Hyppää pääsisältöön

Jos joku asia suomalaisia yhdistää, niin se on ehdottomasti kahvihetki

Harmaa, kiharaturkkinen koira istuu kahvilapöydässä edessään suuri kahvikuppi.
Harmaa, kiharaturkkinen koira istuu kahvilapöydässä edessään suuri kahvikuppi. Kuva: Eva Pursiainen / Yle koira,villakoirat,kahvilat

Ihmiset juovat tätä nykyä Suomessakin monia erilaisia, usein vieraskielisiä nimillä kutsuttavia kahveja, mutta itse kahvihetki on ainakin monille Aristoteleen kantapään facebook- ryhmän jäsenistä perisuomalainen.

Päiväkahviseuraa kukaan enää lehti-ilmoituksella tuskin itselleen etsii, mutta päiväkahvit on kyllä selvästi monelle yhtä kuin päivän ykköshetki . Joko yksin tai seurassa nautittuna. Usein päiväkahvit juodaan iltapäivällä joidenkin asioiden välissä. Aamupäivällä tapahtuvaa samantyyppistä kahvittelua kutsutaan esimerkiksi välikahviksi tai kello kymmenen kahviksi. Jos päivää rytmitetään kahviin liittyvillä kelloajoilla noin niinkuin ylipäätään, niin silloin voidaan puhua myös esimerkiksi kello yhdeksän, kello kahden ja kello viiden kahvista aamukahvin, iltapäiväkahvin tai iltakahvin sijaan.

Väckarklockor på marknad i Trento, Italien
Väckarklockor på marknad i Trento, Italien Kuva: Wikimedia commons/Matteo Ianeselli  kellot,herätyskellot

Äänestyspäivänä monet juovat vaalikahvit ja ainakin omassa perheessä se on ollut monen sukupolven mittainen traditio, jolla edellinen sukupolvi saa seuraavan raahautumaan äänestyspaikalle. Eli vaalikahvia ei heru ilman vaaliuurnaan tiputettua äänestylipuketta, paitsi alaikäisille. Parisuhdetta taas facebook-ryhmäläiset pitävät yllä yhteisillä torikahveilla tai keittämällä puolisolle rakkauskahvit.

Närbild av en kvinna och en man. Mannen har grått skägg och ler.
Närbild av en kvinna och en man. Mannen har grått skägg och ler. Kuva: Mostphotos Senior,ikääntyneet,onnellisuus,eläkeläiset,eläkkeet,parta,rakkaus,romanssit,avioliitot,parisuhde,aikuiset,kasvot,isovanhemmuus,nauru,wrinkle,miehet

Virkakahvit voi kuulemma juoda vielä eläkkeelle jäätyäänkin ja kirkkokahvit nautiskellaan jumalanpalveluksen jälkeen. Salakahvit nautitaan piilossa mummolassa, kun ruuan jälkeen lapset ja jotkut aikuisista menevät päiväunille ja loput jäävät tiskaamaan ja juttelemaan. Pystykahvit juodaan Suomessa luultavasti istualtaan, mutta tavallista lyhyemmin.

Kahvipannu ja kahvikuppi
Kahvipannu ja kahvikuppi Kuva: Mostphotos kahvi,kahvikupit,kahvipannut,juomat

Kymppikahvit juodaan kuulemma lomalla tai viikonloppuna ja sillä juhlitaan sitä, että aamiainen (luultavasti myös aamukahvi) on korjattu jo pois ja tiskit tiskattu. Ehkä kyseistä kahvihetkeä voisi kutsua myös ahkeruuskupiksi tai ahkeruuskahviksi. Sellaisen kuulemma voi itselleen suoda siinä vaiheessa, kun on saanut jotain aikaiseksi. Tämä taas tietysti vaatii ainakin yhden kupillisen sitä ennen, jotta hommat sujuisivat kofeiinin avulla joutuisammin.

En person med gula gummihandskar torkar en köksyta med en ljusblå trasa.
En person med gula gummihandskar torkar en köksyta med en ljusblå trasa. Kuva: Mostphotos/Wavebreakmedia siivoojat,siivous,siivoustyö,puhtaus,kotityö,kotihoito,nainen,keittiöt,maid,palveluammatit,puhdistusaineet

Kahvihampaan kolotus tai olisiko paremminkin seuran puute, saa selvästi tekemään kaikenlaista kuten esimerkiksi nojailemaan asuntovaunualueella naapurivaunun ovenpieleen kinukahvin toivossa.
Kinuamisen vastaista toimintaa taas on kai sinä nyt kahvit juot-kahvit. Se tarkoittaa sitä, että joku on niin vieraskorea ja kiireinen, että hän toimittaisi vain ovenraosta asiansa, vaikka siihen kuitenkin kuluu sen verran aikaa, että kyllä sitä nyt yhdet kahvit ehtii siinä ajassa juoda. Kiirettömämmät vieraat saavat sitten tulo-, olo- ja lähtökahvit.

Gräddade karelska piroger på en plåt.
Gräddade karelska piroger på en plåt. Kuva: All Over Press/Ismo Pekkarinen karjalanpiirakka,leipominen,ruoat,suomalainen keittiö

Etelä-Pohjanmaalla juodaan kuulemma pläsipääkaffit. Se tarkoittaa sitä, että vaikka normaalisti yllätysvieraille on tarjolla kyrsää, keksiä, korppua ja vastaavaa,niin pläsipääkaffilla pöytään katetaan kahvin kanssa korkeintaan vähän pullaa. Pohjois- Karjalassa taas omaa vierasarvoaan voi mitata sillä, mihin leipomispuuhaan emäntä kahvihetken alla ryhtyy. Jos emäntä alkaa paistamaan sultsinoita kahvin lisukkeeksi tietää vieras olevansa "ei toivottu". Sultsinat valmistuvat nopeasti toisin kuin karjalanpiirakat, joita myös emäntä voi ryhtyä leipomaan. Leipomisajan pituudesta vieras tietää sen, onko hän toivottu tai ei. Tai ettei ainakaan emännällä ole kiire muihin puuhiin.

Mamma på café med litet barn.
Mamma på café med litet barn. Kuva: Mostphotos / Ekaterina Pokrovsky äitiys,äidit,yksinhuoltajuus ,kahvilat,vanhemmuus,vaippaikäiset

Äidillä on tietysti oltava oma kahvihetki, kuten isälläkin ja kaupungilla humputellessa on hyvä juoda humpuukikahvit. Jos kahvit juodaan tavallista hienommin ja leivoksen kera, niistä voi puhua ökykahveina. Kaatokahveja juodaan harvoin kaupungissa, koska ne saadakseen pitää kaataa esimerkiksi hirvi. Birdie-kahvit saa tehtyään golfissa birdien. Kahvi-Martin tarkoittaa rentouttavaa kahvikupillista samalla, kun pariskunta katsoo televisiosta englantilaista komediasarjaa nimeltä Doc Martin. Jos jaksoja katsoo kaksi peräkkäin, niin väliin tulee toinen kupillinen ja silloin termi on Kahvi-Martin-tupla.

doc martin, yle tv1
doc martin, yle tv1 Kuva: © Neil Genower doc martin

Ja vielä loppuun yökahvit, joita itse kutsun myös nimellä luksuskahvit. Se tarkoittaa lomaa tai perjantai-iltaa. Joka tapauksessa sitä, että ihmisellä on niin paljon ylimääräistä aikaa, että hän voi juoda kahvin myöhään illalla. Ja tähän kategoriaan lasketaan myös lomakahvi. Se juodaan kello seitsemän ja kahdeksan välillä loma-aamuna, kun ihminen on vielä arkiajassa, mutta saakin mennä takaisin nukkumaan ja juoda vasta pari tuntia myöhemmin sen varsinaisen aamukahvin.Ja ehkä vielä ahneuskupillisen sen päälle.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri