Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Rikostarinoita Suomesta -sarja saapuu syksyn aikana Areenaan

Juontaja Jarmo Mäkinen
Jarmo Mäkinen Juontaja Jarmo Mäkinen Kuva: Mika Ailasmäki/Yle Jarmo Mäkinen,Rikostarinoita Suomesta

Parisuhdeväkivaltaa, taideväärennöksiä, pankkiryöstöjä ja henkirikoksia – tätä kaikkea esitetään kotimaisista rikoksista kertovassa sarjassa Rikostarinoita Suomesta. Mukana ovat tietenkin rikostapaukset tuntevat tutkijat, jotka kertovat muun muassa taustat ja tekijöiden motiivit. Areenaan julkaistaan syksyn aikana kaikki sarjan jaksot, yleisön pyynnöstä.

Rikostarinoita Suomesta -sarja on Productum Oy:n tuottama dokumenttisarja, jota esitettiin Yleisradiossa 2001–2009. Sarjan tarinat perustuvat todellisuudessa tehtyihin rikoksiin, joskin rikoksentekijöiden ja mahdollisten uhrien nimet on lähes poikkeuksetta muutettu. Sarjassa esitetyt tapaukset pohjautuvat teossarjaan Poliisi kertoo (myös Pohjolan poliisi kertoo). Kasvot sarjalle antaa juontajana toimiva näyttelijä Jarmo Mäkinen.

Areenaan vuonna 2017 julkaistuissa jaksoissa on suomalaisittain harvinaisia ja traagisiakin rikostapauksia, joissa osassa näkyvät niin sosiaaliset kuin mielenterveyden ongelmat. Jotkut puolestaan olivat tutkijoille niin vaativia tapauksia, että selvittämiseen kului jopa vuosia aikaa. Osaa taas seurattiin mediassa tarkkaan. Yhteistä näille on kuitenkin se, että ne ovat tosia.

Rikollisten ja uhrien lisäksi merkittävässä osassa sarjassa ovat rikostutkijat ja uudet metodit, joiden avulla vaikeasti selvitettävissä olevat rikokset onnistutaan ratkaisemaan.

Areenaan tulee lokakuun 12. päivä jo aiemmin julkaistujen jaksojen lisäksi ensin kymmenen osaa ja kuun lopussa toiset kymmenen. Loput jaksoista julkaistaan marraskuun aikana.

 • Helei, suomalainen mytologia puri! Hiisivuoressa tavalliset ihmiset muuttuivat näkymättömiksi

  Hui Hai Hiiden kaikki jaksot ovat nyt Areenassa.

  Pienet, jännityksestä hikiset kädet puristivat Hiisivuoren keiju Bereniken kättä, kun lapsisankarit ratkoivat seikkailun arvoituksia. Berenike eli ohjelman käsikirjoittaja Anu Tuomi-Nikula tiesi, että sadun taika oli saavutettu, kun ohjelman muut tekijät muuttuivat lasten silmissä näkymättömiksi ja he näkivät vain Hiisivuoren maailman.

 • Pekka Töpöhännän kadonnut Radiolähetys ja särähtävät neekerikissat

  Pellonpään ja Väänäsen luenta jälleen kokonaisena Areenassa

  Matti Pellonpään ja Kari Väänäsen lastenkirjaluennat Radiomafialle ovat silkkaa kulttikamaa. Veikkoset elävöittivät Nalle Puhin ja Pekka Töpöhännän seikkailut omaan jäljittelemättömään tyyliinsä. Kuulijalle Töpöhännän Amerikan-seikkailun luennasta kuitenkin särähtää korvaan halventava neekerikissa-sana ja sen käyttö. Samaisesta luennasta myös katosi yksi jakso, joka kuullaan nyt ensimmäistä kertaa ensilähetyksensä jälkeen.

 • Kaipaus pukeutuu sanoiksi: Venny ja muut rakkaustarinat nyt Areenassa

  Lokakuu tuo Areenaan rakkautta ja luomisentuskaa.

  "Minä uskon, että toisilleen määrätyt ovat toistensa luona jo ennen kuin kohtaavat", lausui Juhani Aho (Ville Virtanen) rakastetulleen Venny Soldanille (Sara Paavolainen). Nyt Areenaan julkaistavissa ohjelmissa kerrotaan Juhani Ahon ja Venny Soldanin, Eino Leinon ja L. Onervan, Aino ja Oskar Kallaksen sekä muiden vahvojen, mutta eripuraisten pariskuntien tarinat.