Hyppää pääsisältöön

Evelinan päivänä Vain elämää -ohjelmassa ruodittiin musiikkialan epätasa-arvoa ja koulukiusaamista

Evelina laulaa silmät kiinni YleXPopissa, vieressä taustatanssija.
Evelina YleXPopissa toukokuussa. Evelina laulaa silmät kiinni YleXPopissa, vieressä taustatanssija. Kuva: Juuli Aschan, YleX Evelina,YleXPop

Vain elämää -ohjelman yhdeksäs tuotantokausi on kääntynyt jo loppusuoralle. Tuoreessa jaksossa käsiteltiin pop-laulaja Evelinan tuotantoa.

Varoitus: teksti sisältää paljastuksia Evelinan Vain elämää -jaksosta.

Koko yhdeksännen kauden ajan katsojat ovat saattaneet hämmästellä laulaja Evelinan hiljaisuutta Satulinnan ruokapöydän äärellä.

Vaikka kuluvan kauden artisteista kukaan ei ole varsinainen suupaltti, Evelinan vaitonaisuus on pistetty merkille.

Laulaja toteaakin, että hänellä on ollut kuvauksissa vaikea ja ulkopuolinen olo. Kuitenkin hän on huomannut, että viikon aikana artistien kesken on tapahtunut ryhmäytymistä.

Evelinan päivänä laulaja nähdään viimein avoimempana kuin koko aiemman kauden aikana. Pöytäkeskusteluissa laulaja kertoo muun muassa kokemastaan koulukiusaamisesta ja fyysisestä väkivallasta.

– Mulla se oli enemmän hakkaamista ja lyömistä. Sain joka vuosi vähintään kerran isosti turpaan, Evelina kertoo yläkouluajoistaan.

Evelina kertoo tapauksesta, jolloin häntä tartuttiin koululuokassa kurkusta ja paiskattiin seinää vasten samaan aikaan, kun opettaja oli paikalla luokkahuoneessa puuttumatta tilanteeseen.

Evelina on aliarvioitu striimikuningatar

Evelina palkittiin keväällä Emma-gaalassa Vuoden naissolistin palkinnolla. Lyhyessä ajassa artisti on noussut yhdeksi kuunnelluimmista artisteista Suomessa.

Valtavia striimauslukuja paukuttanutta laulajaa on toistuvasti tituleerattu “striimikuningattareksi”, joka juuri 10 vuotta täyttäneen Spotifyn tilastojen perusteella on oikeutettua.

Vain elämää -ohjelman yhdeksännen kauden osallistujat.
Vain elämää -ohjelman yhdeksännen kauden esiintyjät. Lauri Ylönen (vas.), Pyhimys, Ellinoora, Pepe Willberg, Evelina, Anne Mattila ja Tuure Kilpeläinen. Vain elämää -ohjelman yhdeksännen kauden osallistujat. Kuva: Petri Aho / kuvapalvelut.com Anne Mattila,Ellinoora,Evelina,Lauri Ylönen,Pepe Willberg,Tuure Kilpeläinen,Vain elämää,Hirvensalmi

Suomen kuunnelluimpien kappaleiden listalla Evelinan Honey-hitti on seitsemännellä sijalla, sopivasti Major Lazerin Lean On ja Aviciin Wake Me Upin välissä. Kotimaisista julkaisuista edellä ovat vain JVG:n kappaleet Tarkenee ja Hehkuu.

Menestyksestä huolimatta hänen musiikkiinsa on kriitikoiden ja muiden kuin fanien keskuudessa suhtauduttu ylenkatsoen ja aliarvioiden. Päivän aikana artisti ottaa puheeksi yleisesti naisartisteihin liittyvän vähättelyn.

Ellinoora esittää jaksossa Evelinan läpimurtohitin Honey. Ellinooran kappalevalinnasta otettu Evelina kertoo sen symboloivan sitä, miten naisten pitäisi tukea toisiaan.

Ellinooran esityksen ajan laulajien välillä tuntuu olevan vahva yhteys, kun pitkästä aikaa Vain elämää -esitys on omistettu sen alkuperäiselle esittäjälle.

Vastaavat versioinnit ovat olleet tällä kaudella harvassa, sillä useimmat kappaleet ovat tuntuneet enemmän lisäyksiltä artistien omiin keikkakatalogeihin.

“Miksei vuonna 2018 voi olla samassa paketissa, että olen lahjakas ja fiksu?”

Pöytäpuheissa keskustelua jatketaan epätasa-arvosta, joka musiikkialalla on edelleen ongelma. Esimerkiksi vuosi sitten Music Finlandin julkaisemasta selvityksestä käy ilmi musiikkialan miesvaltaisuus.

Selvityksen mukaan musiikkialan päättäjistä, kuten yritysten ja yhdistysten hallituksissa istuvista jäsenistä, yli 70 prosenttia on miehiä.

Miesten hallitsemalla alalla epätasa-arvo heijastuu siihen, miten muita sukupuolia edustavat artistit kohtaavat arvostelua.

Evelina laulaa YleXPopissa 2018, vieressä kaksi taustatanssijaa.
Evelina esiintyi vuoden 2018 YleXPopissa Vaasassa. Evelina laulaa YleXPopissa 2018, vieressä kaksi taustatanssijaa. Kuva: Juuli Aschan, YleX Evelina,YleXPop,Vaasa

Evelina kertoo siitä, kuinka häneen usein suhtaudutaan kyseenalaistaen ja artisti on toistuvasti joutunut todistelemaan uskottavuuttaan.

Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa artisti tuntuu usein saavan osakseen kovasanaista arvostelua.

Hänen mielestään ihmiset helposti ajattelevat laulajan olevan vain “levy-yhtiösetien tuote” ja “nätti tyttö”, jota ohjeistetaan, miten pukeutua, miten olla ja millaisia lauluja esittää.

– En ymmärrä, miksei vuonna 2018 voi olla samassa paketissa, että olen lahjakas ja fiksu, Evelina sanoo.

LUE MYÖS:
Ellinoora hurmaa Vain elämää -ohjelmassa aitoudellaan – onko tässä yhdeksännen kauden kovin tekijä?

Pyhimyksen päivästä puuttuivat paljastukset Vain elämää -kaudelle tyypilliseen tapaan – vakiinnuttaako räppäri vihdoin paikkansa eturivin sooloartistina?

Uudet Vain Elämää -tähdet julki – kiinnostaako formaatti enää ketään?