Hyppää pääsisältöön

Anna pimppisi hengittää – tässä tulevat ympäristöä ja terveyttä suosivat kuukautissuojat

Kaksitoista kuukuppia eri väreissä.
Kaksitoista kuukuppia eri väreissä. Kuva: Carina Ahlskog / Yle kuukautiskupit,kuukautissuojat,kuukautiset,Strömsö,Kuukautiskuppi,hygieniatuotteet

Yksi nainen käyttää keskimäärin 12 000–16 000 kertakäyttösuojaa tai -tamponia elinaikanaan. Se synnyttää jätettä ja voi johtaa terveysongelmiin.

On kuitenkin olemassa vaihtoehtoja, jotka toimivat yhtä hyvin kuin kertakäyttötuotteet.

Kangassiteet

Kangassiteet muistuttavat eniten tavanomaisia kuukautissuojia. Ne on tehty monesta kerroksesta imukykyistä ja pehmeää luomupuuvillaa ja vahvistettu kerroksella polyuretaanilaminaattia (PUL), joka on pehmeää ja joustavaa muovia, joka on täysin vesitiivistä ja samalla hengittävää. Samaa ainetta käytetään kangasvaipoissa.

Tygbindor i olika färger och storlekar.
Kangasside kestää monta pesua, joten sitä voi käyttää useita vuosia. Tygbindor i olika färger och storlekar. Kuva: Carina Ahlskog / Yle Terveysside,kuukautissuojat,hygieniatuotteet,Strömsö

Kangassiteiden etu on, että ne ovat pehmeitä ja miellyttäviä käyttää ja että ne hengittävät. Monet, jotka vaihtavat kertakäyttösiteet kangassiteisiin, pääsevät samalla kutinasta alapäässä ja toistuvista hiivatulehduksista.

Kangassiteiden haittapuoli on, että kuukautisten ajaksi riittävän varaston hankkiminen maksaa aika paljon, ellei ole mahdollista pestä niitä yhtä tai kahta kertaa. Tavallisesti tarvitaan noin 12 päiväsidettä, kuusi yösidettä ja kuusi pikkuhousunsuojaa, ja se tarkoittaa melkoista kustannusta.

Toisaalta siteet kestävät noin 200 pesua, mikä tarkoittaa, että pitkällä aikavälillä ne tulevat halvemmiksi kuin kertakäyttötuotteet. On tietysti mahdollista siirtyä kangassiteisiin asteittain niin, että ei tarvitse ostaa koko varastoa kerralla.

Siteet pestään koneessa 60 asteessa tai käsin sappisaippualla. Tahrat saa helpoimmin pois huuhtelemalla siteen kylmällä vedellä heti vaihdon jälkeen, mutta siteen voi myös vain taittaa niin, että vesitiivis pohja tulee ylöspäin ja pestä siteen, kun pääsee kotiin tai kun on aikaa pestä se.

Kangassiteitä saa ostaa netistä, luomukaupoista tai ommella itse.

Luonnontamponi

Mieluimmin tamponeja käyttävän on helppo valmistaa oma luomutamponi luonnon pesusienestä. Tämä on kuukautissuoja, jota on hyvin miellyttävä käyttää, varsinkin jos on kuivat limakalvot.

En natursvamp på en handduk.
Aidolla pesusienellä on nopea ja hyvä imukyky. Lisäksi se on kompostoitava. En natursvamp på en handduk. Kuva: Carina Ahlskog / Yle sponge,Strömsö

Pesusieniä myydään maalikaupoissa ja joissakin terveyskaupoissa ja vaikka ne ovat yleensä ihan käsittelemättömiä, on paras varmistaa se kaupasta, ettei saa mukana odottamattomia kemikaaleja.

Muista valita sieni, joka on mahdollisimman tiivis, eli jossa on pieniä reikiä. Useimmiten yhdestä pesusienestä saa leikattua kolmesta viiteen tamponiin, jos leikkaa fiksusti.

Luonnonpesusienissä on paljon pieniä reikiä, joten leikkaa tamponista reilusti suurempi kuin se, minkä luulet olevan sopiva. Kokeile puristaa sieni kasaan ja katso, vaikuttaako se oikeankokoiselta kokoon puristettuna. Jos se vaikuttaa liian suurelta, leikkaa hiukan pois.

Pujota sitten vahva ompelulanka, kuten farkkulanka tai karhulanka, sienen keskikohdan läpi, ja solmi päät yhteen niin, että syntyy silmukka. Langoilla on taipumus syöpyä sienen läpi ajan mittaan, joten langan pujottaminen vain sienen alaosan läpi ei toimi hyvin.

En tampong gjord av natursvamp.
Pesusienitamponin pitää olla suunnilleen kämmenen kokoinen. Koska sieni on pääosin ilmaa, se pitää vain puristaa kokoon, kun sen vie emättimeen. En tampong gjord av natursvamp. Kuva: Carina Ahlskog / Yle sponge,kuukautissuojat,Strömsö

Ennen kuin käytät sientä, keitä sitä kymmenen minuuttia. Sen jälkeen voit käyttää sitä kuin tavallista tamponia. Ota se pois, huuhtele veri pois, väännä kuivaksi ja käytä uudelleen.

Niinä päivinä, jolloin vuoto on runsasta, voi olla tarpeen huuhdella sieni jokaisen vessassa käynnin yhteydessä. Luonnonsieni imee itseään nestettä erittäin hyvin, mutta jos aivastaa tai yskäisee, kun sieni on täynnä nestettä, voi syntyä jonkin verran vuotoa.

Tamponeja voi käyttää useamman kuukauden, mutta ne kuluvat aikaa myöten, ja silloin ne on parasta heittää kompostiin.

Kuukautiskuppi

Viime vuosikymmenen aikana eniten huomiota saanut kuukautissuoja on kuukautiskuppi. Se on pieni lääketieteellisestä silikonista valmistettu kuppi, joka laitetaan emättimeen kuten tamponi, mutta se on paikoillaan pidempään ja kerää siististi veren.

Etuja on monia: Kuukautiskuppi ei vuoda, ei haise, ei sotke, se pysyy paikoillaan rankkojen urheilusuoritustenkin aikana ja se toimii erinomaisesti uidessa ja saunoessa. Usein sitä ei huomaa lainkaan ja se on tarpeen tyhjentää vain kahdesti vuorokaudessa.

Kuukautiskuppi on lisäksi halpa, se maksaa 20–30 euroa ja kestää kahdeksan vuotta. Kuukautissuojan hinnaksi tulee siis 3 euroa vuodessa. Kuukautiskuppia voi hyvin käyttää myös kuukautisten alussa ja lopussa tai siirron aikana.

Kuukautiskupin haittapuolena on, että monen mielestä on vaikea saada se paikoilleen ensimmäisellä kerralla. Kyse on erityisestä tekniikasta, joka pitää oppia, mutta kun sen hallitsee, kaikki sujuu helposti. Katso ohjevideomme alla (artikkeli jatkuu videon jälkeen).

Voi olla vaikeaa löytää oikea malli, ellei ole käyttänyt kuukautiskuppia aiemmin, mutta useimmilla jälleenmyyjillä on perusteelliset oppaat siitä, miten valitaan itselle sopiva kupin koko ja muoto.

Kuukautiskuppi tyhjennetään aamuisin ja iltaisin ottamalla se varovasti ulos, tyhjentämällä veri pois, huuhtelemalla se ja asettamalla se uudelleen paikoilleen.

Nyrkkisääntönä on, että kuukautiskupin voi pestä sellaisessa vedessä, jossa voi kuvitella uivansa kymmenen minuuttia.

Kun kuukautiset ovat ohi, kuppi puhdistetaan miedolla saippualla ja hammasharjalla ja keittämällä sitä sitten kymmenen minuuttia.

Kuukautiskuppeja voi ostaa netistä, apteekista ja terveyskaupoista.

Kuukautiskupit auttavat nuoria naisia

Käynnissä on projekteja, joissa alhaisen tulotason maissa jaetaan nuorille naisille kuukautiskuppeja, jotta he voivat mennä kouluun silloinkin, kun heillä on kuukautiset.

Tietyt kuukautiskuppien jälleenmyyjät tarjoavat mahdollisuuden lahjoittaa kuukautiskupin johonkin projektiin samalla, kun ostaa kupin itselleen.

Jos olet kiinnostunut lukemaan lisää kuukautispolitiikasta laajemmassa mittakaavassa, suosittelemme Anna Dahlqvistin reportaasikirjaa Bara lite blod, joka valottaa, miten kuukautiset ja hyvien ja halpojen kuukautissuojien puuttuminen vaikuttaa nuoriin naisiin globaalisti.