elokuvarooli

  Kino Suomi esittää kaksi filmiä näyttelijän muistoksi.

  Ismo Kallio (1935–2019) aloitti pitkän elokuvauransa vuonna 1959 jännärissä Kolmas laukaus, suoraan pääosassa. Komisario Susikoski joutuu siinä lomamatkallaan selvittämään agronomin murhaa. Yrjö Nortan harvinainen rikoselokuva perustuu Mauri Sariolan romaaniin Rotat pois laivasta!

 • Eila vastaan Suomen valtio – Tove Idström kirjoitti irtisanotulle siivoojalle sankaritarinan

  Tove Idströmin muistoksi elokuva siivoojien taistelusta.

  Teeman Kino Suomi muistaa käsikirjoittaja Tove Idströmiä (1954–2019). Elokuva Eila on yksi Idströmille henkilökohtaisesti läheisistä, oman aiheen pohjalta tehdyistä alkuperäiskäsikirjoituksista. Tavallisen ihmisen sankaritarinan taustalla on Idströmin voimakkaasti kokema, vääryyden aiheuttama suuttumus. Teema tiistaina 19.2. klo 21.55.