Hyppää pääsisältöön

Tommi Korpelan mielestä hyvän tv-draaman taustalla ei pihistellä rahasta – yhteen tuotantoon hän osallistui ilman palkkaa

Tommi Korpela ruutupaidassa.
Tommi Korpela ruutupaidassa. Kuva: Yle / Päivi Nieminen Tommi Korpela,Yle Radio Suomi

Kolmen Jussi-patsaan mies, Tommi Korpela, muuntautuu tämän syksyn ensi-illoissa mm. tragikoomiseksi kirjailijaksi ja tiukaksi huumekytäksi. Kotimaiseen tv-draamaan hän toivoo lisää rahaa ja siten laatua.

Tommi Korpela kertoo, millaiseksi ihmiseksi häntä milloinkin luullaan – ja se naurattaa häntä vähän. Julmahuvi-komedian jälkeen häntä pyydettiin kertomaan vitsejä tai ihmeteltiin, miksi hän onkin totisen näköinen. Miehen työ -elokuvan jälkeen häneltä kyseltiin prostituutiosta aivan kuin rooli olisi tehnyt hänestä asiantuntijan.

– Julkisuus luo vahvoja mielikuvia ihmisestä, mutta se kuuluu lajiin, hän tiivistää.

Julmahuvin ajoista ainakin yksi asia kommentoinnissa on kuitenkin muuttunut. Korpela saa palautetta ympäri maailmaa. Turkista, Etelä-Amerikasta, Yhdysvalloista.

Korpelasta se on hämmentävää, vaikka hän tietää, että palautteen antajat ovat katsoneet rikossarjaa Karppi (Deadwind) suoratoistopalvelu Netflixin kautta.

Twitteristä tunnisteella #Deadwind löytyy mm. tämä Korpelan esittämään Alex-roolihahmoon liittyvä kommentti.
Skip Twitter post

Työtä talkoilla palkkatyön ohessa

Tommi Korpelan tutut kasvot näkyvät tänä syksynä mm. kahdessa rahoitukseltaan hyvin erilaisessa tuotannossa. Elokuva Tyhjiö on tehty lähes talkoilla, ja tv-sarja Bullets on puolestaan isomman rahan tuotantoa.

Tyhjiö syntyi erikoisella tavalla. Tommi Korpela ja Laura Birn olivat lupautuneet pääosien esittäjiksi Aleksi Salmenperän elokuvaan, mutta se ei sitten käsikirjoitusvaiheen jälkeen saanutkaan tuotantotukea Elokuvasäätiöltä.

– Olimme tyrmistyneitä ja lannistuneita palautteesta, koska itse olimme itse sitä mieltä, että se oli valtavan hieno käsikirjoitus, Korpela kertoo säätiön päätöksen herättämistä tunteista.

Korpela ja Birn eivät halunneet perääntyä vaan ilmoittivat tekevänsä työnsä ilmaiseksi, ilman palkkaa. Salmenperä ei kuitenkin niin pettynyt, ettei halunnut jatkaa projektia.

Sen sijaan Salmenperä palasi asiaan myöhemmin, uuden käsikirjoituksen kanssa. Korpelan ja Birnin tavoin muitakin ammattilaisia lähti mukaan talkootöihin, ja osa laittoi omia rahojaan laskujen maksuun.

Neljän vuoden aikana elokuvan kohtauksia kuvattiin muiden, tavanomaisesti rahoitettujen, töiden tauoilla ja rinnalla. Tyhjiön ensi-ilta oli syyskuussa 2018. Elokuva kertoo taitelijapariskunnasta, kirjoittamisen kanssa tragikoomisesti tuskailevasta kirjailijasta ja menestyvästä näyttelijästä.

Korpelan mielestä poikkeuksellisesti toteutettu projekti oli hyvä kokemus. Ohjaaja Salmenperä sanoo samaa Yle Uutisten haastattelussa, vaikka hänestä kokeilu osoittautui myös luultua "huomattavasti hikisemmäksi".

Näyttelijän kannalta tv-sarjassa raha tarkoittaa laatua

Kolmasti Jussi-patsaalla palkitulla Korpelalla riittää tietysti palkallisiakin töitä. Hän on mukana Elisa Viihteen upouudessa jännityssarjassa Bullets. Alkuperäissarja starttaa lokakuussa. Korpela esittää huumepoliisiin päällikköä, muissa pääosissa ovat Krista Kosonen ja Sibel Kekilli.

– Se on nordic noir -tyylinen jännäri. Sen juoni pitää otteessaan ja yllättää, en muista sellaista aiemmin nähneeni, hän kehuu kansainvälisille markkinoille tähyävää sarjaa.

Korpela toivottaa uudet tv-sarjojen tilaajat ovat tervetulleiksi markkinoille.

– Mitä suurempia satsauksia tehdään, sitä parempi. Suurempi budjetti tarkoittaa yleensä aikaa tekemiseen – ja se tarkoittaa laatua. Se on positiivista.

Uusia suursatsauksia tulossa?

Tommi Korpela sanoo kuulleensa huhuja, että lisää laatua on tulossa. Hän ei kuitenkaan tarkenna, mitä.

Kotimaiset draamalliset tv-sarjat ovat hänen mielestään olleet pitkään “kadoksissa”. Yksi syyllinen on hänen mielestään tosi-tv, joka alkuvaiheessaan hämärsi rahoittajien käsitystä kuluista.

– Silloin mietittiin, että jos pystytään eurolla tekemään tv-ohjelmia, niin miksi näyttelijän työ maksaa niin paljon. 15-20 vuotta on menty niin järjettömillä aikatauluilla ja pienillä budjeteilla, että on ollut aivan liian kiire tehdä mitään järkevää. Hatun nosto kaikille niille, jotka ovat onnistuneet, Korpela sanoo.

Happy Valley, The Wire ja House of Cards ovat Korpelan suosikkeja

Ulkomaisista rikossarjoista Korpelan suurimmat suosikit tehdään Briteissä. Happy Valley on yksi niistä. - Se oli armottoman kova. Ja siinä oli kaikkien aikojen vaikuttavin poliisin päärooli.

Korpela ei kaipaa verta ja suolenpätkiä, ja juonta tärkeämpää hänelle ovat henkilöhahmot, koska niiden kautta ihmissuhdedraama yhdistyy trilleriin. Tässä britit ovat hänen mielestään neroja.

– Henkilöhahmoihin pitää pystyä kiintymään ja rakastumaan. Se on tärkeämpää kuin itse mysteeri. Juonen pitää olla hyvä, koukeroinen ja yllättävä niin, että se pitää jännitteen kovana. Juonen pitää yllättää katsoja monta kertaa.

Korpelan hehkuttama tv-draama on Sally Wainwrightin kirjoittama ja Sarah Lancashiren pääroolittama, ja se Britanniassa se on kahminut useita palkintoja. Ylellä Happy Valley, varjonen laakso -sarjan ensimmäinen kausi esitettiin v. 2015.

Yhdysvaltalaisista hän mainitsee ehdottomina klassikkoina sarjat The Wire (Langalla) ja House of Cards. Ne ovat Korpelan mielestä ajatonta, suurta draamaa.Kuuntele Tommi Korpelan ja Olga Ketosen koko keskustelu Areenassa.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi