Hyppää pääsisältöön

Kauniita maisemia, kamojen keräilyä ja kutkuttavaa selviytymistä – tätä on viime vuosien hittipeli PUBG

PUBG
PUBG Kuva: Bluehole / PUBG Corporation PlayerUnknown's Battlegrounds

Videopelimaailman tämän hetken ehdottomasti kovin juttu ovat battle royale -pelit. Genren konsepti on simppeli: iso liuta pelaajia pudotetaan pelialueelle taistelemaan toisiaan vastaan – viimeinen elossa voittaa.

BR-peleistä erityisesti nuorison ja julkkisten suosiossa on juuri nyt veikeä ja värikäs Fortnite, mutta varsinaisen alkupamauksen peligenrelle antoi peli nimeltä PlayerUnknown's Battlegrounds. Nimihirviö tunnetaan paremmin lyhtenteellä PUBG, ja selviytymisräiskintä toimii myös FTW Liven turnauskauden ensimmäisenä pelinä.

PlayerUnknown's Battlegrounds

PUBG-pelikuva.
PUBG-pelikuva. PlayerUnknown's Battlegrounds
  • Julkaisija: Bluehole / PUBG Corporation (2017)
  • Peligenre: battle royale, räiskintä
  • Julkaisualustat: Microsoft Xbox One, Microsoft Windows (PUBG Mobile: Android, iOS)
  • Pegi-ikärajat ja -merkinnät: K-16 | huumeet, väkivalta
  • Yli 50 miljoonaa myytyä peliä (kesäkuu 2018)
  • Parhaimmillaan yli kolme miljoonaa samanaikaista pelaajaa (joulukuu 2017).
  • Pelata voi yksin, duona tai kolmen ja neljän hengen tiimeissä eli squadeissa.
  • Neljä pelattavaa karttaa: Erangel, Miramar, Vikendi ja Sanhok.
PUBGin Miramar-kartta.
Pelaaja tähtäilee Miramarissa. PUBGin Miramar-kartta. Kuva: PUBG Corporation PlayerUnknown's Battlegrounds

PUBG-ottelu alkaa monien muiden battle royale -pelien tapaan ilmasta: kuljetuslentokone kiitää yli pelikentän, ja kyydissä olevat pelaajat voivat hypätä laskuvarjoineen ulos milloin. Pudottautumiskohde tulee valita tarkkaan, sillä maassa alkaa mähinä.

Alussa kukin on pukeutunut vain perushynttyisiin ja aseina toimivat omat tumput. Pelata voi sekä Fortniten tapaan kolmannesta persoonasta että vaikkapa Counter-Striken tyylisesti ensimmäisestä persoonasta kuvattuna, mikä vaatii hieman tarkempia hoksottimia (ja on myös FTW:n turnauksessa pelimuotona).

Sinne tänne pitkin pelialuetta on ripoteltu erilaisia varusteita, joten nyrkkeilyyn ei tarvitse ryhtyä. Hylätyistä taloista ja ränsistyneistä varastorakennuksista löytyy suojavarusteita, side- ja lääketarpeita sekä tietenkin aseita. Voittoon tarvitaan paitsi oveluutta, myös hyviä kamoja!

Sanhokin kartta.
Sanhok on PUBGin uusin – ja pienin kartta. Sanhokin kartta. Kuva: PUBG Corporation PlayerUnknown's Battlegrounds

PUBGissa realismiin on satsattu. Lähitaisteluun soveltuvien sorkkarautojen ja machetejen lisäksi erilaisia pyssyjä on yli 30 erilaista, ja niillä on suht' tarkat vastineet oikeassa maailmassa.

Vaikka mukanaan voi kerrallaan kantaa täyden repun ja pistoolin lisäksi vain kaksi järeämpää tuliasetta, pystyy erilaisten lisäosien, kuten tähtäinten, äänenvaimentimien ja käsituiden avulla vääntää raudat omiin ampumismieltymyksiin sopiviksi.

Osa pyssyistä soveltuu lähiruiskimiseen, kun taas toiset loistavat pitkillä matkoilla. Yleensä mukana kannattaakin kantaa mahdollisuuksien mukaan ase jokaiselle etäisyydelle, sekä esimerkiksi erilaisia kranaatteja taktista tulitaistelua varten.

PUBGin pyssyjä.
PUBGissa on paljon erilaisia pyssyjä. PUBGin pyssyjä. Kuva: PUBG Corporation PlayerUnknown's Battlegrounds

Yletön paukuttelu ja rambona eteneminen ei PUBGissa kannata, sillä menestystä janoavan on osattava myös tarpeen vaatiessa hiipiä kuin ninja. Toisaalta pelkkä ojassa makaaminenkaan ei tuo voittoa – siitä pitää huolen viimeistään "blue zone".

Battle royale -pelityyppiin kuuluu pelialueen pieneneminen. PUBGissa pian pelikierroksen alun jälkeen kartan reunoilta alkaa lähestyä sinisen sähköinen, elämäpisteitä rokottava seinämä.

Käytännössä pelaajat joutuvat siis koko matsin ajan siirtymään ja pakkautumaan pienemmälle ja pienemmälle elinkelpoiselle pläntille. Rundin lopussa sinisen meren keskellä on enää pieni ympyrän muotoinen alue, jossa loput selviytyjät taistelevat kirjaimellisesti viimeiseen pelaajaan saakka!

PUBGin sininen alue.
Sininen alue pienentää pelikenttää ja nujertaa hitaasti sen syleilyyn jääneet pelaajat... PUBGin sininen alue. Kuva: PUBG Corporation PlayerUnknown's Battlegrounds

Peliyhteisö PUBG Finlandin kanssa yhdessä järjestetty PUBG-turnaus huipentuu perjantai-iltana 12. lokakuuta TV2:ssa, Yle Areenassa ja FTW:n YouTubessa. Suorana nähtävässä loppuottelussa pelataan yksi kierros kussakin PUBGin kolmesta kartasta. Yhteensä eniten pisteitä kerännyt joukkue voittaa armoitetun mestaruuspokaalin!

Mukana on yhteensä 16 kotimaista neljän hengen huipputiimiä™. Näistä 14 selvisi mukaan avoimista karsinnoista, joihin saattoi kuka tahansa osallistua.

Finaalikatraan täydentävät tubettaja Hurhurin johtama, sekä Jusun, Luugin ja Pevukan tähdittämä "tubetiimi" SEKÄ Assembly Summer 2018 -turnauksen voittajajoukkue Huomen vai Tänään?.