Hyppää pääsisältöön

Strömsön ruuvikoulu – näin valitset oikean ruuvin kullekin materiaalille

Onnistuuko kiveen ruuvaaminen? Mikä ruuvi pysyy parhaiten kipsilevyssä? Tässä on jotakin konkreettisia ohjeita opastukseksi ruuviviidakossa.

On olemassa tuhansia ruuvimalleja, joiden paksuus, pituus ja pinnat vaihtelevat. On haponkestäviä ruuveja, ruostumattomia ruuveja. Niin, ruuveja on joka lähtöön.

Yksi kerran kuulemani hyvä vinkki on, että sitä saa, mistä maksaa, kun on kyse ruuveista. Se vinkki pätee useimpiin asioihin, mutta erityisesti ruuveja on parempia ja huonompia.

Joskus pehmeämmästä ja huokoisemmasta materiaalista tehty ruuvi käy hyvin, mutta kun ei todellakaan halua, että ruuvi pettää pienimmästäkin rasituksesta tai suolavesi syövyttää sen, pitää panostaa laatuun.

Panosta kestäviin ruuveihin terassilla

Tavallinen rakennuskohde ulkona on terassi, ja silloin käytetään tavallisesti painekyllästettyä puutavaraa. Kun käytetään sellaista materiaalia, voi olla hyvä ajatella edellä olevaa vinkkiä.

Painekyllästetty puutavara syö tavalliset kuumasinkityt ruuvit parissa vuodessa, ja tässä tapauksessa on viisasta panostaa ruostumattomiin tai haponkestäviin ruuveihin.

Nämä ruuvit ovat kalliimpia, mutta vuodet kuluvat nopeasti, eikä ole mukavaa, jos rakenteet terassin alla pettävät parin vuoden kuluttua.

rostig skruv
Tältä näyttää sinkitty ruuvi oltuaan pari vuotta painekyllästetyssä puussa. rostig skruv Ruuvi

Runko on kaiken perusta

Tukeva ja ikuinen materiaali terassirungon ankkuroimiseen on kivi.

Kivi on monin tavoin hyvää: se on raskasta, tukevaa eikä varastoi kosteutta.

Rungon kiinnittämiseen kiveen voi käyttää kiila-ankkuria tai ruuvia. Poraa ensin reikä kiveen (siihen tarvitset kiviporaa tai iskuporakonetta).

Kiila-ankkuri laajenee kivessä, ja sen voi ruuvata suoraan kiveen. Ruuvi sopii paremmin käytettäväksi, jos kiveä on reiän ympärillä vain muutama senttimetri. Kiila-ankkuri voi halkaista ohuen materiaalin.

skruvar till sten
skruvar till sten Ruuvi

Toinen tavallinen materiaali, johon rungon voi ankkuroida, on leca-harkko tai siporex tai muu huokoinen sementtimateriaali.

Talon kivijalka on usein tehty sellaisesta materiaalista. Sitä varten on tulpalliset ruuvit ja pienemmät ankkuriruuvit.

Toinen hyvä tuote puun kiinnittämiseen näihin huokoisiin materiaaleihin on niin kutsuttu pikanaula. Ruuvit ja pikanaulat vaativat esiporatun reiän molempiin materiaaleihin.

skruv
skruv Ruuvi

Terassilaudat

Käytä ruostumattomia terassiruuveja terassin laudoitukseen. Terassiruuveja on valittavana erilaisilla kannoilla. Kannan alla on pieniä väkäsiä, joiden avulla kannat uppoavat lautoihin.

spik
spik Naula

Kaiteet ja kaidetolpat

Kaiteet, kaidetolpat ja lattianiskat on helppo kiinnittää peltisillä kulmaraudoilla.

Kulmaraudoissa on reikiä, ja niitä ja raudan kiinnittämistä varten on erityinen ruuvi, jonka nimi on ankkuriruuvi.

Siinä on vähän paksumpi yläosa, jossa ei ole kierteitä. Ruuvi sopii hyvin kulmaraudan reikiin.

skruv
skruv Ruuvi

Peltiruuvi

Terassin kaide tai tolppien päät kestävät pidempään, jos ne kattaa pellillä. On olemassa peltiruuveja, jotka toimivat poraa muistuttavasti.

Niille ei tarvitse esiporata reikää. On olemassa peltiruuveja, joissa on pieni kumirengas kannan alla, ja se varmistaa, ettei ruuvireiän läpi mene vettä.

skruv
skruv Ruuvi

Millä kiinnitän taulun kipsilevyyn?

Ruuveja on siis joka lähtöön. Jos siirrytään sisälle, tavallisin ongelma on tietää, millä ruuveilla saa ripustettua tavaraa kipsilevyseinään.

Kipsiruuvit

Kipsilevyt ovat huokoisia eivätkä kestä paljon kuormitusta. Tavallinen ruuvi voi kestää pienen taulun painon, mutta on parempikin tapa kiinnittää tavaraa kipsiseinään.

Se näkyy oikeassa alalaidassa kuvassa, jossa on kipsiruuveja. Toisessa kuvassa näkyy, miltä se näyttää kipsiseinässä.

skruv
Vasemmassa alalaidassa kipsiruuvikuvassa on kipsiankkuri. Kipsiankkuri on vahva. skruv Ruuvi
skruv
Kätevä kipsiruuvimalli on ankkurointiruuvi, johon voi ruuvata tavallisen puuruuvin. skruv Ruuvi
skruv
Kun ruuvaa kipsiankkurin kiinni, kipsilevyn takapuolelle muodostuu eräänlainen tähti. Poraa ensin reikä kipsilevyyn, pane ankkuri paikoilleen ja ruuvaa siihen ruuvi. skruv Ruuvi

Kuvassa on myös kaksi erilaista tulppaa. Tulppa pannaan kipsilevyyn porattuun reikään (poraa oikeankokoinen reikä tulppaa varten).

Kun tulppaan poraa ruuvin, tulppa kiertyy takapuolelle. Kipsilevyn takapuolelta tulppa näyttää korvapuustilta.

Tulppa on hyvä vaihtoehto, jos haluaa ripustaa raskaampia tavaroita kipsiseinään.

skruv
Muovinen korvapuusti. Suunnilleen siltä tulppa näyttää. skruv Ruuvi

Jos haluaa kiinnittää raskaita tavaroita kipsilevyseiniin, on varminta ruuvata ne kiinni koolaukseen. Koolausten väli keskeltä koolausta keskelle seuraavaa koolausta on useimmiten 60 senttimetriä.