Hyppää pääsisältöön

Yle vastaa: Ylen Elävät puut -sarja ei perustu Wohllebenin teokseen

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä
Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä Yle,yle vastaa

Julkaisemme Ylestä lehdille lähetettyjä kirjoituksia, vastauksia ja oikaisuja. Tämä vastaus on julkaistu Helsingin Sanomissa 12.10.2018.

Toimittaja Hanna Mahlamäki rinnasti lauantaina (HS 6.10.) Peter Wohllebenin tietokirjan Puiden salattu elämä ja Ylen sarjan Elävät puut. Tiedeyhteisö on suhtautunut kriittisesti Wohllebenin tarinoihin ja tieteellisten lähteiden valikoivaan käyttöön.

Elävät puut -sarjan lähteenä ei ole Wohllebenin kirja. Sen sijaan sarjan tekijät ovat lukeneet useita kymmeniä tutkimuksia sekä haastatelleet lukuisia asiantuntijoita ja tutkijoita mm. Turun ja Helsingin yliopistosta, Suomen ympäristökeskuksesta, Luonnonvarakeskuksesta, Bonnin yliopistosta ja Tel Avivin yliopistosta. Tutkijoiden kanssa on arvioitu yhdessä eri tutkimusten lähteitä ja luotettavuutta. Toimituksellista taustatyötä on tehty perusteellisesti.

Elävät puut -sarjassa käytetään elävää kieltä, joskus jopa kieli poskessa. Ihmismaailmaan vertaaminen on tyylikeino, jolla herätetään kiinnostus puiden elämään ja helpotetaan vaikeiden asioiden ymmärtämistä. Luotamme katsojien medialukutaitoon, ja uskomme että vankkaa faktaa voidaan tarjoilla myös värikkäällä tavalla.

Marja Paavilainen
vastaava tuottaja, Luonto ja ympäristö, Yle